Degeaba, adică pe gratis. Insă după experimentul ratat al instalației urbane cu 3000 de cărți luminate, noi vom folosi cu parcimonie cuvântul “gratuit”, care, după părerea noastră, este cel care a dat tonul fiasco-ului de aseară.

Așa cum vă povesteam ieri dimineață (și mai că aveam mustrări de conștiință că poate am fost prea aspri), cu ocazia Zilei Cărții, Editura Litera și Ziarul Ring au organizat o mică instalație urbană din 3000 de cărți deschise și luminate. Am spus mică, deoarece prima dată când a fost făcut acest lucru (și ne supăram ieri că nu s-a menționat sursa ideii și numele artiștilor originali) s-au folosit 10.000 de cărți.

De pe la 8 seara începeau să apară postările pe rețelele de socializare “sunt la coadă la cărți”. Inocenți și naivi, am zâmbit, dar nu ne-am mișcat mai repejor, ci am ajuns la 9 seara, numai bine pentru un întuneric uniform în care să se vadă frumos aleile dintre cărți, și să facem poze cu oameni frumoși care răsfoiesc cu chipurile și mințile luminate cărțile expuse în instalația urbană.

Mic fotoreportaj cu ce am găsit:

noaptea cartilor deschise-1
Lipscaniul noaptea, combinație fatală între Sf. Gheorghe și “veniți de luați cărți gratis”

noaptea cartilor deschise-2

noaptea cartilor deschise-3
Trotuarul era plin de vouchere care promiteau o carte cadou când cumpărai una de la librăria Litera. Nefiind vorba de ceva gratis, ci de cumpărat, voucherele au rămas pe jos.

noaptea cartilor deschise-4

noaptea cartilor deschise-5

Ajungând aici ne-am scărpinat în cap și ne-am întrebat ce s-a întâmplat cu instalația urbană. Unde sunt culoarele de cărți luminate care trebuia să reprezinte o chemare spre cultură, spre cuvântul scris, spre literă și literatură? Am bătut pe umăr pe cineva care purta un tricou cu însemnele Litera și Ring și de la el am aflat ce se întâmplase arătându-ne câteva poze pe telefon (vezi mai jos).

Amabil de felul său, ne-a lăsat să vedem și o filmare cu grotescul spectacol. După plimbarea oficială a primarului de sector printre cărți, s-a tăiat panglica și atunci a intervenit haosul. Exponatul luminos s-a transformat într-o grămadă de cărți DEGEABA, spre care publicul, care făcea zâmbre pe margine, s-a năpustit că o gloată de găini lacome. După ce s-a dat drumul răpitoarelor, a durat un minut-două până când n-a mai fost pe jos nici o carte.

Iubitorii de cultură au plecat cu una, doua, cinci bucăți de MOCANGEALĂ la subraț, amintindu-mi trist de felul în care sărăcimea română, strivită de 45 de ani de comunism, a năvălit după revoluție în vilele lui Ceaușescu, furând sau stricând tot, ca un stol de lăcuste.

 

Ce am învățat de aici:

Dacă marketăm un eveniment drept “Vino să iei o carte gratis”, poți pune luminițe și în cartea cărților, tot o să ți-o smulgă careva de sub nas.

Dacă marketăm un eveniment drept ocazie la GRATUITATE, poți încerca să transmiți cel mai elevat și spiritual mesaj, gloata va veni pentru GRATIS.

Dacă suntem în România și evenimentul se organizează aci, în Carpathian Garden, știm lucrurile de mai sus, în afară de cazul în care trăim într-o peșteră. În România omul a fost obișnuit (poate tot ca reflex al lipsurilor din comunism?) cu delicioasa plăcere a lucrului gratis, indiferent despre ce este vorba, și cu atât mai mult cu cât, dacă e gratis, poate lua DOUĂ.

Cum? Cum, întreb, să îți imaginezi că miile de oameni de pe Lipscani, chemați să ia o carte gratis, vor percepe intenția ta artistică altfel decât o grămadă de cărți din care se pot înfrupta, dacă tu, organizator, așa ai marketat-o?

Dacă, în schimb, evenimentul se anunța drept expoziție luminoasă, omul venea, se plimba, făcea poze, pleca acasă fericit, mulțumit, zâmbind și cu o amintire plăcută, nu frustrat și dezgustat de spectacolul meschin al hrăpărețului după mocangeli. Și, ca să fim altruiști, surpriză! De la ora 12 seara, în loc să dezasamblăm noi instalația, cărțile se pot lua și acasă! Dar abia atunci să le dai voie să le ia. După ce ești sigur că mesajul tău s-a transmis.

Dar nu, a trebuit să chemăm o populație de atârnători la un exponat artistic fluturând cuvântul GRATIS. Așa v-ați așternut, așa coșmar ați avut.

Deși, cine știe, poate ăsta a fost scopul, caz în care idealiștii cu capul în nori sunt fraierii de noi.

 

Cum noi, veniți la 9 seara fix, am găsit doar locul gol (de cărți, nu de oameni) și câțiva organizatori amuzați de ce se întâmplase, împrumutăm câteva imagini de la cei care au stat toata ziua să le înșire pe jos cu lanternuțe în ele, ca să le vadă dispărând în sub cinci minute.

Foto de pe albumul de Facebook al Editurii Litera. Așteptăm și video-ul, e bun de dat pe Animal Planet…

noaptea cartilor ed litera 1 (Custom)

noaptea cartilor ed litera 2 (Custom)

noaptea cartilor ed litera 3 (Custom)

noaptea cartilor ed litera 4 (Custom)

Și câteva imagini de la Ziarul Ring, făcute nu chiar cu telefonul, dar care tot nu surprind vreo urmă de magie.

noaptea cartilor ziar ring1 (Custom)

noaptea cartilor ziar ring2 (Custom)

noaptea cartilor ziar ring3 (Custom)

 

Păreri? Ați fost și voi degeaba (adică gratis) la evenimentul numit ironic Noaptea Cărților Deschise?

 

fotograf profesionist, jurnalist cultural, fost redactor șef la Metropotam.ro


63 comentarii
  1. dojo

    Daca mergeam la un asemenea eveniment, cuget ca faceam niste poze si eventual cumparam ceva carti. Nu mi-ar trece prin cap sa iau din cartile expuse, asa cum nu te duci la expozitie de flori si furi exponantele, sau iesi cu masina din showroom, ca doar e acolo la dispozitia ta 😀

    Gloata absolut tipica pentru o parte (prea mare din pacate) a populatiei romanesti. Macar de ar citi, dar prevad ca s-au repezit doar sa-si umple plasele

    Reply
    1. xandercorp

      Pai asa trebuie, boss. N-ai timp sa te uiti la titlu, autor, recomandari. Iei ce prinzi si mai departe vezi acasa. Welcome to Bucharest/Romania/Est Europe!

      Reply
  2. Didi

    OO, Luna, ai dreptate, arta şi cultura sunt doar pentru cei ce vor binenţeles şi pentru cei ce gustă . Ce să faci dacă evenimentele moca sunt pentru turme…

    Reply
  3. Mihai

    Am ajuns aseara in in Centrul Vechi absolut intamplator ca ma luase un prieten sa ma cinsteasca de sf. Gheorghe si m-am vazut nevoit sa traversez multimea aia de oameni. Mirat si curios, m-am intrebat bineinteles ce se intampla, si mai ales, ce se da gratis? Caci din pacate a intrat in folclorul local ca oamenii se se stranga unde se dau lucruri gratis (sau cu discount – vezi deschiderea de supermarketuri)…marea majoritate n-aveau nicio treaba cu evenimentul, nu stiu la ce o sa le foloseasca cartile pe care le-au luat. Tare imi e ca le vedem in curand pe tarabele de la Universitate…

    Reply
  4. Mihai

    Am ajuns aseara in in Centrul Vechi absolut intamplator ca ma luase un prieten sa ma cinsteasca de sf. Gheorghe si m-am vazut nevoit sa traversez multimea aia de oameni. Mirat si curios, m-am intrebat bineinteles ce se intampla, si mai ales, ce se da gratis? Caci din pacate a intrat in folclorul local ca oamenii se se stranga unde se dau lucruri gratis (sau cu discount – vezi deschiderea de supermarketuri)…marea majoritate n-aveau nicio treaba cu evenimentul, nu stiu la ce o sa le foloseasca cartile pe care le-au luat. Tare imi e ca le vedem in curand pe tarabele de la Universitate…

    Reply
  5. Peter Kiss

    Buna ziua tuturor ! Cateva consideratii :

    1. Ideea preluarii ideii de la australieni a fost Geniala !
    2. Romanii nu sunt australieni, prin mentalitate, grad de civilizatie, obiceiuri de consum si comportament (vezi comentariile anteriare cu produse GRATIS-Tigai, Inauguraril de Malluri, Super si Hypermarketuri, turism religios-mancare gen sarmale cu mamaliga, fasole cu carnati, etc) ; acest lucru trebuia prevazut de catre organizatori, care au dat dovada de lipsa de viziune si management al evenimentului ;
    3. Trebuia tinut cont de caile de acces si spatiile de expunere (exterioare si interioare), si in exterior se simte clar nevoia amenajarii de rafturi mari, fiecare gestionat de cate un colaborator al librariei, care sa fie atent sa ofere numai cate o singura carte unui om ; in acest fel 3000 de carti ajungeau la 3000 de oameni, nu la 500 (facand o media matematica ca unu a mers acasa cu o carte si altul cu 11);
    4. Una peste alta, salut aceasta initiativa si recomand ca aceste evenimente sa desfasoare mai des. Se poate pune in aplicare daca se unesc mai multe librarii si se amenajeaza un spatiu special acestui scop.

    Reply
  6. bibi

    Pai nu va inteleg supararea. Daca ma uit la concursurile pe care le organizati, vad ca oferiti carti “prin tragere la sorti” unora care nu numai ca scriu niste platitudini in loc de recenzii, dar mai si recunosc pe alocuri ca habar n-au de cartea sau autorul respectiv. Deci si voi incurajati mocangeala pe care o blamati atit.

    Reply
    1. Laura Sandu

      Da, mi se pare o observaţie foarte corectă. Şi cred că atât concursurile de aici, cât şi evenimentul cu cărţile deschise sunt ok. Faptul că oamenii vor cărţi şi că au prilejul să le obţină gratis e ceva foarte mişto.

      Cât despre “platitudini” – cred că aici e de discutat fiecare caz în parte. Provenim din medii diferite, avem interese diferite etc. Cred că ar fi mai bine să apreciem interesul pentru cărţi, decât să judecăm prea aspru părerile oamenilor. Şi să avem încredere că oamenii sunt inteligenţi şi pot să devină din ce în ce mai rafinaţi şi mai nuanţaţi în gândire.

      Reply
  7. IanculescuHimself

    Eu am ajuns pe la 18:30, m-am plimbat si am revenit putin dupa orele 20:00 cand deja spiritele erau incinse. Oamenii (?) asteptau dincolo de panglici in blocstarturi si dupa cateva poze facute in graba am analizat situatia: sute de oameni hipnotizati de “gratis” cu dublu numar de maini libere.

    Am plecat si eram ferm convins ca se va intampla ceea ce s-a intamplat.
    Pacat.

    Reply
  8. cornel

    Asa se intampla cand promovezi un eveniment de genul asta in ziarul Ring. Presupun ca a fost un fel de conditie, ca sa apara si proprietarul ziarului (una si aceasi persoana cu primarul Negoiţa, zis si Robert nu Liviu).

    Cine spune ca romanul n-are simtul evenimentelor stradale, n-a fost vredata la street delivery.

    Reply
  9. cristi

    1 leu cartea, 50 de bani cartea – si 80% nu erau acolo.
    Retineti, pentru urmatorul eveniment de acest fel. 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *