Filmele pe care le recomand mai jos își desfășoară acțiunea în preajma Crăciunului însă ele pot fi urmărite cu plăcere în orice zi din iarnă. Și din an. Nu toate au fost adaptate după carți dar aproape toate au o cât de mică legătură cu acestea, unul pornind, spre exemplu, de la un text biblic, altul amintind pur și simplu de nuvela “A Christmas Carol”, a lui Charles Dickens.
Sunt filme cu de toate – tristeți, bucurii, singurătate, familie, vise împlinite, frustrări etc – care te învață să prețuiești fiecare moment din viață și care-ți dau curajul să visezi. Vizionare plăcută!:)

CapraIt’s a Wonderful Life (1946), al lui Frank Capra, este o poveste emoționantă despre frustrări și părți întunecate ale sufletului dar și despre vise, prietenie și îngeri. Unul dintre cele mai iubite filme americane, “It’s a Wonderful Life” este o adaptare după povestirea “The Greatest Gift”, a lui Philip Van Doren Stern, și îl are în rolul principal pe James Stewart.

CageCa și filmul lui Capra, The Family Man (2000), al lui Brett Ratner, aduce în atenție o situație de viață și de moarte, din care nu lipsesc deciziile importante, ființele supranaturale, spiritul de familie. Datorită subiectului și a atmosferei, filmul – ce-i are în rolurile principale pe Nicolas Cage și Téa Leoni – a fost comparat adesea cu nuvela lui Charles Dickens, “A Christmas Carol”.

BergmanFanny and Alexander (1982) este o dramă impresionantă scrisă și regizată de Ingmar Bergman, cu o acțiune desfășurată în prima decadă a anilor 1900, ce are în centru o familie din orașul suedez Uppsala.

DecalogueThe Decalogue III, este a treia parte din seria tv “The Decalogue”, regizată de polonezul Krzysztof Kieślowski, a cărei idee pornește de la una din poruncile Decalogului: “Adu-ți aminte de ziua odihnei ca să o sfințești!”. Iubiri regăsite, familii reunite, disperare, împăcare – sunt detalii care dau forță filmului.

Polar ExpressThe Polar Express (2004) este o animație creată de Robert Zemeckis (regizorul și producătorul filmului) după cartea cu același nume a lui Chris Van Allsburg. Filmul spune povestea unui băiețel (Tom Hanks) din Michigan, ce pune la îndoilă existența lui Moș Crăciun, și care, în vis, pornește într-o călătorie spre Polul Nord cu un tren numit Polar Express.

Surse foto: hellboundbloggers.comifccenter.commotleymama.com, imdb.comhal0000.blogspot.ropiratulcinefil.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *