Astăzi, 23 aprilie 2015, se împlinesc 451 ani de la nașterea lui William Shakespeare și 399 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Tot astăzi este și Ziua Internațională a Cărților. Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, putem alege să-­l recitim pe Shakespeare sau să-­l redescoperim prin prisma celei mai noi cărți biografice apărute la Editura Humanitas Fiction, în colecția Raftul Denisei, volumul Ochii doamnei mele o poveste despre viața amoroasă a lui Shakespeare, de Anthony Burgess.

Lansarea acestui volum a avut loc acum o lună, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. La eveniment au participat criticul de film Irina Margareta Nistor, criticul literar Cosmin Ciotloș, traducătorul George Volceanov și Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction, iar actorul István Téglás a citit în premieră un fragment din carte.

Vă invităm să citiți despre Ochii doamnei mele și să vizionați un scurt montaj de la lansarea amintită. La cât mai multe lecturi frumoase!

Denisa Comănescu, directorul Humanitas Fiction:

„Când s-­au împlinit 400 de ani de la nașterea lui Shakespeare, Anthony Burgess a scris acest roman. Un roman total. Un roman care ține loc și de biografie, subintulat, poveste despre viața amoroasă a lui Shakespeare, dar care nu acoperă numai această viață amoroasă, pentru că pornește din copilărie și ajunge până după Furtuna, când Shakespeare bolnav, întristat de viață și de trădări, se apropie de sfârșit”.

George Volceanov, traducătorul volumului:

„În teoria biografiilor se spune că acestea se împart în două categorii: biografiile documentare, care sunt scrise pe baza unor cercetări foarte clare și se rezumă exclusiv la datele din documentele respective, și cea anecdotică, bazată pe povești transmise din generație în generație, pe tradiții populare. Dar vine și al treilea gen de biografie propus de romanticii germani, este biografia ipotetică, bazată pe ipoteze legate de viața unui autor dintr­o serie de aluzii, indicii, sugestii pe care le oferă textele scrise de autorul respectiv. Pe Anthony Burgess l­-aș încadra în această a treia categorie”.

Cosmin Ciotloș, critic literar:

„Shakespeare e fascinant indiferent cum ar fi abordat el. Atunci când abordarea este la mare clasă, ca în matematică, deja ecuația se ridică la o putere superioară. Ca iubitor al cărților, e mult mai plăcut să te aproprii de un autor precum Shakespeare cu o asemenea pondere, intelectuală, culturală și artistică, tot prin literatură”.

Irina Margareta Nistor, critic de film:

„William Shakespeare cred că a fost înainte de toate extrem de cinematografic, și poate că și din acest motiv, Antony Burgess s-­a oprit la acest autor și a făcut o biografie cât se poate de cinematografică, care dacă ar fi transformată într­-un film, ar pierde enorm din text”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *