Vă anunțam mai devreme că Biblioteca Polirom îmbracă haine noi și se dezvoltă pe mai multe direcții. Acum a venit momentul să ajungă la voi cinci titluri foarte tari care apar săptămâna aceasta în librării. Avem pentru voi un pachet format din Davaiştii de Irvine Welsh, Baudolino de Umberto Eco, Marina de Carlos Ruiz Zafon, 1001 de zile sau Noua Şeherezadă de Ilf și Petrov și Ultimul dans al lui Charlot de Fabio Stassi.

Câștigătoare: Oana Elena Anghelache

Câte ceva despre fiecare:

Davaiştii de Irvine Welsh, traducere din limba engleză de Carmen Toader, autorul bestsellerului Trainspotting, a cărui ecranizare a fost unul dintre filmele-cult ale anilor ’90. În Davaiştii, Irvine Welsh revine la personajele lui deja familiare, Renton, Sick Boy, Spud, Begbie & Co. Acum aflăm cum au ajuns ei să fie dependenţi de heroină: pe de o parte, împinşi de „probleme personale”, iar pe de altă parte, din cauza dificultăţilor socio-economice din Scoţia anilor ’80.

O nouă ediţie din 1001 de zile sau Noua Şeherezadă, traducere inedită din Ilf şi Petrov, o călătorie revigorantă în lumea paradoxurilor, a viselor şi a burlescului, dar şi un portret al începutului de secol XX; traducere din limba rusă şi note de Adriana Liciu.

O nouă ediţie din romanul Baudolino de Umberto Eco, un fermecător puzzle istoric, traducere din limba italiană şi note de Stefania Mincu

Ultimul dans al lui Charlot de Fabio Stassi, traducere din limba italiană de Cerasela Barbone, un roman inspirat din viaţa lui Charlie Chaplin care, în 1971, de Crăciun, primeşte un oaspete mai puţin obişnuit: Moartea.

Marina de Carlos Ruiz Zafón, autorul bestsellerului internaţional Umbra vîntului (publicat în cincizeci de ţări), traducere din limba spaniolă şi note de Ileana Scipione.

 

CONCURS

Pentru a câștiga pachetul cu cele cinci cărți, trebuie să ne spuneți într-un comentariu alte trei titluri din literatura universală pe care v-ar plăcea să le vedeți în colecția Biblioteca Polirom și de ce. Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți dintre cei care au respectat cerința de concurs. Vă rugăm să folosiți numele real și o adresă de mail validă. Deadline: 16 martie. Succes!

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


69 comentarii
  1. Trif Nicoleta Diana

    1. Ghepardul – Giuseppe Tomasi di Lampedusa – pentru ca este cartea preferata a parintilor mei si in acest moment o avem intr-o varianta foarte veche
    2. Acest fel de dragoste – Alberto Bevilacquaru – pentru ca teoretic o gasesti doar in anticariate si practic prietena mea cred ca a luat-o pe ultima:)
    3. Tacerea mieilor – Thomas Herris – pentru ca mi-a starnit pofta de citit.

    Reply
  2. Ileana Buzoianu

    Ma gândesc mai mult la teatru. Sunt pasionata, desi stiu ca omul modern, daca se mai are chef de o piesa prefera sa se duca mai degraba la teatru.

    1. Tom Stoppard – piese de referinţă – (din cate stiu nu a fost tradus deloc in romana, sper să nu gresesc.)
    2. Bertolt Brecht – piese de referinţă – (eu am gasit ediţii foarte vechi la anticariate)
    3. Irvin Yalom – Privind soarele în fata (stiu ca a fost tradusa relativ recent la o alta editura, dar traducerea este proasta, dupa părerea mea, iar cartea e prea frumoasa ca sa nu iasa mai mult in atentia cititorilor fiind publicata de o editura mare precum Polirom. Poate o aveti in vedere macar pentru mai tarziu in acest an.)
    Multumesc!

    Reply
  3. Diana Tataru

    1.Haruki Murakami – “La sud de graniţă, la vest de soare”
    2.Gabriel García Márquez – “Toamna patriarhului”
    3.Ernesto Sabato – “Tunelul”

    Reply
  4. Alexandra

    Wise Children – Angela Carter
    Pop. 1280 – Jim Thompson
    The Devotion of Suspect X – Keigo Higashino

    Reply
  5. Laura Vasi

    1. „Ulise”, de James Joyce, pentru ca este o capodopera si o provocare. Pentru ca se raliaza, fara echivoc, misiunii Bibliotecii Polirom, aceea de a oferi cititorilor sai „carti care, o data incepute, nu mai pot fi lasate din mana”. Pentru ca asteptam cu fervoare o traducere care sa pastreze melodicitatea specifica scriiturii lui Joyce.
    2. „Un veac de singuratate”/ „A trai pentru a-ti povesti viata” etc., de Gabriel García Márquez, pentru ca are puterea de a topi orice cinic sub caldura spectrului sud-american. Pentru ca este prietenul nostru „Gabo”, care ne smulge din cotidian si ne azvarle in magic, obisnuindu-ne astfel, sa inotam cu ochi scrutatori prin meandrele cotidianului, prin urmare, sa supravietuim.
    3. Dialogurile (minim „Apararea lui Socrate”, „Banchetul”, „Republica”, „Phaidon”, „Phaidros”, „Theaitetos”) lui Platon, pentru ca sunt binevenite, atat pentru neofiti, cat si pentru connoisseurs (dupa cum spunea A.N. Whitehead: „istoria filosofiei s-a scris ca o serie de note de subsol la opera lui Platon”.)
    P.S.:
    4. „Al doilea sex”, de Simone de Beauvoir, pentru ca am o mana de prietene feministe care nu numai ca ar cumpara-o, ci chiar ar supralicita pentru ea.  Pentru ca imi vine greu sa cred ca, in 2013, nu dispunem la discretie de acest „milestone” feminist atat de necesar unei epoci postcomuniste. Si pentru ca, in egoismul meu curios, ard de nerabdare sa tulbur intimitatea acelor „Lettres à Sartre”.
    5. „Doamna Dalloway”, „Orlando”, „Spre far”, „O camera separata”, de Virginia Woolf, pentru ca, in mod ironic si cuprins de o voluptoasa tristete, trebuie sa iti umpli buzunarele mintii cu pietre, astfel incat sa te scufunzi in scriitura initial anevoioasa pana cand ajungi in profunzimile ei, unde totul devine limpede.
    6. „Justine sau nenorocirile virtutii”, de Marchizul de Sade, pentru ca, oricat de antagonic ar fi in raport cu cele sustinute mai sus, consider ca nu se poate face abstractie de o personalitate al carei nume a determinat un termen(tendinta) atat de uzitat(a) in zilele noastre, si anume sadismul. Pudoarea este redundanta si ipocrita in fata acestei pasiuni feroce de a scrie (probabil singura prin care Sade isi putea exorciza demonii) care, in anii de prizonierat a frizat scatofilia. Call me crazy. 
    7. „Picnic la marginea drumului”, al fratilor Strugatsky (Arkady si Boris), pentru ca mor de curiozitate sa disec nucleul „Calauzei” lui Tarkovsky – o ecranizare a carei sursa o consider aprioric valoroasa.

    Reply
  6. Elena Simion

    1. Jean-Paul Sartre – Psihologia emotiei
    2. Thomas Hardy – Tess d’Urberville
    3. Kurt Vonnegut – Abatorul 5

    – sunt doar 3 dintre cartile de pe lista celor pe care urmeaza sa le citesc.

    Reply
  7. Ancuta

    1. Martin Walser – Muttersohn – as putea mentiona oricare titlurile acestui autor german contemporan, m-am oprit la ultima aparitie din ratiuni pur comerciale, pur si simplu pentru ca este cea mai recenta.
    2. Theodor Fontane – Effi Briest – un titlu clasic printre romanele realiste din literatura germana. Stiu ca nu e un argument convingator pentru altii sa spun ca este cartea mea preferata, dar este din punct de vedere al temei si al indemanarii literarea a autorului o placere sa citesti aceasta carte.
    3. David Wagner – Leben – pur si simplu din curiozitate, pentru ca tocmai a castigat premiul targului de carte de la Leipzig.

    Reply
  8. anca

    The Particular Sadness of Lemon Cake -aimee bender
    Sad Monsters: Growling on the Outside, Crying on the Inside – Frank Lesser, Willie Real (Illustrator) – sa fie publicata cu ilustratii 🙂
    The Evolution of Calpurnia Tate-Jacqueline Kelly
    The Book of Lost Things – John Connolly stiu ca trebuia sa scriu doar 3 dar nu am putut sa renunt la una din ele

    Reply
  9. Alina C

    1. Dan Rhodes – Anthropology, pentru ca e vorba despre dragoste si relatii si ce mai exista in afara de dragoste si relatii?
    2. Vanni – Love, pentru ca o recomanda Piersic Jr
    3. Daniel Kahneman – Thinking, fast and slow, pentru ca e scrisa de un castigator al premiului Nobel care nu a fost inca publicat la noi

    Reply
  10. Elena

    Mi-ar placea sa gasesc in Biblioteca Polirom cateva carti dintre cele pe care mi-am propus sa le citesc anul asta:
    – Down the rabbit hole – Juan Pablo Villalobos
    – To kill a mockingbird – Harper Lee
    – Sea of poppies – Ghosh Amitav
    Desi nu reprezinta un impediment sa citesc varianta in engleza, de multe ori prefer dulceata limbii noastre, mai ales in cazul unor traduceri iscusite.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *