V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă cu personajele după „the end” sau după lăsarea cortinei? Poate că le-aţi şi trasat noi drumuri şi noi destine, aşa cum, mărturisesc, fac şi eu aproape după fiecare carte. Eugen Şerbănescu a dus mai departe acest exerciţiu de imaginaţie şi a scris o continuare la O scrisoare pierdută, intitulată chiar A doua scrisoare pierdută. Despre ce se întâmplă cu personajele lui Caragiale şi cum au ajuns ele să fie plasate într-o nouă poveste veţi avea ocazia să aflaţi chiar de la autor, căci lansarea cărţii va avea loc în prezenţa sa, miercuri, 17 octombrie, la ora 18.00, în foaierul Sălii Majestic a Teatrului Odeon.

Publicată la Editura Palimpsest, piesa lui Eugen Şerbănescu este şi un joc intertextual, căci personajele, după cum a afirmat chiar autorul, se exprimă… ca în Caragiale. Personajelor bine-cunoscute din O scrisoare pierdută li se alătură şi altele, necesare pentru noile direcţii pe care le ia povestea, iar pe cele deja existente le lansează în noi intrigi, conferindu-le şi dimensiuni mai complexe, cum este cazul Cetăţeanului turmentat, care nu mai are apariţii sporadice şi colorate, ci devine centrul de greutate în A doua scrisoare pierdută. Toate personajele pe care le ştiam din Caragiale ca fiind comice, dar, în definitiv, superficiale, sunt, în piesa lui Eugen Şerbănescu, mai misterioase şi mai dramatice. Trahanache nu mai închide ochii la infidelităţile nevestei şi încearcă să o recîştige şi să-şi elimine adversarii, iar Zoe însăşi este de origine nobilă, ajunsă într-un mediu care nu i se potriveşte.

Cu nuanţe de roman poliţist, A doua scrisoare pierdută dezvăluie posibilităţi neaşteptate pe care le conţine textul caragialesc, fiind şi un exemplu de revizitare reuşită a clasicilor, în plin an Caragiale.

critic literar și de teatru, asistent de regie, doctorand studii culturale, redactor Observator Cultural


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *