În perioada 20-28 septembrie 2017, vor avea loc mai multe evenimente dedicate celui mai recent roman al Doinei Ruști, Logodnica, apărut de curînd în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom (print & digital).

O poveste adevărată despre dragoste și răzbunare, romanul Logodnica va fi prilej de întîlnire atît cu autoarea cărții, Doina Ruști, cît și cu regizorul britanic David Kinsella, cel care a devenit în roman unul dintre personajele centrale ale cărții, David.

David s-a născut la Belfast, dar este cetățean norvegian. Alisa are sânge rusesc, dar se consideră moldoveancă din Chișinău. David n-a vorbit niciodată irlandeza, căci este britanic, protestant din Irlanda de Nord. Alisa vorbește românește, cu toate că se consideră rusoaică sută la sută. El a avut o copilărie cu bombe și lupte de stradă. Ea este o orfană  din Ungheni. La un moment dat se întîlnesc, iar drumurile lor trec prin București.

Autoare a bestsellerurilor Manuscrisul fanariot și Mîța Vinerii, Doina Ruşti este una dintre cele mai apreciate voci feminine ale literaturii contemporane. Tradusă în numeroase limbi, invitată la evenimente internaţionale, s-a impus în special prin romanele cu tematică diversă şi construcţie solidă. Dintre romanele sale, unele reeditate în colecţia Top 10+, amintim Fantoma din moară (2008), roman amplu despre comunismul românesc, distins cu Premiul pentru Proză al USR, Zogru (2006) şi Lizoanca la 11 ani (2009, reeditat în 2017 la Editura Polirom cu titlul Lizoanca) – recompensat cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române. Doina Ruşti trăieşte în Bucureşti, este profesor universitar şi scenarist. Pagină web: http://doinarusti.ro.

Programul de evenimente

BUCUREȘTI
Miercuri, 20 septembrie, ora 15.30, Amfiteatrul 1, Academia de Studii Economice din București (clădirea Ion Anghelescu).
Conferință „Iubirea – o aspirație rafinată și perfidă”
Doina Ruști și invitatul său, David Kinsella

Joi, 21 septembrie, la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38)
Căutând-o pe Alisa
Regizorul David Kinsella a acceptat provocarea de a fi personaj în romanul Doinei Ruști, considerînd că aceasta ar fi o bună pregătire pentru construcția unui personaj de film. Cei doi artiști vă invită la un atelier despre construcția personajului literar și de film: Alisa. Dar nu ca spectatori, ci ca eroi de ficțiune.
Invitați: Bianca Zbarcea (traducătoare), Dan Burlac (producător de film)
Moderatoare: Adriana Titieni

Luni, 25 septembrie, ora 15.00, Mark Twain International School
Atelier de film – Construcția personajului – cu Doina Ruști & David Kinsella
Moderator: prof. Bryan Parnell

Marți, 26 septembrie, ora 11.00, Colegiul „George Coșbuc”
Întîlnire cu elevii și miniatelier – Personajul trădat
Doina Ruști & David Kinsella
Moderatoare: Ilinca Buciu

GALAȚI
• Literatură și film
Doina Ruști & David Kinsella
Miercuri, 27 septembrie, ora 18.00, Librăria Humanitas (Str. Domnească 45)
Invitați: A.G. Secară, Doru Căstăian
Traducere: prof. Mariana Anton

BRAȘOV
Scris, pictat, filmat. O întâlnire cu Doina Ruști, Iulia Schiopu și David Kinsella
Joi, 28 septembrie, ora 18.00, Librăria Humanitas (Pța Sfatului 16), în cadrul CenaKLUbului Tiuk nr. 88
Moderator: Mihail Vakulovski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *