Am promis ca revenim cu un episod de inspiratie mioritica in saga hipsterismelor literare (citeste, daca ai ratat, 10 lecturi obligatorii pentru hipsteri). Si uite ca asa se intampla, nu putea lipsi o lista consistenta de titluri romanesti numai bune de plimbat in geanta eco, eventual langa un macbook de-al lui mr Jobs.
Stau si ma gandesc ce carti cool au fost de-a lungul timpului, cu ce e de bon ton sa apari in cafenea. Treaba e ca in cazul cartilor romanesti, criteriile se amesteca un pic. Iesi cu scriitorul la bere, te intalnesti cu el in club, sunteti prieteni pe Facebook.

E interesant de vazut ce face o carte cool – subiectul, editura, promovarea, prezenta autorului la evenimente urbane si mondene sau scriitura. Hm, oare de ce-oi fi lasat-o ultima? Oricum fac aceeasi mentiune pe care am facut-o si la articolul anterior: foarte multe dintre cartile astea sunt minunate, a nu se considera o critica.

Craii de Curtea Veche de Mateiu Caragiale – da, stiu ca nu va asteptati la asta, sperati intr-o tanara speranta lansata pe net. Un pic mai tarziu. Mateiu e taticul hipsterismului (si nu numai!), mereu tanar, cand toti ne visam crai si boemi, rafinati, esteti si decadenti.

Legaturi bolnavicioase de Cecilia Stefanescu – o carte curajoasa la vremea ei, care a adus pe tapet probleme tinute pana de curand sub perna. A ajutat-o mult si ecranizarea, dar si faptul ca Cecilia Stefanescu chiar scrie bine. Recomand si Intrarea Soarelui.

RealK de Dragos Bucurenci – pe vremea cand Bucurenci era scriitor si nu dansator, RealK a fost un adevarat hit literar. Publicata mai intai online, sub forma de blog, RealK a fost printre primele carti de la noi care au abordat frontal si destept problema drogurilor (tema draga hipsterimii).

Poker de Bogdan Cosa – mesaj anticorporatist, tineri, droguri, party-uri, revolta, internet – mixul perfect pentru ca o carte sa ajunga intr-o biblioteca de hipster.

Urbancolia de Dan Sociu – titlul singur spune totul. Minimalismul decadent al lui Sociu e piatra filosofala pentru hipsterul de Control. A scos recent si Pavor nocturn.

Lorgean – Jean Lorin Sterian scrie, printre multe si amestecate altele, si de lumea mondeno-urbana a Bucurestiului, cu anumite cluburi, cu anumiti oameni, cu anumite situatii. Te (Ii) recunosti. E misto.

Fuck the cool, spune-mi o poveste de Costi Rogozanu – corporatii, povesti urbane, viata noastra de zi cu zi cu advertising, bani, branduri, misticisme contemporane.

Opere – Poezii de Gellu Naum sau Zenobia– tot ceea ce nu intelegi devine interesant. Tot ceea ce e altfel te diferentiaza. Mai altfel ca Naum nici ca exista.

Bong de Alexandru Vakulovski – Vakulovski a fost mereu pe lista scurta a hipsterilor, inca de la Pizdet si Letopizdet. E foarte cool sa citesti cartile lui, pornind de la titlurile sfidatoare, pe care e tare sa le afisezi ca un statement in public, pana la limbajul de spatele blocului.

Nascut in URSS de Vasile Ernu si, mai nou, Ultimii eretici ai Imperiului. Din prima, orice hipster iti poate recita la gramaj capitolul Cum bea soldatul sovietic, din a doua ramane cu ideile anticapitaliste.

 

Lista ar putea continua cu cel putin de trei ori pe atat. Sunt si scriitori clasici, ajunsi cumva pe trend, sunt si scriitori contemporani, cu subiecte sexy si atitudine superioara. Ma opresc momentan. Voi ce-ati vazut prin bibliotecile hipsteresti?

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


26 comentarii
  1. Hipstereanu

    ce se agita apele pe aici! mi se pare de-a dreptul simpatic articolul. Cristina dear, tu esti hipsteritza in adancul sufletului tau, recunoaste. I can feel it.

    Reply
  2. bunica

    Haide ma, cum nu tineti, am citit acum si articolul cu lecturile obligatorii pt hipsteri si e zdrobitor 🙂

    cumnecum,
    chestia e ca te-ai pisat pe cateva carti misto punandu-le in acest context (ma intreb cam ce viata ar trebui sa duci ca sa fii demn sa-ti placa beatnicii)
    totodata ai facut un pic de kashto si morala publica nimicitoare intr-o maniera deloc facila si comuna…
    Nah, la mai multa comedie si vizualizari va doresc

    Acuma nush, in concluzie, fiecare sa aleaga. Avem pe de o parte oameni care poarta sosete colorate si esarfe si genti eco si citesc beatnici in garsonierele lor decorate handmade,
    iar pe de alta parte, persoane incantatoare si poetice care isi bat capu si scriu asa articole.

    fiecare sa aleaga zic in cunostinta de cauza 🙂

    Reply
  3. bunica

    Si poate ca ai dreptate c-am sarit pt ca erau hipsterii in cauza, daca scriai 10 carti pt rockeri putea fi mai amuzant 🙂 Hipsterii sunt subiect fierbinte, deci the easy target, cum era pana mai acu cu emoii. Chiar as putea spune ca e hipsteresc sa te iei de hipsteri, na! 🙂

    Reply
  4. Irina.

    Pentru cei ce condamnă articolul de mai sus: Care este mai hater aici? Autoarea care îi numeşte “hipsteri”, fără alte consideraţii, sau voi, ce daţi o conotaţie total negativă termenului de “hipster”? Gândiţi-vă.

    Reply
  5. cristina Post author

    bunico, ne-am emotionat. :)) poate urmeaza si rockerii, cine stie. nici o carte nu a fost ranita pe parcursul scrierii articolului, parol. si da, hipstereanu, ai ghicit tu ceva acolo. 🙂

    Reply
  6. voroncas

    @cristina,

    pacat ca nu tii/tineti cu nimeni, asta era toata miza. misto-ul facut cu (asa-zisa) detasare – sau, mai exact, la adapostul detasarii, deci nefacut pana la capat, in speranta de a nu supara pe nimeni – nu prea amuza si nici nu atinge.

    si de ce nu zici ca-s si carti de cacat in lista aia? 🙂

    Reply
  7. cristina Post author

    @voroncas ei, nu cred ca e chiar asa. ne distram, nu ne certam. 🙂

    @yuki of, da, asa e. hai sa incerc o enumerare, ca un tagging, daca vrei 🙂 – cool, vintage, avantgarda, imagine, moda, anti-mainstream, kitsch, contraste, party, social, exagerare/exacerbare, creativitate, stanga, anti consumerism, iarasi o imagine de pastrat, corectitudine politica, ecologie, indie, obscuritate, subculturi, eu sunt altfel

    Reply
  8. Yuki

    interesant deci, un hipster e si vintage, dar si kitsch.
    in alta ordine de idei:deci a eproape imposibil sa ai intre 20 si 30 de ani si sa nu te incadrezi macar un pic langa una dintre etichetele mentionate.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *