Ne-am plimbat vara aceasta prin sate şi oraşe ale cărţilor de un pitoresc aparte, am vizitat librării deosebite din diverse colţuri ale lumii, aşa că, de ce nu am continua călătoria noastră în lumea cărţilor?De data aceasta, propunerea pe care v-o fac ne va purta în Austria, într-o mănăstire. Interesaţi?

Este vorba despre Mănăstirea Benedictină Admont, situată în Stiria, a doua mare provincie a Austriei. Călătoria ne va face bine atât minţii cât şi sufletului şi privirii, căci zona este de o frumuseţe desăvârşită, iar pădurile, păşunile şi podgoriile răspândite de-a lungul ei ne inundă simţurile cu verde proaspăt şi minunat.

sursa

sursa

La Mănăstirea Admont, construită la 1074 şi cunoscută pentru colecţia sa de manuscrise şi artă, se găseşte cea mai mare bibliotecă monahală din lume.Sala în care se află a fost construită în stil baroc, de arhitectul Joseph Hueber, în spiritul ideii sale iluministe conform căreia lumina trebuie să inunde atât mintea, cât şi încăperea.Tocmai de aceea, lumina pătrunde prin 48 de ferestre şi este reflectată de albul şi auriul decorului. Cele şapte fresce ce împodobesc tavanul au fost realizate de catre Bartolomeo Altomonte în acelaşi spirit al iluminismului şi prezintă etapele cunoaşterii umane, relaţia dintre religie, artă şi ştiinţă, până la punctual culminant al revelaţiei divine.

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

Se găsesc aici aproximativ 70.000 de volume din cele peste 200.000 câte deţine mănăstirea. Multe manuscrise datează din cele mai vechi timpuri, unele dintre ele fiind daruri ale fondatorului mănăstirii, arhiepiscopul Gebhard de Salzburg.Printre vechile manuscrise medievale provenind din jurul anului 1070, la loc de cinste stau trei volume ale Bibliei şi o carte a Evangheliilor cu ilustraţii splendide. O parte dintre cărţi au fost scrise chiar aici, căci mănăstirea posedă încă de la jumătatea secolului al XII-lea o cameră specială pentru aşa ceva – scriptorium.Iar numărul cărţilor care au început să îmbogăţească colecţia de la Admont a creascut simţitor odată cu apariţia tiparului.Biblioteca se numără cu siguranţă printre cele mai importante bunuri culturale austriece şi este considerată cu mândrie, încă de la începutul secolului XIX, a opta minune a lumii.

sursa

sursa

sursa

Ar fi păcat să părăsim acest minunat aşezământ, fără să facem o vizită şi celor două muzee pe care le găzduieşte.Unul este Muzeul de Istorie Naturală, cu o bogată colecţie de insecte căreia i se adaugă colecţii de roci şi minerale sau animale din specii exotice.Cel de-al doilea este Muzeul de Artă în care putem admira picturi pe sticlă sau în ulei, sculpturi şi diferite obiecte de cult din epoci îndepărtate, precum şi expoziţii periodice de artă contemporană.

Irina Dumitru

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *