În fiecare an în jurul zilei de 8 martie discutăm, mai mult ca niciodată, despre femeile minunate din viața noastră, despre rolul important pe care l-au jucat sau încă îl joacă în dezvoltarea noastră, despre cât de mult le apreciem și am vrea să ni le ținem aproape mereu. Sigur, ne gândim la ele întotdeauna, dar e frumos că au o zi a lor, în care le putem răsfăța după bunul plac. Asta include, firește, cadouri alese cu grijă și dragoste.

Pentru a-ți veni în ajutor – acum, de 8 martie, sau cu alte ocazii în care le sărbătorești – am făcut o listă de 10 cărți cadou pentru femeile din viața ta. Iar pentru a opta în funcție de personalitățile și nevoile lor, am etichetat fiecare recomandare în câte o categorie (știu că nedreptățesc cărțile, majoritatea sunt mult mai mult de atât). Toate volumele de mai jos sunt noi sau foarte noi (apărute săptămâna trecută, de exemplu), așa că sunt, zic eu, șanse minime ca femeile din viața ta să le aibă deja în bibliotecă.

 

Pentru femeia care caută iubirea: Elixirul dragostei, de Eric-Emmanuel Schmitt

 

elixirul dragosteiEric-Emmanuel Schmitt a publicat anul trecut Elixirul dragostei în Franța, iar acum a ajuns și la noi, în traducerea lui Doru Mareș, apărută la Humanitas Fiction. Așadar, e o carte proaspătă și numai bună de dat în dar. Mai ales că este construită pe scheletul unui schimb epistolar prin e-mail, între Adam și Louise, doi tineri care abia s-au despărțit, crezând că iubirea lor s-a stins. Nimic mai neadevărat. Află mai multe despre stilul lui Schmitt, despre temă, despre livrescul din carte, despre căutarea elixirului dragostei din cronica volumului.

Comandă cartea de aici

 

Pentru femeia îndrăgostită: Shakespeare pentru îndrăgostiți, de Alan Percy

 

shakespeare-pentru-indragostitiAlan Percy, expert în coaching și în tehnici de îndrumare personală, cel care scrie cărțulii care devin rapid bestseller-uri, volume simpatice de popularizare, inspiraționale, precum Kafka pentru deprimați sau Oscar Wilde pentru blazați, revine, la Editura Herald, cu o carte în care mizează pe lumea lui ShakespeareShakespeare pentru îndrăgostiți. 72 de pilule pentru a ne bucura de iubire în fiecare zi. Adică extrage citate din operele celebre sau mai puțin cunoscute ale scriitorului englez și le folosește drept pretext pentru a discuta dragostea din punct de vedere livresc, cinematografic, filosofic, muzical, sexual ș.a.m.d., oferind, totodată, recomandări pentru o viață de cuplu sănătoasă :).

Comandă cartea de aici

 

Pentru femeia melancolică: În cafeneaua tinereții pierdute, de Patrick Modiano

 

in-cafeneaua-tineretii-pierdute-hardcoverEi, Modiano e deja pe listele de lecturi ale femeilor din viața ta, sunt convinsă!

Scriitorul francez se joacă atât de bine cu melancolia, cu oglinzile Parisului, cu drumul anost către sinele personajelor sale, încât e păcat să nu fie consumat de cât mai mulți cititori. Iar În cafeneaua tinereții pierdute este, din ce am citit eu până acum, singurul volum în care Modiano are patru naratori. Aceștia încearcă, împreună, din unghiuri diferite, să reconstituiască povestea de viață a lui Louki, pseudonimul lui Jacqueline Delanque, o femeie care fuge permanent de sine și de lumea din jurul ei. Citește cronica volumului pentru a avea o imagine de ansamblu asupra cărții.

Comandă cartea de aici

 

Pentru femeia puternică, care vede viața așa cum e: Felii de lămâie, de Anca Vieru

 

felii de lămâie anca vieruNumele autoarei e posibil să nu îți spună, încă, mare lucru. Însă, pe viitor, sunt convinsă că Anca Vieru va răsuna în urechile tale. Felii de lămâie este volumul ei de debut, apărut acum vreo lună. Conține douăzeci de proze scurte și foarte scurte, amuzante, ironice, cu gust de lămâie, despre viață în câteva dintre ipostazele ei, fie că vorbim despre relațiile amoroase, familie, copilărie, tristeți, tragedii ș.a. Pe (foarte) scurt, Felii de lămâie scoate la suprafață extraordinarul din cotidian. Și o face foarte bine!

Comandă cartea de aici

 

Pentru femeia sfioasă care caută singurătatea: Simfonia animalieră, de Veronica D. Niculescu

 

Simfonia animaliera Veronica D. NiculescuDoinel, Ciobi și Dede sunt, într-un fel, prietenii mei (nu mă psihanaliza, te rog). Foarte des mă trezesc că-mi amintesc, subit, de ei, în diferite situații din realitate. Cei trei sunt personajele pe care naratoarea din Simfonia animalieră îi ia la teatru, la trei piese diferite, fiecare potrivită, în felul ei, pentru un arici, un hârciog și o cârtiță. E atâta frumusețe în singurătatea căutată a femeii-naratoare, în monologurile sau dialogurile celor trei animăluțe, în simțirile și trăirile de acolo, încât eu, cel puțin, sunt încă sub farmecul cărții. În cronică am scris mai pe larg ce-i cu Simfonia animalieră, am zgâriat suprafața pentru ca tu să vezi profunzimea.

Comandă cartea de aici

 

Pentru femeia artistă: Muzeul operelor dispărute, de Simon Houpt

 

muzeul operelor disparute

De mărțișor, am primit de la niște prieteni dragi cartea aceasta. Nu auzisem de ea până acum și, cu atât mai puțin de autorul ei, Simon Houpt, jurnalist specialist în artă și cultură. Însă a fost suficient să o deschid, să o răsfoiesc, pentru a realiza cât e de interesantă – oricum, mereu m-au captivat studiile despre istoria artei. În Muzeul operelor dispărute, Simon Houpt discută, analizează și expune operele de artă care au fost furate de-a lungul timpului, cele pe care e puțin probabil să le mai vedem vreodată. Și o face folosind un stil aproape detectivistic, ceea ce te prinde de la primele pagini. Ah, și are și ilustrații faine! 🙂

Comandă cartea de aici

 

Pentru femeia care adoră teatrul: Oriunde mă duc, numai de mine dau, de Valentin Nicolau

 

valentin-nicolau_oriunde-ma-duc-numai-de-mine-dauSăptămâna trecută a ieșit de la tipar cartea pe care Valentin Nicolau n-a mai apucat să o vadă și nici să o termine. Oriunde mă duc, numai de mine dau cuprinde trei „vise într-un act” și un eseu – Un teatru al cunoașterii interioare – vital pentru o cunoaștere în detaliu a crezului scriitorului și editorului român despre arta teatrului.

Te las cu un fragment din prefața lui George Banu: „Piesa azi editată mi se pare a se asocia marii tradiții sacre a lui Theatrum Mundi. Aici, cindiția umană, și nu individualitățile contează, aici viziunea, și nu psihologia e prioritară. Un asemenea text reclamă nu spațiul scenei, ci spațiile religioase ale culturii… catedrale și locuri sfinte. M-aș bucura să-l văd reprezentat! Cine o va face?” (p. 9).

Comandă cartea de aici

 

Pentru femeia spirituală: 40 de zile, de Chris Simion

 

40 de zile chris simionCea mai nouă carte, chiar a noua, semnată de regizoarea și scriitoarea de succes Chris Simion40 de zile, este un soi de confesiune, de căutare, o introspecție în ființă, atât cât se poate merge. O experiență onestă, o călătorie, un joc, un experiment. Un roman scris în patruzeci de zile, care începe într-un „a fost odată ca niciodată”, în compania lui Zmeu Albastru și Floarea Soarelui.

Comandă cartea de aici

 

Pentru femeia căreia îi place să despice firul în patru: Valurile, smintelile, păcatele, de Aurora Liiceanu

 

m_valurile-smintelile-pacatele.-psihologiile-romanilor_1

Cu siguranță, ești familiarizat cu numele psihologului Aurora Liiceanu, cea care a publicat în ultimii ani, printre altele, Supuse sau rebele. Două versiuni ale feminității și Soacre și nurori. La cine este cheia?. Ei bine, acum puțin timp a scos un alt volum, Valurile, smintelile, păcatele. Psihologiile românilor, o carte în care autoarea analizează tipurile de probleme cu care se confruntă românii de rând, de la cele de cuplu și până la cele legate de serviciu, vecini, copii și educația lor ș.a.m.d. Aurora Liiceanu a intervievat, în cadrul unei emisiuni de tip hotline, numeroși români, fie din București, fie din satul Surani, și le-a expus aici o parte dintre povești, cele necesare pentru a vedea cum se confruntă aceștia cu obstacolele care le ies în cale.

Comandă cartea de aici

Pentru femeia de carieră: Pupă-l în bot și papă-i tot, de James Carville și Paul Begala

 

pupa-l-in-bot-si-papa-i-tot-manual-de-marketing-politic_1_fullsizeTrebuie să recunoști că titlul volumului semnat de James Carville și Paul Begala, Pupă-l în bot și papă-i tot, este foarte sugestiv. Și, pentru a restrânge aria, cei doi i-au dat și un subtitlu: Manual de marketing politic. Autorii descriu cartea cel mai bine: „Cartea aceasta îţi va pune la dispoziţie câteva sfaturi practice şi de bun-simţ în aşa fel încât să ieşi câştigător. Vei dobândi anumite tehnici şi tactici verificate în diverse confruntări şi care s-au dovedit infailibile în vâltoarea încleştărilor politice. Una peste alta, dacă eşti mai rapid, mai isteţ şi mai bătăios decât adversarul tău, ai toate şansele să câştigi. Acesta este şi scopul cărţii noastre – să-ţi dezvolte calităţile respective. Nădăjduim să-ţi punem la dispoziţie câteva strategii uşor de aplicat, astfel încât să înveţi cum să închei o afacere, cum să câştigi clienţi, cum să avansezi ierarhic sau cum să obţii victoria în alegeri. Şi, mai presus de toate, cum să-ţi învingi adversarii”.

Comandă cartea de aici

 

Alte două-trei recomandări fugitive:

– Pentru femeia amatoare de nonficțiune: Dragostea are 11 dimensiuni. Viața mea cu Stephen Hawking, de Jane Hawking (cronică aici);

– Pentru femeia cu suflet de copil: oricare dintre volumele menționate aici;

– Pentru femeia care citește mult, tot felul de literaturi, genuri, autori, scanează și materialele publicate în categoria „Cronici”.

 

Sursă imagine principală

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

Comandă cărțile de mai sus de pe librăria online Cărturești! – click pe titlurile cărților

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *