Nu e prima oară când ajungem virtual prin Portugalia, dar ce să faci dacă, şi atunci când vine vorba despre cărţi, librării sau biblioteci, s-a strâns acolo atâta frumuseţe încât e imposibil să stai de-o parte? După ce ne-am desfătat în Livraria Lello e Irmão din Porto printre romane şi vitralii şi ne-am ţinut răsuflarea la vederea minunatei biblioteci a Palatului Mafra, ne continuăm drumul pe urmele comorilor lusitane, până în Coimbra. Aici, sursa de fascinaţie pentru vizitatori o constituie Biblioteca Joanina a Universităţii din localitate, o clădire în stil baroc construită în secolul XVIII, sub domnia regelui João V şi numită după el. Admiratori ai monarhiei sau nu, e greu să nu apreciem eforturile depuse de acest rege în sprijinul promovării culturii, artei. În timpul domniei sale, una dintre cele mai prospere şi lungi întâlnite în ţara sa, s-a dovedit a fi binefăcătorul numeroaselor proiecte culturale, finanţarea construcţiei bibliotecii Universităţii din Coimbra fiind unul dintre ele.

Înfiinţată în 1290, universitatea şi-a schimbat amplasamentul de vreo patru ori până să se stabilească definitiv, în 1537, pe dealul de pe care se vede tot oraşul Coimbra. Într-o perioadă în care bibliotecile înfloreau mai ales în colegiile universitare, cea despre care vorbim a avut pierderi însemnate din colecţia ei şi aşa nu foarte bogată iniţial, căci sala destinată păstrării cărţilor a suferit deteriorări, iar volumele au fost mutate la etaj, într-un spaţiu neadecvat. Acesta este motivul pentru care rectorul i-a scris regelui João V, care, din fericire, şi-a dat acordul şi banii necesari nu pentru renovarea unei săli, ci chiar pentru construirea unei noi clădiri a bibliotecii universitare. Aşa a luat naştere cea care avea să devină una dintre cele mai frumoase şi ornamentate biblioteci din lume.

Construcţia ei a început în 1717 şi a durat până în 1728. Se pare că arhitectul responsabil pentru lucrări a fost Gaspar Ferreira, angajat iniţial să facă rafturile bibliotecii, un artist talentat care a înţeles foarte bine aspectele ornamentale ale proiectului, dar care era şi capabil din punct de vedere tehnic.

Edificiul în stil baroc impresionează încă de la intrare, cu cele patru coloane ale faţadei, blazonul regal şi o inscripţie în care se recunoaşte importanţa cărţilor şi faptul că această bibliotecă este un fel de coroană a oraşului.

16652233

Clădirea este împărţită în trei camere largi, cu teme cromatice diferite, legate între ele prin arcade. Întregul decor e bogat ornamentat şi abundă în finisajele aurite realizate de Manuel da Silva, tot el fiind cel care a împodobit rafturile din lemn de stejar cu motive specifice stilului decorativ chinezesc. Balcoane şi scări încorporate în mobilier, coloanele sculptate ce susţin rafturile, mese de studiu din esenţe de lemn exotic aduse din Brazilia, tavane pictate de António Simões Ribeiro şi Vicente Nunes cu alegorii complexe şi delicate ce descriu manifestările înţelepciunii, toate contribuie la imaginea somptuoasă a Bibliotecii Joanina. Ca semn de recunoştinţă faţă de fondatorul său, un portret al regelui João V pictat de Giorgio Domenico Duprà e aşezat pe perete, într-un loc aranjat precum un adevărat altar.

Biblioteca Joanina

picture-18

picture-150

Biblioteca Joanina

picture-111

picture-114

picture-73

picture-55

picture-104

picture-41

picture-117

Cele aproximativ 250.000 de cărţi ale bibliotecii provin din perioada cuprinsă între secolele XV şi XIX şi vom găsi volume de filozofie, teologie, drept, geografie, istorie, medicină. Printre ele, aşa cum era de aşteptat, există ediţii rare şi preţioase, precum o biblie ebraică, din cele 20 care au scăpat de la a fi distruse de Inchiziţie, ediţia princeps a poemului epic Os Lusíadas scris de Luiz Vaz de Camões, Tabuas dos Roteiros da Índia de D. João de Castro, singurul manuscris cunoscut care cuprinde toate mapele călătoriilor făcute de portughezi spre India, în marea epocă a descoperirilor maritime.

Majoritatea cărţilor sunt legate în piele şi la protejarea lor contribuie atât temperatura camerelor păstrată între 18 şi 20 de grade cu ajutorul zidurilor exterioare groase şi a uşii masive din lemn de tec, cât şi a liliecilor eliberaţi noaptea pentru a se hrăni cu eventualele insecte dăunătoare (exact ca la Mafra, vă amintiţi?).

picture-7

picture-80

picture-74

picture-87

Biblioteca Joanina este considerată monument naţional, are o valoare istorică şi culturală incontestabilă şi-şi impresionează vizitatorii din toate colţurile lumii cu frumuseţea şi eleganţa sa impunătoare. Cu siguranţă e un loc de neratat într-o călătorie prin Portugalia, pe care am putea deja să începem s-o planificăm pentru vacanţa din vara aceasta.

Surse imagini:  figaro.fis.uc.pt,  panoramio.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Pingback: Cele mai frumoase 15 biblioteci din Europa | Anaulmanu's Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *