După ce în urmă cu ceva timp am văzut cum arată un întreg magazin inspirat de celebra carte a lui Lewis Carroll, Alice in Wonderland, haideţi să vedem şi alte idei de design ce-şi au aceeaşi sursă de inspiraţie, nemaipomenit de bogată, trebuie să recunoaştem.

De data asta m-am oprit asupra unor piese de mobilier, căci şi în acest domeniu lucrurile stau bine. Se pare că cei care şi-au păstrat sufletul de copil (sau fumează 😀 ) şi visează la o lume fantastică care să schimbe monotonia din jur se regăsesc şi în rândul creatorilor de mobilă.

Ceea ce m-a determinat să caut detalii despre acest subiect a fost un scaun special, creat de Merve Kahraman, o designeră şcolită la Milano şi Londra, pe care l-am găsit la un moment dat în peregrinările mele pe site-uri de artă şi design. HYBRID No2 e numele său, e alb (de fapt, cred că mai degrabă crem) şi e urecheat. Nu e nevoie de un prea mare exerciţiu de imaginaţie pentru a înţelege că Iepurele alb, simpaticul personaj din cartea lui Lewis e cel de la care a plecat idee creării acestui scaun. Din lemn lăcuit şi cu tapiţerie de piele e un scaun haios, dar confortabil.

_DSC1579

Desktop1

1_3

Lila Jang, o tânără sculptoriţă din Seul a dus lucrurile mai departe şi a creat o întreagă serie de piese de mobilier trăsnite, exact cum te-ai aştepta să găseşti în lumea lui Alice. Fotolii, scaune, birouri capătă volume exacerbate, forme bizare şi alcătuiesc un decor captivant. Şi de această dată s-a folosit albul, chiar dacă mai apare şi câte o pată de culoare, precum interiorul unui sertar ce pare că se lichefiează. Un taburet asemănător unei ciuperci magice, un fotoliu asemenea unui tron care parcă ne-ar înghiţi, o sofa ce încearcă să-şi găsească locul într-o cameră ce pare că s-a micşorat şi două scaune aparte sunt mai degrabă piese de artă, chiar dacă nu şi-au pierdut întru totul legătura cu normalitatea sau funcţionalitatea. Pe lângă ele, Lila a creat şi corpuri de iluminat desprinse din aceeaşi poveste.

Aude_web(BIG_WEB)

Haenir_(BIGweb)_1

Anne-Marie_(BIGweb)

Lisa-&-Mawu_(BIGweb)

canape-cropped_webFAKEbig

IMG_0853_(BIGweb)

Italienii de la Selleti au adus albului mult mai multă culoare şi, cu ajutorul picăţelelor sau dungilor, au creat mobilier cu forme clasice sau moderne care să ne încânte, să ne înveselească şi să ne ameţească. Nu degeaba au botezat Trip această serie ce aminteşte cumva de Alice in Wonderland.

waredrobe

chest-of-drawers1

1012_01_seletti-accs_580

Vincent Leman, designerul de la Dust Furniture e responsabil pentru piesele de mobilier în forme abstracte, ca par a sta într-un echilibru precar, cu liniile lor ciudate. Colorate şi amuzante, par a fi ieşit direct din paginile cărţii lui Lewis Carroll.

togetherwecan_large

STK2-1_large

Prezentarea se încheie cu un zâmbet şi, aşa cum aţi ghicit, el îi aparţine pisicii de Cheshire. Inspirată de această imagine, Michaela Meise a creat pentru o expoziţie de artă nişte scaune interesante, pe care ne putem legăna.

2014_01_MichaelaMeise_048-800x533

Şi uite aşa, literatura a dat din nou buzna în casa şi viaţa noastră, căci, atunci când ideile desprinse din paginile cărţilor capătă formă, totul se transformă într-o lume veselă, magică şi plină de culoare.

Surse: mervekahraman.comluxartinstitute.orgachica.comdustfurniture.com

contemporaryartdaily.com

Irina Dumitru

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Pingback: Cyclopedia, biblioteca pe roţi creată de designerul Merve Kahraman | Biblioteca Ienachita Vacarescu - Filiala BMB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *