Astăzi se împlinesc 100 de ani de la nașterea scriitorului și filozofului francez Albert Camus, reprezentant de seamă al existențialismului. Noroc cu Facebook-ul și cu prietenii scriitori pe care-i am în listă (mulțumesc, Iulian Tănase!), căci altfel, sincer vă spun, cu nasul în cărți și altele, am uitat tocmai de asta – deși Camus și Străinul + Ciuma = cărți în topul 100 personal al celor mai faine volume.

Totuși, chiar și cu o mică întârziere, cred că putem sărbători acest secol de la nașterea lui Camus citind – despre el sau opera sa – și uitându-ne la niște video-uri faine.

Dacă nu ați făcut-o deja, vom frunzări, mai întâi, presa internațională de astăzi: Huffington Post ne ademenește printr-un material cu 7 lucruri pe care nu le știam despre Albert Camus (spoiler: Camus nu este fratele geamăn al lui George Orwell 🙂 ); Telegraph trece în revistă, pe scurt, importanța lui Camus și a scrierilor sale; LA Times ne spune de ce este scriitorul francez mereu modern; Vladimir Tismăneanu face niște remarci extrem de pertinente despre Camus în Front Page Mag.

Apoi, dacă aveți chef și vreme, puteți citi tot ce vreți despre viața, opera, gândirea lui Albert Camus, plus o mulțime de alte surprize pe site-ul dedicat în întregime laureatului premiului Nobel pentru Literatură.

Aici, pe Bookaholic, aveți părerea lui despre religie, un fragment succint în ceea ce privește moartea lui suspectă și puteți viziona un documentar BBC despre relația dintre Sartre și Camus.

Am lăsat spre sfârșit recomandările video, ca o cireașă dulce-dulce de pe tortul imaginar aniversar. Veți vedea, în ordinea apariției: un documentar rar BBC despre Camus și Străinul; un interviu tare simpatic cu scriitorul francez pe … terenul de fotbal!; discursul lui Camus la primirea Premiului Nobel în 1957; ecranizarea Străinului (film complet!); iar la sfârșit, pentru clătirea ochilor, un clip cu fotografii cu Albert Camus și citate din opera sa.

 

 

 

 

 

La cât mai mulți cititori împătimiți, Albert Camus!

Sursă imagine principală

 

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


Un comentariu
  1. adrien seelebruder

    The Stranger (1946) al lui Welles nu are absolut nicio treaba cu “Strainul” lui Camus; exista, intr-adevar, o ecranizare (destul de reusita) sub bagheta lu’ Visconti cu un Mastroianni Meursault-izat din ’67 – circula pe net, desi e lo-fi, VHS ripped prolly, merita bagat ochiu’.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *