Despre Andy Warhol, copilul teribil al curentului pop art ştim cu toţii. Pentru mulţi dintre noi, simpla rostire a numelui său ne duce cu gândul la frumoasa şi colorata lui Marilyn Monroe, la celebra pictură Campbell’s Soup sau cunoscuta imagine a bananei de pe coperta albumului Velvet Underground&Nico. Lucrările controversatului şi fascinantului artist stau la loc de cinste în galeria celor mai scumpe picturi, Eight Elvises fiind achiziţionată în 2009 pentru suma de 100 de milioane de dolari.
Dar iată că nu e nevoie să fim milionari pentru a ne putea mândri că deţinem un Warhol, ci doar de câţiva dolari. Vă întrebaţi despre ce este vorba şi ce legătură are Andy Warhole cu cărţile? Ei bine, la începutul carierei sale, mai exact între anii 1957 şi 1959 artistul a ilustrat şase povestiri pentru copii pentru o cunoscută şi apreciată serie a vremii, Best in Children’s Books, apărută la editura Doubleday, cu care a lucrat ca şi artist independent.Era perioada în care Warhol îşi căuta identitatea artistică şi în care reclamele, copertele de cărţi precum şi ilustraţiile îi asigurau venitul.
Ceea ce e interesant la aceste desene e faptul că nu pare a exista nici o asemănare cu viitoarele sale celebre opere de artă.La o privire mai atentă însă, sesizăm un simţ al culorii, fantezia şi un uşor accent psihedelic, amprente clare ale lui Warhol în lucrările care aveau să-l facă cunoscut în întreaga lume.
Faptul că despre aceste desene nu s-au ştiut prea multe, nici măcar de către cunoscătorii de artă şi că nu sunt amintite în majoritatea biografiilor lui Warhol, adaugă acestor ilustraţii mai multă savoare şi un strop de mister. Obişnuiţi cu strălucirea şi vâlva din jurul vieţii şi operei sale, aceste ilustraţii ne oferă o perspectivă reconfortantă a unei alte laturi a artei lui Andy Warhol, una amuzantă şi proaspătă.
Dacă sunteţi tentaţi să vă îmbogăţiţi colecţia cu cărţi vintage pentru copii ilustrate de legendarul artist, o puteţi face de aici sau aici.