Într-o lună, binecunoscuta scriitoare Svetlana Aleksievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2015, va fi prezentă la cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT). Ne-a bucurat tare mult vestea și, recunoaștem, abia așteptăm să o vedem și ascultăm pe viu pe Svetlana Aleksievici, cărțile ei ni se par fabuloase. 

În limba română, scriitoarei i-au apărut cinci volume, iar trei dintre acestea – Războiul nu are chip de femeie, Ultimii martori și Soldații de zinc – au fost traduse și publicate la noi de către Editura Litera. Așa că ne-am gândit, împreună cu aceștia, să le facem pachet și să le punem la bătaie într-un concurs de dinainte de FILIT, ca încălzire la evenimentele la care va participa autoarea la Iași între 4 și 8 octombrie. Mai multe detalii despre cărțile cu pricina, despre scriitoare și despre cum le puteți câștiga, găsiți în următoarele rânduri.

Update câștigător

În concurs au fost înscrise, în total, 139 de comentarii. 3 dintre acestea au aparținut acelorași participanți, așa că au rămas 136 de nume care au intrat în tragerea la sorți. Mai jos, capturile de ecran – click pe imagini pentru a le mări.

Felicitări, Cosmina Mărginean!

Premiul: un pachet de 3 cărți scrise de Svetlana Aleksievici, apărute la Editura Litera

Războiul nu are chip de femeie

Al Doilea Război Mondial nu va ajunge niciodată să-şi dezvăluie întreaga grozăvie. În spatele faptelor de arme, al atrocităţilor şi al crimelor monstruoase comise împotriva civililor se ascunde o altă realitate. Aceea a miilor de femei sovietice trimise pe front împotriva inamicului nazist. Svetlana Aleksievici şi-a dedicat şapte ani din viaţă colectării mărturiilor unor femei care, multe dintre ele, la momentul acela erau abia ieşite din copilărie. După primele sentimente de euforie, asistăm la o schimbare radicală de ton, pe măsură ce ajungem la încercarea fatală a luptei, însoţită de partea sa de întrebări şi de suferinţă. Abandonând tăcerea în care şi-au găsit refugiul, aceste femei îndrăznesc, în sfârşit, să prezinte războiul aşa cum l-au trăit.

Svetlana Aleksievici este unul dintre cei mai valoroşi scriitori ai vremurilor noastre. Proza ei nu este feminină, ci aspră precum războiul […], dar, prin expresivitatea ei, devine artistică, palpabilă, profund emoţionantă.” – Vladimir Voinovici

Războiul nu are chip de femeie s-a vândut în peste 2 milioane de exemplare.

Citiți un fragment din volum aici.

Ultimii martori

Dintre toate scrierile Svetlanei Aleksievici, Ultimii martori este cea mai sfâşietoare. Căci ce poate fi mai cumplit decât copilăria în timp de război, mai tragic decât inocenţa supusă violenţei şi anihilării? Personajele acestei cărţi, băieţi şi fete, aveau, în perioada celui de al Doilea Război Mondial – conflictul poate cel mai inuman din istorie –, între trei şi doisprezece ani, dar rănile căpătate atunci le sângerează până în ziua de azi. Şi totuşi, în pofida suferinţelor descrise, textul dobândeşte o extraordinară forţă evocatoare pentru că reuşeşte să reconstituie poezia inerentă vârstei copilăriei. Tulburător prin încărcătura sa de adevăr şi răvă­ şitor sufleteşte, Ultimii martori ne schimbă perspectiva asupra istoriei, a războiului, a copilăriei şi a vieţii.

„Am căutat genul literar cel mai potrivit cu viziunea mea asupra lumii, care să reflecte modul în care urechea mea aude, iar ochii mei văd viaţa. […] Am încercat mai multe şi în final am ales unul în care vocile omeneşti vorbesc ele însele. […] Eu nu înregistrez însă pur şi simplu istoria seacă a evenimentelor şi a faptelor, ci scriu o istorie a sentimentelor umane.” – Svetlana Aleksievici

Soldații de zinc

În 1989, Svetlana Aleksievici a îndrăznit să încalce unul dintre ultimele mari tabuuri ale imperiului sovietic: mitul războiului din Afganistan, al soldatului „internaționalist” care ajută un popor înapoiat să construiască socialismul. Între 1979 și 1989, un milion de militari sovietici au trecut prin Afganistan, provocând aici distrugeri uriașe și rămânând ei înșiși marcați de experiența unui conflict nerecunoscut oficial. Morții erau trimiși înapoi în URSS în sicrie sigilate de zinc, în timp ce, întorși în patrie, mare parte din supraviețuitori nu s-au putut reintegra și au devenit, în ochii altora, niște criminali.

Soldații de zinc prezintă mărturiile emoționante ale unor participanți la război – soldați, ofițeri, asistente medicale – și ale unor mame care și-au pierdut copiii în Afganistan, într-o carte șocantă prin onestitatea ei brutală. Este o reconstituire tulburătoare și de neuitat a realității și absurdității războiului.

„Cu un stil și o pasiune singulare, adoptând o viziune tragică susținută de inteligență politică, [Aleksievici] prezintă acest război ca pe o experiență omniprezentă și profund personală…” – The New Yorker

Despre Svetlana Aleksievici

Svetlana Aleksievici – credit foto: Margarita Kabakova

Svetlana Aleksievici s-a născut la 31 mai 1948 la Ivano-Frankivsk, în Ucraina. Este laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în 2015. În limba română i-au apărut mai multe volume, dintre care amintim: Războiul nu are chip de femeie (2016), Vremuri second-hand (2016), Soldații de zinc (2016), Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor (2015), Ultimii martori (2015).

Cărțile Svetlanei Aleksievici au fost sau vor fi publicate în 43 de limbi și în 47 de țări.

Mai multe detalii aici.

Cum câștigi pachetul de cărți

Pentru a participa la concurs, trebuie să ne scrii, într-un comentariu, o întrebare pe care ai vrea să i-o adresezi Svetlanei Aleksievici la FILIT 2017.

Este permisă o singură participare de persoană (un singur comentariu înscris în concurs), iar câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți dintre cei care au respectat cerința acestui concurs, s-au semnat cu numele real și complet și au lăsat o adresă de e-mail validă.

Mențiuni

Prin participarea la concurs îți exprimi acordul de a primi newsletterul Bookaholic.

Perioada de desfășurare a concursului: 5-10 septembrie, ora 23:59.

Câștigătorii vor fi anunțați pe 11 septembrie.

Mult succes!

140 comentarii
  1. Raluca Buzdugan

    Felicitari in primul rand pt talent si munca depusa. Intrebarea mea pt dv. este: care sunt valorile dupa care va ghidati in viata si ce apreciati cel mai mult? Multumesc.

    Reply
  2. Andra Badea

    Aceasta ar fi una dintre multiplele intrebari pe care le-as adresa unui scriitor profund legat de latura emotionala a omenirii: avand in vedere ca v-ati nascut la cativa ani dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, ati incerca sa scrieti o carte si despre evenimentele, situatiile, sentimentele traite si “renasterea” sociala de dupa razboi?

    Reply
  3. Emanuela Cirligeanu

    Cat de mult v-au influentat viata marturiile pe care le-ati ascultat in timpul documentarii pentru cartile dvs?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *