Vizita într-o librărie e una dintre cele mai mari plăceri, căci acolo are loc pentru prima dată întâlnirea cu cărţile ce vor deveni mari iubiri. Iar dacă librăria e un loc aparte, deosebit de plăcut şi cu o poveste interesantă, cu atât mai bine.

The Book Barge este un astfel de loc: o simpatică librărie plutitoare din Marea Britanie, deţinută de Sarah Henshaw. Se poate spune că în februarie 2009 Sarah s-a îndrăgostit de vapor, chiar dacă la momentul întâlnirii lor era plin de rugină şi într-o stare nu tocmai grozavă. După câteva luni de şlefuire şi vopsire, vaporaşul negru botezat Joseph şi ancorat în portul din Stafforshire s-a transformat în librărie. Şi nu e vorba despre o librărie specializată în cărţi despre nautică, cum ar putea unii crede, ci una care oferă cărţi noi şi la mâna a doua din diverse domenii.

În primul an de funcţionare ca librărie, The Book Barge, care în ciuda numelui nu e un şlep, ci un vaporaş de mici dimensiuni, special construit pentru canalele înguste, a rămas la mal. Apoi, apariţia crizei economice şi alte câteva considerente au determinat-o pe Sarah să pornească într-o aventură plutitoare, pe canalele navigabile din Anglia şi Ţara Galilor. Şi astfel librăria i-a devenit şi casă, iar Sarah s-a gândit ca pe drum, să ofere cărţi în schimbul alimentelor sau a utilizării unui duş.

Încă de la început, acest proiect a fost conceput ca un mod de promovare a unui stil de viaţă liniştit, în care lectura ocupă un loc important, hrănind visele oamenilor şi făcându-le viaţa mai interesantă. A fost vorba şi de o încurajare a activităţii micilor librării independente, a căror existenţă e tot mai ameninţată de marile lanţuri comerciale şi de internet. Creând o atmosferă foarte primitoare, gazda-librar Sarah îşi întâmpină clienţii cu multă căldură, oferindu-le ceai şi prăjituri, uneori şi un pahar cu vin, antrenându-i apoi în discuţii interesante despre cărţi şi călătorii. Pe puntea vaporului sunt organizate şi seri de lectură sau întâlniri cu diverşi autori pentru sesiuni de autografe sau ateliere de scris, aşa că o vizită în librăria plutitoare se transformă într-o adevărată experienţă culturală. Şi acesta e şi scopul, de a dovedi necesitatea unor astfel de locuri, care să facă experienţa cumpărării cărţilor deosebit de plăcută şi cu mult mai interesantă decât o comandă la o librărie online, de exemplu.

Chiar dacă nu poate avea acelaşi număr ridicat de cărţi ca o librărie tipică, din cauza lipsei de spaţiu, tânăra şi entuziasta Sarah a reuşit să umple interiorul cu volume interesante, convinsă fiind că o librărie independentă ca a sa trebuie să se adreseze unui public cu gusturi cât mai variate. Şi-a înţesat vaporaşul cu romane, povestiri, cărţi de poezii şi literatură pentru copii, pe care le-a aşezat pe rafturi sau cărora le-a găsit loc în cufere şi valize vechi. Şerpuind pe canalele navigabile din Regatul Unit, The Book Barge a avut parte de fel de fel de clienţi: de la turişti şi nuntaşi cu mireasă cu tot, până la profesori şi copii care chiuleau de la şcoală sau părinţi ce s-au gândit să-şi petreacă plăcut timpul, în aşteptarea odraselor aflate la un concert Justin Bieber.

Multă lume a fost cucerită de idee şi încântată de ceea ce a găsit în librăria plutitoare şi a decis să contribuie cu mici donaţii care să-i asigure vaporaşului cu cărţi viaţă lungă. Şi o surpriză plăcută pentru Sarah a fost interesul unei edituri de a publica o carte despre aventura librăriei de pe apă. Se pare că aceasta va fi lansată în toamna acestui an şi se va numi The Bookshop that Floated Away.

 

surse: kateslaterillustration.blogspot.rolecoollondonblog.commarmitelover.blogspot.ro,

colourliving.co.uk, facebook.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *