În perioada 4-8 decembrie 2017, Attila Bartis, unul dintre cei mai importanţi prozatori maghiari contemporani, va susține mai multe lecturi publice în România, cu prilejul lansării romanului Sfîrșitul, apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Bogdan-Alexandru Stănescu), în traducerea lui Marius Tabacu. Mai jos, programul complet de evenimente.

TIMIȘOARA
Luni, 4 decembrie, ora 18.00, Librăria La Două Bufnițe din Timișoara
(Pța Unirii nr. 11)
Fragmente în limba maghiară, în lectura autorului.
Verisunea în limba română: Radu Pavel Gheo
Lectura va fi urmată de un dialog cu cititorii, la care vor lua parte, alături de autor, Dana Crăciun și Radu Pavel Gheo.

Un eveniment organizat de Editura Polirom, în parteneriat cu Librăria La Două Bufnițe.

CLUJ
Marți, 5 decembrie, ora 18.00, Librăria Book Corner
(Bulevardul Eroilor nr. 15)
Fragmente în limba maghiară, în lectura autorului.
Invitați, alături de autor: Ruxandra Cesereanu, Marius Tabacu

Un eveniment: Polirom
Partener: Book Corner Librarium

TÎRGU MUREȘ
Fragmente în limba maghiară, în lectura autorului.
Versiunea în limba română: actorul Nicu Mihoc
• Joi, 7 decembrie, ora 11.00, Biblioteca Facultății de Științe și Litere, Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș (Str. Nicolae Iorga nr. 1)
Invitat special: conf. univ. dr. Giordano Altarozzi, decanul Facultății de Științe și Litere
• Joi, 7 decembrie, ora 16.00, Teatru 74 (Str. Avram Iancu nr. 2)
Amfitrionul evenimentelor. Dumitru-Mircea Buda

Un eveniment: Polirom
Parteneri: Facultatea de Științe și Litere, Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, Teatru 74

BISTRIȚA
Vineri, 8 decembrie, ora 18.00, Librăria Aletheia  Casa Cărții „N. Steinhardt”
(Str. Mihai Eminescu 4-5)
Fragmente în limba maghiară, în lectura autorului.
Dialog cu Dan Coman si Marin Mălaicu-Hondrari

Eveniment organizat de Editura Polirom, în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură Bistrița si Librăria Casa Cărții „N. Steinhardt”.


Ajuns la vîrsta de cincizeci şi doi de ani şi suspectat de o boală mortală, faimosul fotograf András Szabad se hotărăşte să-şi rememoreze viaţa, pentru a o înţelege mai bine el însuşi.

Maturizat în Ungaria comunistă a lui János Kádár, cu o mamă pe care o adoră, dar care moare devreme, şi un tată fost deţinut politic, András se arată refractar la lumea din jur. Renunţă la şcoală, are o relaţie tensionată cu tatăl său, cu care locuieşte într-un apartament din Budapesta, şi îşi găseşte refugiul în arta fotografică. Face fotografii artistice, mai întîi pe cont propriu, iar apoi ca ucenic al unui fotograf bătrîn, care are un atelier pentru poze de legitimaţii.

Inevitabil, pasiunea lui ajunge să se împletească, chiar foarte strîns, cu viaţa erotică. Pînă şi viitoarea sa carieră internaţională îşi are originea – într-un mod subtil şi imprevizibil – în fotografia făcută într-o seară, pe furiş, unui cuplu ce face dragoste într-un parc public.

Relatînd povestea vieţii lui András Szabad, Sfîrșitul oferă în acelaşi timp o panoramă a vieţii din perioada comunistă, adesea cenuşie şi sordidă, dar şi stranie, absurdă, disperată. Privirea fotografică a protagonistului, detaşată pînă la limita autismului, reuşeşte să emoţioneze şi să tulbure, iar construcţia impecabilă a naraţiunii dovedeşte încă o dată calităţile de mare prozator european ale lui Attila Bartis.

De curînd, de același autor, la Editura Polirom a apărut și romanul Tihna, traducere din limba maghiară şi note de Anamaria Pop, colecția Top 10+.

Attila Bartis s-a născut în 1968 la Tîrgu Mureş şi a emigrat în Ungaria împreună cu familia în anul 1984. Considerat astăzi unul dintre cei mai importanţi prozatori maghiari contemporani, a debutat în 1995 cu romanul A séta (Plimbarea, Polirom, 2008). În 1998 a publicat volumul de nuvele A kéklő pára (Aburul albăstrui), urmat în 2001 de romanul A nyugalom (Tihna, Polirom, 2017), care a inspirat drama Anyám, Kleopátra (2002; Mama mea, Cleopatra), şi de volumul de nuvele A Lázár apokrifek (2005; Apocrifele lui Lazăr). În 2015 îi apare romanul A vége (Sfîrşitul). De-a lungul carierei i-au fost decernate numeroase distincţii literare importante, printre care se numără Premiul Tibor Déry (1997), Premiul Sándor Márai (2002), Premiul Attila József (2005), Premiul Szép Ernő (2010), dar şi Ordinul de Merit Marea Cruce a Ungariei în grad de cavaler (2006), oferit de statul maghiar ca recompensă pentru promovarea literaturii maghiare peste hotare. De altfel, Bartis este unul dintre cei mai traduşi scriitori maghiari de azi. Romanul Plimbarea a apărut în 1999 în germană, în 2009 în franceză, în 2016 în spaniolă, iar Tihna a cunoscut mai multe traduceri (în germană, franceză, engleză, suedeză, slovenă, italiană, spaniolă, română etc.), fiind pînă în prezent cel mai popular roman al său. Prozatorul maghiar este cunoscut şi pentru pasiunea sa pentru arta fotografică, una dintre cele mai cunoscute expoziţii ale lui fiind Moştenirea Engelhard. În 2010 a publicat albumul fotografic A csöndet úgy (Liniştea aşa). În prezent Attila Bartis trăieşte în Budapesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *