Înaintea romanelor – „Alte glasuri, alte încăperi”, „Mic dejun la Tiffany”, „Cu sânge rece” – au fost povestirile. 14 proze scurte – sau cel puțin atâtea știm că au fost descoperite anul trecut, din întâmpare, de către editorul Peter Haag pe când căuta în arhiva Truman Capote din New York Public Library fragmente lipsă din romanul său neterminat, „Rugăciuni împlinite”.

„Nu sunt cele mai grozave opere literare… dar cu siguranță nu sunt nici cele mai proaste”, scrie jurnalistul Andrew Johnson în The Independent despre cele 14 povestiri publicate zilele trecute de editura Penguin Random House sub titlul „Early Stories of Truman Capote”.

Aprecierea lui Johnson spulberă astfel, din start, așteptările cititorilor de a găsi în aceste povestiri nestemate literare.

Sunt totuși niște texte scrise de un băiețandru care a încercat să capteze ceea ce se petrecea în jurul lui la jumătatea anilor ‘30, să dea formă dramelor unor oameni defavorizați (fie din punct de vedere sexual, fie din punct de vedere rasial), să le pronunțe fricile niciodată rostite, să le admire candoarea, blândețea, curajul.

Capote2Deși vreo patru au fost publicate în ziarul școlii în care a învățat Capote, „The Green Witch”, iar alte câteva au apărut anul trecut în săptămânalul german Die Zeit, povestirile nu au văzut, până acum, împreună, lumina tiparului.

Capote3Criticii spun că în aceste texte se ghicește deja stilul sofisticat al lui Capote, gustul lui pentru melodramă și conflicte întunecate, preferința pentru teme precum singurătatea, violul, crima.

Sper să descoperiți un Truman Capote interesant în aceste texte. Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul Penguin Random House cu 25 de dolari și de pe Amazon cu 18 dolari.

Surse foto: newyorker.com, independent.co.uk, penguinrandomhousa.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *