Librăriile sunt pentru toţi iubitorii de carte locuri pline de magie în care se împletesc poveşti şi se nasc mari pasiuni pentru personaje literare sau creatorii lor. O librărie deosebit de frumoasă se găseşte, poate nu întâmplator, în Buenos Aires, Argentina, ţara care ni i-a dat pe maeştrii absoluţi ai prozei fantastice precum Jorge Luis BorgesAdolfo Bioy Casares sau Julio Cortázar. Este vorba despre El Ateneo, cea mai mare librărie din America de Sud.

Frumosul edificiu în care se găseşte librăria are o istorie aparte. Inaugurată în 1919 sub forma Teatrului Grand Splendid, clădirea aparţinând antreprenorului Max Glucksman a fost scena a numeroase spectacole, a adăpostit un post de radio, iar la sfârşitul anilor ’20 a fost transformată în cinema.

Se pare că aici au fost proiectate pentru prima dată în Argentina filmele cu sunet. Transformarea spaţiului în maiestuoasa librărie de astăzi s-a facut în anul 2000.Renovarea a păstrat, din fericire, strălucirea teatrului de altadată, căci au ramas balcoanele originale, statuile ornamentale şi tavanul pictat de un artist italian.

În colecţia impresionantă de cărţi se găsesc de la scrieri clasice până la ghiduri de călătorie şi cărţi de bucate.Există locuri special amenajate pentru citit, iar pe scenă, în spatele cortinei, se află o cafenea.Trebuie să fie o senzaţie extrem de plăcută să răsfoieşti cărţi şi să poţi savura aromate cafele pe scena pe care cândva au făcut spectacol nume mari ale tangoului argentinian.Privind imaginile despre El Ateneo, nu pot decât spera că norocul şi inspiraţia ne vor purta paşii într-acolo cât mai multor dintre noi.


Surse foto: aici, aici, aici.

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *