Chiar dacă în ajunul Crăciunului unora li se pare că cel mai important animal al perioadei este porcul, din fericire lucrurile nu stau deloc aşa. Atenţia ar trebui să fie îndreptată spre renii moşului, în acest sezon simpaticele animale nordice fiind vedetele incontestabile ale regnului.

Gândurile a milioane de copii se îndreaptă nu doar spre Moş Crăciun, ci şi spre renii acestuia, ştiut fiind că de ei depinde ca sania încărcată cu daruri să răzbească prin viscol şi să găsească drumul spre casele celor cuminţi. Eu zic că micuţii ar trebui să stea liniştiţi, Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder şi Blitzen sunt conduşi de Rudolph, care luminează calea cu nasul lui roşu şi strălucitor. Dintre toate aceste personaje cu puteri fantastice, extrem de simpatice şi puse pe şotii, Rudolph a devenit cel mai cunoscut şi îndrăgit, chiar dacă este ultimul venit în trupă.

Povestea lui începe în 1939 şi apariţia sa a avut la bază o decizie de afaceri prin care se urmărea micşorarea cheltuielilor. Despre ce este vorba? Ei bine, un magazin din S.U.A. obişnuia să cumpere cărţi de colorat pe care le făcea cadou cumpărătorilor cu ocazia Crăciunului, pentru a-şi face publicitate şi a atrage clienţii. Gândindu-se că propria cărticică îi va ajuta să economisească bani, patronii magazinului i-au încredinţat realizarea broşurii lui Robert L. May. Astfel a luat naştere Rudolph (nu înainte ca „părintele” lui să fi luat în calcul numele Rollo, Rodney sau Reginald), o poveste spusă sub forma unui poem.

Din acel moment popularitatea lui Rudolph the Red Nosed-Reindeer a crescut vertiginos ajungând ca în zilele noastre să fi intrat în folclorul de Crăciun precum lerul lui Hruşcă. La asta a contribuit fără doar şi poate Johnny Marks, care a adaptat povestea renului cu nas roşu într-un cântec care a cucerit repede inimile şi topurile.

Era de aşteptat ca având o carte şi o melodie, vedeta încornorată şi extrem de populară să ajungă şi pe ecrane. S-a întâmplat prima dată în 1944 sub forma unui scurt film de desene animate realizat de Max Fleischer, film reeditat în 1948, cu piesa muzicală adăugată. De atunci, Rudolph a apărut în multe alte filme, în reviste de benzi desenate şi în cărţi. Iată aici filmuleţul care vă va reaminti povestea sa.

În 1954 a fost publicată şi o continuare numită Rudolph the Red-Nosed Reindeer Shines Again, în 1958 Golden Books a publicat o frumoasă carte pentru copii, ilustrată de Richard Scarry şi având ca inspiraţie chiar filmul prezentat mai sus, iar în 1991 Applewood Books a publicat continuarea scrisă de Robert L. May în 1947, Rudolph’s Second Christmas.

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa

sursa foto

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *