„O carte-provocare. Ne îndeamnă să avem curajul de a ne confrunta cu noi înşine pentru a ajunge unde visăm să fim. Transformarea trăită de Maria în timpul în care am cunoscut-o este însăşi proba că metoda ei funcţionează.” (Sandra Pralong, autoarea volumului Cum schimbăm mentalitatea?)

„Calitatea afacerii este dată de experienţa şi exigenţa conducătorilor săi. Într-un business de succes, creatorul îşi pierde identitatea, imaginea companiei devine noua sa figură, afacerea ajungînd să aparţină mai mult beneficiarilor săi. În secolul tehnologiei, nu doar brandurile inspiră, ci şi clienţii, comunicarea avînd permanent două sensuri. În business nu poate exista ego. Cred că orice om are nevoie de sprijin, are nevoie de momente de introspecţie şi, desigur, cred că atît o carte ca aceasta, cît şi un coach profesionist îl pot ajuta mult. Maria, cred că ideile tale sînt utile şi dau încredere conducătorilor că pot deveni ceea ce îşi doresc.” (Cristina Bâtlan, cofondator Musette)

Volumul va fi lansat la Târgul Internațional Gaudeamus duminică, 26 noiembrie, de la ora 13:30, la standul Editurii PoliromInvitați, alături de autoare: Sandra Pralong, Oana Năstase, Doru Dima.

„Cartea despre schimbări”, de Maria-Iris Hoeppe – fragment

Cartea despre schimbări
Cum faci tranziţiile importante din viaţa ta – factorul TT
Colecţie: Hexagon. Practic
Editura Polirom
Carte publicată şi în ediţie digitală
272 p.

Înseamnă antrenamentul voit asumat pentru a conduce un busi­ness, privind mai des în viitor: 80% în prezent, 20% în viitor.

Una dintre cele mai importante calităţi ale unui manager, GM, CEO sau proprietar de companie de succes este capacitatea de a gândi permanent 80% pentru prezent şi 20% pentru viitor. Ca în orice pe lumea asta, regula lui Pareto se aplică şi aici, iar partea de 20% din timpul unui director, petrecută eficient pentru a gândi viitorul, îi poate asigura businessului său progresul, poziţiona­rea, diferenţierea faţă de competiţie, planificarea şi strategia.

Acest mod de a funcţiona îl ajută să înţeleagă în prezent de cine şi de ce are nevoie mâine pentru a avea succes.

De ce e bine să gândeşti după regula lui Pareto?

În 1927, J.W. Horton şi Warren Morisson descoperă princi­piul ceasului cu cuarţ. Astăzi, toţi cunoaştem ceasurile care au la bază cristalul de cuarţ şi mulţi ştim că oscilatoarele din cuarţ fac parte acum şi din procesoarele calculatoarelor personale. Atât ceasurile, cât şi computerele folosesc azi această invenţie. Dar ştiaţi că atunci când Horton şi Morisson au vrut să vândă patentul cu toate drepturile unuia dintre cei mai mari producă­tori elveţieni de ceasuri, acesta din urmă a râs de ei şi a refuzat? A făcut‑o în principal din trei motive: 1) ceasul avea o dimen­siune uriaşă la acea vreme; 2) domnul respectiv nu‑şi putea imagina cum un mecanism piezoelectric ar putea înlocui sau concura cu faimoasele mecanisme elveţiene fine; 3) era proba­bil ancorat 20% în trecut şi 80% în prezent.

Însă japonezii, obişnuiţi să se antreneze în gândirea inova­toare, au înţeles că este o uriaşă descoperire. Ei o preiau, o prelucrează şi în 1968 compania japoneză Seiko scoate pe piaţă primul ceas de mână cu cuarţ, mult mai precis şi mai ieftin decât ceasurile mecanice sau automate. Astăzi, mecanismul cu cuarţ este prezent peste tot, iar Seiko, care şi‑a propus să creeze pri­mul cronograf cu cuarţ, a ajuns astfel în topul celor mai mari producători de ceasuri, devansând în vânzări, profit şi notorie­tate cei mai mulţi producători elveţieni. Grupul Seiko are în prezent o cifră anuală de afaceri de aproximativ 2 miliarde de euro, din care ceasurile reprezintă aproximativ 1,2 miliarde. Şi tot în prezent, mai toate manufacturile orologiere elveţiene de renume, ca Patek, Audemars Piguet, IWC, Jaeger LeCoultre, Rolex, Omega, Eterna, au modele de ceas cu cuarţ. Alţii le urăsc pentru că au dus pur şi simplu la închiderea sau declinul multor manufacturi. Exemplul Seiko este unul de salt calitativ pe care îl poate avea un manager care se antrenează să‑şi ţină mintea deschisă cu cele 20 de procente în viitor.

În societatea modernă, un astfel de antrenament, de a gândi ancorat în viitor, este probabil cel mai uşor de făcut dacă ai un coach. Acesta permite minţii tale să iasă din gândirea de tip hamster care aleargă într‑o rotiţă şi îţi aduce perspective noi, proaspete. Eric Schmidt, fostul CEO Google, a spus: „Cea mai bună decizie în viaţa mea profesională a fost să îmi iau un coach”. Credeţi că nu era suficient de inteligent? Când i s‑a propus de către şefii săi să‑şi ia un coach, s‑a simţiţi ofensat şi a spus: „Ce?! Eu? Să‑mi iau un coach? Ce să mă înveţe pe mine un coach, eu sunt CEO‑ul companiei…”. Însă i‑au zis: „Eric, coach‑ul nu te învaţă, coach‑ul te pune în lumină, te ajută să te vezi şi să te înţelegi mai bine, să cureţi orice a rămas incomplet din ziua de ieri, să‑ţi înţelegi lecţia în tăcere, numai tu cu tine, şi să fii disponibil prezentului şi viitorului. E ca o oglindă în care te reflectezi, te vezi şi înţelegi ce vrei să faci cu ceea ce vezi”.

Ei bine, Google se pare că a făcut ceva progrese sub condu­cerea acestui CEO.

Lucrul cu un coach bun, da, te ajută să ai o infuzie de idei proprii noi, contribuie la stimularea centrilor creativităţii din emisfera cerebrală dreaptă şi te ajută ca la fiecare întâlnire să accesezi noi soluţii valoroase la subiectele ce te preocupă, solu­ţii care îmbină logică şi intuiţia. În business, inovaţia e cheia, iar cei care au crezut în geniul lor şi şi‑au exploatat intuiţia au depăşit mulţimea convenţională şi au cules laurii victoriei.

Despre Maria-Iris Hoeppe

Life & business professional coach, Maria‑Iris Hoeppe lucrează atât în programe individuale, cât şi de team coaching. De asemenea, conduce ateliere pe teme de comunicare, vânzări şi leadership, care produc transfor­mări benefice în organizații. Membră a Federaţiei Internaționale de Coaching, preocupată de mai bine de 20 de ani de studiul valorificării potenţialului uman, este activă şi prezentă pe scena coaching‑ului european.

Mai multe despre activitatea ei puteţi descoperi aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *