Va dati seama ce tare ar fi ca toate pisicile din carti sa se intalneasca? Sa fie asa, o petrecere pisiceasco-literara, unde felinele sa explice rolul lor in mersul literaturii. Pentru pisicari, am facut o lista cu 10 pisici din carti. Ca a venit vorba, prin biblioteca voastra ce miauna? 🙂 Ca nu am nici pe departe pretentia nici ca le-am epuizat, nici ca le-am ales pe cele mai importante sau elegante.

1. Motanul incaltat – cine altcineva putea sta pe primul loc in orice lista indelung mieunatoare si suav torcatoare? Motanul incaltat a trecut de mult copertele Povestilor lui Perrault si ocupa acum un loc distinct in bestiarele noastre imaginare.

2. Behemoth – sadic motanul din Maestrul si Margareta! Te face din vorbe, te bate la sah si bea considerabil mai multa vodka decat tine. Noroc ca ii sta bine in negru.

3. Pisicile lui T.S Eliot Cartea lui Mos Oposum despre Pisicile Poznase nu e tocmai genul de text la care te-ai astepta de la Eliot, cu teorii si povesti pisicesti. Dar mai bine sa auzim niste poezie.

 

4. Motanul – de aici a pornit totul, cand motanii mei au scos, printre altele, Eu, Motanul din biblioteca. Atunci am inteles, prin ochii, urechile si mustatile felinei naratoare, cum ne privesc ei, motanii, pe noi, oamenii. Si m-a convins sa trec cartea pe lista de prioritati.

5. Motanul de Cheshire – oo, Alice, ce minune ne-ai adus cu pisica asta! Smecher, ubicuu, super simpatic, dl Motan apare si dispare cand vrea el. Ranjetul e de baza.

6.Motanul (iarasi motan!) din Blues pentru o pisica neagra a lui Boris Vian. Nimic surprinzaor, motanul vorbeste, ba chiar e si arogant. In urma unui eveniment nefericit cu un cocos, a ajuns intr-un canal si lumea din oras face eforturi sa-l salveze. Ba chiar cazul lui impresioneaza mai mult decat mortii de la Dresda.

7. Pisicile lui Haviland Tuf, din Peregrinarile lui Tuf, colectia de povestiri scurte a lui George RR Martin. Tuf este, de la inceput, un mare iubitor de pisici, iar cand una dintre ele este ucisa de ceilalti pasageri ai navei, el rezolva problema foarte simplu: clonand-o si, cu ocazia asta, aducandu-i ceva imbunatatiri. Pimp my cat, versiunea spatiala si eco-friendly.

8. Pisica din Viata si opiniile filosofice ale unei pisici de Hippolyte Taine. Practic, in micul text de 50 de pagini e vorba de cum vede o pisica lumea, care sunt valorile pisicesti. Un fel de lumea pe intelesul oamenilor, in viziunea pisicilor.

Cat despre soare, nimeni nu se poate indoi de rostul lui: este o imensa faclie rosie care se plimba deasupra oului pentru a-l praji la foc mic, a fost spart special  pentru a patrunde caldura, gospodina face mereu asa. Lumea este o imensa omleta.

9. Lilly – pisica seducatoare din O pisica, un barbat si doua femei. Ea saraca nu face prea multe, insa pasiunea pe care o starneste in viata barbatului, afectandu-i chiar relatiile cu femeile, ii da un aer de printesa imposibil de cucerit. Interesant.

10. Pisicainele – specie ciudata, intalnita doar in regnul literar. Se insinueaza la Mircea Ivanescu, pentru ca apoi sa capate chip si vorbe in Teodosie cel Mic, de Razvan Radulescu. Si, pentru ca iubim pisicainii si pentru ca ne era un dor nebun de Ivanescu, incheiem cu poezia:

v innopteanu se plimba de mana cu un animal ciudat-
e un pisi caine, care pe campul heraldic
se exprima prin laba ridicata spre cerul baltic
si prin gestul cozii inaltate intr-un intortocheat
tirbuson.lui v innopteanu ii place
sa umble cu pisicainele lui-pe nume benone-
si uneori sa-l si fluiere-caci pisicainele este afone
si trebuie de mic deprins cu modulatiile.ii face
placere si pisicainelui sa-si simta laba lui baltica
stransa in mana puternica a lui v innopteanu
si sa mearga cu el in cate o plimbare heraldica.
(de fapt,pe blazoanele cu litere gotice,runde,
si campuri de azur si cu flori pe care v innopteanu le ia nu
le ia in serios-pisicainele nici n-are unde se-ascunde)
Cristina Foarfă

freelancer pe proiecte de comunicare online, a lucrat ca Head of Creative la Fourhooks și redactor Metropotam.ro; colaborări în presa culturală: Dilema Veche, Observator Cultural, Cultura; co-autor al romanului colectiv Rubik


38 comentarii
 1. AvatarCristina

  Nu uitati nici familia pisiceasca, in frunte cu motanul filosof care scrijeleste un jurnal cu ghearele pe tapiteria unei canapele din `Zilele regelui` de Filip Florian.

  Reply
 2. Pingback: Aniversare Rodica Ojog-Brasoveanu | Lost & Found Desk

 3. Avatarnicoleta mateutiu

  manastamirflorinda,alias rita, partenera lui siegfrid din ”zilele regelui”…..”cuplul” perfect in universul pisicesc……transfer de identitate al personajelor umane intr-un limbaj artistic inedit

  Reply
 4. AvatarOana

  Mister din seria Dresden files, imens, arogant si mare general peste o namila de caine (Mouse) de vreo 10 ori mai mare ca el 😀

  Reply
 5. AvatarDelia

  Categoric motanul Zorba din Povestea unui pescaruș și a pisicii care l-a învațat să zboare de Luis Sepulveda :))

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *