Timp de vreo câteva seri la rând, când îmi întrebam jumătatea mai bună la ce film se uită, răspunsul venea invariabil: la Star Wars. Mi-a explicat că sunt şase serii (pe care el le revedea) şi s-a mirat că, deşi mă declar cinefilă, eu nu le-am văzut. Recunosc,am văzut doar primul film şi chiar dacă, copilului de atunci i-a plăcut ce a văzut, adultul de azi n-a simţit nevoia să continue vizionarea seriei, ci s-a mulţumit să se amuze la clipul publicitar super simpatic cu maimuţa turbată la gratii şi cu ăla negru de respira greu care era ta-su. 😀

Un pic ruşinată de această scăpare, am început să caut informaţii despre epica serie SF şi dintr-un link în altul am descoperit ceva mai sau la fel de  interesant: o bibliotecă. Mai exact, Lucasfilm Reserch Library. Evident, ea aparţine studiourilor Lucasfilm şi a luat naştere la sfârşitul anilor ’70, ca urmare a admiraţiei pe care regizorul George Lucas o poartă bibliotecilor de cercetare din industria cinematografică. După ce a avut stabilit sediul în alte două locuri, biblioteca a fost mutată în 1985 la Skywalker Ranch, reşedinţa de lucru a regizorului, unde se află şi astăzi.

În această frumoasă bibliotecă, care a încorporat de-a lungul timpului şi colecţiile bibliotecilor altor studiouri, precum Universal Studios Research Library sau Paramount Studios Research Library se găsesc multe lucruri interesante şi utile industriei cinematografice şi nu numai. Pe lângă numărul mare de materiale video şi audio, se află aici şi peste 27 000 de cărţi scrise din 1880 şi până în prezent, ziare şi reviste publicate încă din secolul XIX, fotografii, broşuri, cărţi poştale, scenarii de film, partituri muzicale regăsite în coloana sonoră a producţiilor cinematografice, instantanee de pe platourile de filmare, hărţi şi multe altele. Este normal să fie aşa, având în vedere că biblioteca oferă material de documentare pentru toate domeniile realizării de filme.

sursa

sursa

sursa

În  colecţia bibliotecii se găsesc cărţi care au fost citite de producători, actori şi regizori celebri, precum Alfred Hitchcock, Cary Grant, Cecil B. DeMille, Clint Eastwood, Steve Martin, Edith Head.

Fanii lui George Lucas ar fi încântaţi să vadă drafturile originale ale scenariilor Star Wars şi Indiana Jones, informări trimise pe platourile de filmare, note scrise de mână de către regizor. Din păcate, biblioteca nu este deschisă publicului, aici au acces angajaţii studioului Lucasfilms, iar colecţia sa valoroasă este pusă şi la dispoziţia altor persoane care activează în domeniul teatrului, filmului sau televiziunii. Pe lista filmelor care s-au realizat şi cu ajutorul LucasFilm Reserch Library se numără Lincoln, The Great Gatsby, Dark Shadows, Iron Man, Good Night and Good Luck, Memoirs of a Geisha, Charlie and the Chocolate Factory, Moulin Rouge, Chicago.

sursa

Cei care lucrează în cadrul bibliotecii nu pot spune nici pe departe că au o activitate plictisitoare. Munca lor de cercetare constă în a descoperi surse de inspiraţie pentru crearea costumelor, personajelor,  detalii care să confere filmelor precizie istorică, geografică şi nu numai, în a colabora cu cercetători din diverse domenii care să confirme plauzibilitatea scenariilor. Ei sunt norocoşi şi datorită locului unde muncesc, căci Skywalker Ranch se află într-o zonă rurală pitorească şi are podgorii, o grădină organică, chiar şi un lac mic numit Ewok.

sursa

sursa

Activitatea bibliotecii este susţinută intens de regizorul George Lucas, care a înţeles valoarea acesteia şi care intenţionează să sprijine conservarea colecţiilor de acest gen.

P.S. Încă nu am reuşit să văd trilogiile Star Wars. Mea culpa!

sursa main image

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *