De multe ori încercăm să evadăm cu ajutorul cărţilor într-o altă lume mai bună, mai frumoasă, mai interesantă şi poate mai senină. Dar, oricât de des am încerca să facem asta, nu putem ignora realitatea înconjurătoare, care – trebuie să recunoaştem – nu e nici pe departe de basm. Lăcomia, setea de putere şi înavuţire sunt încă motoarele din spatele multor acţiuni cu efecte negative. Intoleranţa, nepăsarea, ura fac încă să moară oameni şi să răsune şuierul gloanţelor şi bombelor în diverse colţuri ale lumii. Fie că se manifestă sub forma războaielor purtate în numele democraţiei, aşa cum susţin în discursurile lor sforăitoare politicienii şi şefii statelor implicate, fie că apare sub forma atacurilor şi abuzurilor fizice de pe străzi şi din case, violenţa rămâne o pată pe portretul umanităţii.

Pentru a atrage atenţia asupra acestui fapt într-o exprimare artistică, fotograful de origine elveţiană Francoise Robert a organizat o expoziţie de fotografie cu titlul Stop the Violence, iar Rick Valicenti, fondatorul unei firme de design axate pe artă şi amprenta umană asupra lucrurilor, a realizat o carte care să o promoveze. Imaginile din carte sunt de fapt literele alfabetului, alcătuite cu migală de către Robert, din oase ale scheletului uman.

sursa

sursa

De altfel, întreaga expoziţie cuprinde aceste macabre imagini: pe un fundal negru catifelat, oase umane au fost cu măestrie aranjate pentru a forma diverse arme, de la cuţit, la mitralieră.

sursa

Valicenti a inserat aceste imagini în discursul de acceptare a Premiului Nobel pentru Pace, rostit de Barack Obama în 2009. Literele-oase răspândite printre pagini punctează discursul preşedintelui care pledează pentru pace, dar acceptă noţiunea de „război justificat”.

sursa

sursa

sursa

În cele 36 de pagini lucioase ale cărţii, se împletesc doar trei culori: albul pur ca un simbol al păcii, negrul întunecat al violenţei şi doliului şi roşu sângeriu. Mesajul exprimat, acela că violenţa lasă în urmă moarte şi gol sufletesc, poate părea banal. Dar faptul că expoziţia a avut vernisajul pe 8 ianuarie 2011, ziua tragică în care şase persoane au fost ucise şi altele rănite în urma atacului armat al unui tânăr, a făcut ca arta lui Robert să fie mai mult decât relevantă şi să capete semnificaţii profunde.

A fost realizat şi un film care să anunţe apariţia cărţii şi care doar în 60 de secunde reuşeşte să creeze impactul dorit. Întreaga ediţie a fost epuizată.

 

Irina Dumitru

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *