“Răsfoind” paginile internetului, am dat deunăzi peste o carte tare simpatică, din seria celor despre care vă spuneam că-mi plac enorm, căci se adresează copiilor şi adulţilor în egală măsură.
Este vorba despre Cyrano, o adaptare a piesei lui Edmond Rostand făcută pentru cei mici, dar care sunt sigură că le va aduce un zâmbet şi celor mari.
Cyrano de Bergerac nu e un personaj imaginar, el a existat în realitate şi a fost un dramaturg francez din secolul XVII. Portretele sale arată că avea într-adevăr un nas proeminent, dar în niciun caz atât de mare pe cât se sugerează în piesa inspirată de viaţa sa şi publicată de Rostand în 1897.
În cartea scrisă de Taï-Marc Le Thanh şi ilustrată de Rebecca Dautremer se păstrează esenţa textului original. În încercarea de a-i familiariza pe cei mici cu această lucrare importantă a literaturii franceze, intriga rămâne aceeaşi, dar textul simplu şi ilustraţiile spun pe înţelesul lor trista poveste a lui Cyrano.
Deşi este plin de calităţi, un poet cu suflet sensibil, un om bun şi un luptător curajos, el se ruşinează de aspectul său fizic, de nasul său mare care îl urâţeşte şi nu îşi dezvăluie dragostea pentru frumoasa Roxanne. Alege să rămână în umbră şi să-l ajute pe chipeşul Christian să o cucerească pe aceasta. Aşa că Cyrano îşi pune talentul de poet la treabă şi-i oferă tânărului soldat discursuri înflăcărate despre iubire, declaraţii şi versuri cu care reuşeşte să o seducă pe Roxanne şi să şi-o facă soţie. Christian va muri însă pe câmpul de luptă şi văduva sa va afla într-un final, după mulţi ani, adevărata identitate a celui de ale cărui cuvinte se îndrăgostise.
Într-un limbaj simplu, dar plin de umor şi ironie fină aflăm, de exemplu, că tânărul Christian e frumos, dar deşteptăciunea nu e punctul lui forte. Un prostănac superficial, am putea spune.
Christian était bête. Comme un caillou. Il ne pouvait d’ailleurs discuter qu’avec des cailloux. Mais comme il était très beau, il ne discutait qu’avec de jolis galets, polis par la mer et dorés par le soleil.
Dacă firul narativ s-a păstrat, nu acelaşi lucru se întâmplă cu detaliile. Timpul în care se petrece acţiunea nu e precizat cu exactitate, dar putem intui că ar fi vorba despre vremuri destul de îndepărtate, căci autorul ne spune că Cyrano trăia în perioada în care oamenii se deplasau călare, se duelau, iar fetele, deşi drăguţe, nu se prea spălau.
Nici locul unde se desfăşoară întreaga poveste nu e foarte clar, dar, din ilustraţiile create de Rebecca Dautremer pare a fi o ţară din Orient, cel mai probabil Japonia. Într-o înşiruire de imagini deosebite, pline de detalii interesante se zăresc personaje cu trăsături asiatice, îmbrăcate în chimonouri, iar scenele de luptă, casele şi decorurile amintesc de stilul japonez. Un alt mod de a spune că genul acesta de poveste se poate întâmpla în orice timp şi-n oricare loc din lume.
Ilustraţiile sunt realizate în culori frumoase şi alese cu grijă pentru a transmite mesajul potrivit. Cyrano poartă haine în culori şterse, închise şi se află mai mereu în umbră sau în spatele unor văluri subţiri. Ştim doar că-şi ascunde chipul şi-şi etalează simţămintele prin glasul altcuiva. Roxanne însă se îmbracă în roşu aprins, culoarea pasiunii, înainte de a se înveşmânta în haine negre de doliu, culorile fiind importante pentru a sublinia evoluţia personajului.
Din colaborarea (nu singura) dintre Taï-Marc Le Thanh şi Rebecca Dautremer a ieşit această frumoasă carte ce abordează într-un stil unic o poveste clasică a literaturii. Copiii au ocazia să afle mai multe despre discriminare şi canoanele de frumuseţe impuse de societate, despre nedreptate şi toleranţă, despre superficialitate. Ei au ocazia să înveţe, iar adulţii să-şi reamintească o lecţie poate uitată, aceea a importanţei conţinutului. Vom reuşi astfel să nu cădem în capcana unui ambalaj strălucitor, dar gol pe dinăuntru şi vom înţelege că un suflet frumos şi o minte sclipitoare sunt cele care contează cu adevărat.
Sursă imagini: cizgilimasallar.blogspot.ro