Despre coperte de cărţi ingenioase, realizate ca adevărate lucrări de artă sau care transmit mesaje puternice în concordanţă cu ideile exprimate de cărţile pe care le îmbracă v-am mai spus aici, aici sau aici. Din fericire, există mulţi designeri inventivi şi pasionaţi, precum şi edituri interesate să atargă şi să facă vâlvâ în jurul cărţilor publicate de ele, aşa că seria copertelor cu mesaj continuă.

De data aceasta ne oprim asupra cărţii lui Ray BradburyFahrenheit 451 şi a două dintre copertele realizate pentru ea. Subiectul cărţii, cunoscut multora dintre voi, este acela al unei societăţi în care oamenilor li se interzice să citească, iar cărţile, considerate „prostii care pot înnebuni omul” sunt scoase în afara legii şi arse acolo unde sunt găsite, de către pompieri care aprind focuri în loc să le stingă. În 1953 a apărut o ediţie limitată la 200 de copii semnate de autor, legate într-un material din azbest, cunoscut pentru proprietăţile sale ignifuge.

7800439622

 Ballantine Books, editura înfiinţată în 1952 de către soţii Ian şi Betty Ballantine era cunoscută în anii ’50 pentru publicările sale de cărţi SF si fantastice şi acea ediţie a Fahrenheit 451 a fost un mare succes. Ideea unei cărţi în care se vorbeşte despre arderea cărţilor şi distrugerea liberului schimb de cunoştinţe şi informaţii pe care îl reprezintă, dar care ea însăşi nu poate fi distrusă prin flăcări a captivat publicul. Pasionaţii de acest fel de literatură, admiratori ai scriitorului Ray Bradbury sau cei interesaţi să posede în colecţia lor un astfel de exemplar rar, îl pot achiziţiona de pe site-urile de specialitate pentru un preţ care se învârte în jurul a 20.000 de dolari.

7800439622_3

7800439622_4

O a doua propunere interesantă a copertei cărţii lui Bradbury despre cărţi arse, cenzură şi imbecilizarea populaţiei prin informaţii transmise aproape exclusiv prin intermediul televiziunii (pare cunoscut?) vine de la designerul Elizabeth Perez. Abordarea e diametral opusă celei prezentate anterior:

I wanted to spread the book-burning message to the book itself. The book’s spine is screen-printed with a matchbook striking paper surface, so the book itself can be burned,

ne spune creatoarea ineditei coperte. O creaţie incendiară de-a dreptul.

fahrenheit451bookcover-980x730

Din păcate, cartea cu astfel de coperte nu este de vânzare, fiind doar un concept de design, dar cine ştie, succesul de care se bucură în mediul online poate va face ca la un moment dat să o putem găsi pe rafturile librăriilor.

surse: eliperez.comabebooks.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *