Cristian Teodorescu este autorul romanului Medgidia, orașul de apoi, unul dintre cele mai apreciate și premiate titluri apărute în anul editorial 2009. • Autorul a primit Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1986), Premiul Academiei Române (1990), Premiul pentru proză scurtă al USR (1997), Premiul pentru roman al USR (2010).
În perioada 2-17 martie 2016, Cristian Teodorescu, unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, va susține un turneu de lecturi publice din cel mai recent roman, Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui, apărut la Editura Cartea Românească, și în ediție digitală. Autorul va avea întîlniri cu cititorii la Brașov, Sibiu, Cluj și Iași. Mai jos, programul complet de evenimente.
Un roman despre cine şi cum a făcut avere după 1989, despre corupţia omniprezentă a clasei politice româneşti şi relaţiile ei ascunse cu fosta Securitate rebotezată în fel şi chip.
O mărturie despre jocurile de putere subterane şi lupta pentru cîştigarea unor poziţii dominante în noile ierarhii, fenomene care au măcinat întreaga societate şi au ajuns pînă la cel mai înalt nivel în stat.
Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui este marele roman al tranziției românești. Cristian Teodorescu pregătește pentru toamna acestui an și partea a doua a romanului, Cartea Copiilor.
Mai multe despre Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui, aici.
Cristian Teodorescu, unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani, s-a născut la Medgidia, în 1954. A absolvit Facultatea de Filologie, secţia română-engleză, a Universităţii din Bucureşti. A început să scrie proză de la 14 ani, pentru revista Vînătorul şi pescarul sportiv.
A debutat editorial în antologia Desant ᾽83 (Cartea Românească, 1983). În 1985 îi apare volumul de povestiri Maestrul de lumini, la Editura Cartea Românească (reeditat în 2005), urmat în 1988 de romanul Tainele inimei, la aceeaşi editură. În 1991 publică la Editura Alex Faust repovestit băieţilor mei, Petre şi Matei, apoi Povestiri din lumea nouă (RAO, 1996), Îngerul de la benzinărie (povestiri, Paralela 45, 2002), Maestrul de lumini şi alte povestiri (Curtea Veche, 2005) şi romanul Medgidia, oraşul de apoi (Cartea Românească, 2009; Polirom, 2012).
Povestirile sale au fost traduse în Olanda, Franţa, Statele Unite, Muntenegru, Polonia şi Ungaria.
Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui – Program de lecturi publice
BRAȘOV
Miercuri, 2 martie, ora 18.00, Librăria „Șt. O Iosif” (Pța Mureșenilor nr. 14)
Invitați, alături de autor:
Ruxandra Ivăncescu
Romulus Bucur
Adrian Lăcătuș
Eveniment susținut de Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov și Libris Brașov
SIBIU
Joi, 3 martie, ora 18.00, Librăria Habitus
(Pța Mică nr. 4)
Invitați, alături de autor:
Andrei Terian
Dragoș Varga
Eveniment susținut de Librăria Habitus
CLUJ
Miercuri, 9 martie, ora 18.00, Librăria Book Corner
(Bdul Eroilor nr. 15)
Invitați, alături de autor:
Mihaela Ursa
Alex Goldiș
Eveniment susținut de Facultatea de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și Librăria Book Corner
IAȘI
Joi, 17 martie
• ora 16.00, Sala Hasdeu, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași
( Strada Păcurari 4)
Cristian Teodorescu în dialog cu Asociația Studenților Jurnaliști din Iași, în cadrul proiectului „Autorul lunii”, ediția lunii martie
Va modera: Andrei Giurgia
Eveniment organizat de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași
• ora 17.30, Galeriile Pod-Pogor, Muzeul Național al Literaturii Române, Iași
(str. Vasile Pogor nr. 4)
Dialog cu redactorii revistei Alecart
Moderatoare: Nicoleta Munteanu
Eveniment organizat în colaborare cu Alecart și susținut de Muzeul Național al Literaturii Române, Iași
Comunicat de presă al Editurii Cartea Românească