E un moment în care se fac liste, bilanțuri și calcule, un moment perfect, aș zice, pentru a vorbi despre preferințe care nu intră musai în cele mai vizibile topuri. Pentru mine, așa ceva înseamnă cîțiva autori și cîteva cărți venite din Nord, mai ales că sezonul e prielnic: cărți și povești din Suedia.

Update: câștigătoare – Cristina Tița

De dragul acestui moment și pentru că mai e foarte puțin din 2014, vă propun  să vorbim despre ce nu vorbim, de cele mai multe ori, de-a lungul unui an întreg. De data asta, despre scriitori legați de un spațiu foarte aparte, pe care probabil mai mult ni-l imaginăm, decît îl cunoaștem. Pe scurt, vă invit să ne povestiți, în două fraze, despre autorul vostru suedez preferat. E o invitație la un concurs, de fapt, pentru că cea mai convingătoare pledoarie va primi trei cărți de la Editura Trei și un sfeșnic de cristal suedez, lucrat manual, și oferit de Ambasada Suediei.

Sfeșnicul e un obiect masiv, de artizanat manual, lucrat din cristal Orrefors, un tip de cristal și de tehnică ajunse repere cu tradiție în Suedia. Dacă mă întrebați pe mine, este exact tipul de obiect care și-ar putea găsi locul într-o scenă dramatică dintr-un într-un thriller nordic! Thrillere sînt și ele trei cărți pe care Editura Trei le oferă celei mai convingătoare recomandări de carte suedeză, cărți scrise de trei scriitoare foarte cunoscute, premiate ale genului crime fiction: Pontonul negru de Åsa Larsson, Făuritoarea de îngeri, de Camilla Läckberg și Pe viață, de Liza Marklund.

Preferata mea, care nu m-a dezamăgit niciodată și pe care aș recomanda-o la orice oră oricui ar vrea să citească un noir nordic este Åsa Larsson, o scriitoare crescută în Nordul Suediei, în îndepărtata Kiruna, și care îmbogățește foarte mult clasica schemă de tip whodunnit prin mijloace pur literare. Tot la Editura Trei i-au mai apărut două romane, Noaptea albă și Furtuna solară, pe care le am, le țin și le recomand oricui are chef de un noir din Nord, cu atmosferă intensă, psihologii bogate, ancore sociale și sigur, mult suspans.

barca suedezaSursa

Înainte de a vă lăsa vouă spațiul pentru a vorbi despre propriile preferințe, aș mai aprinde niște beculețe deasupra unor nume care, la noi, poate nu se aud la fel de des ca ale acestor autoare de thrillere. Unul este Athena Farrokhzad, o poetă extraordinar de puternică și de subversivă, al cărei volum de debut, Albdinalb (trad. Svetlana Cârstean și Raluca Ciocoiu, Editura Pandora M) e deja un hit absolut în Suedia, iar al doilea e numele unui clasic, dar, la vremea lui, nu mai puțin subversiv: Hjalmar Soderberg. Pe el l-am descoperit în fosta colecțiie Cartea de pe noptieră, unde i-au fost publicate două romane micuțe, Jocul serios și Doctor Glas. M-a frapat, cînd l-am citit, franchețea cu care scria despre sexualitate, erotism și relații, în plin secol XIX, care oricît de chestionat ar fi fost de voci iconoclaste, tot sufocat de pudibonderie  și moralism a rămas.

Cum participi

Acum cîteva detalii concrete: vă rog să vă lăsați numele complet și adresa de email, pentru a putea stabili un contact și să postați recomandările pînă pe 31 decembrie. Pachetul cu premiile va fi livrat după 5 ianuarie, data la care vom anunța și cîștigătorul. Cel mai important criteriu pentru alegerea cîștigătorului va fi amprenta personală a recomandării, indiferent de tipul de literatură pe care o scrie preferatul sau preferata voastră. Vă invit, așadar, să ne recomandați scriitorul vostru preferat din Suedia și să facem, în felul ăsta, să circule, printre noi, cititorii,  mai multe nume de scriitori și scriitoare despre care, cu siguranță, nu știm foarte multe.  Succes și distracție plăcută!

critic literar, redactor Observator Cultural, fost redactor Cotidianul, colaborator Dilema Veche, co-autor al romanului colectiv Rubik


45 comentarii
  1. Ildiko Juverdeanu

    Ekelund – poet

    Nimănui nu scriu poezii –
    scriu vântului rătăcitor,
    scriu ploilor care răsună:
    al meu cântec e ca un şuier
    ce şopteşte şi străbate
    seara grea de toamnă,
    şi vorbeşte cu pământul,
    cu noaptea, cu ploaia.

    Reply
  2. botez mariana

    Buna seara! Imi este greu sa nominalizez doar pe una dintre scriitoarele suedeze , pentru ca toate mi-au placut si imi plac foarte mult. Numai ca trebuie sa fie una, asa ca preferata mea va fi Camila Lackberg, pe care am descoperit-o intamplator cu “Printesa ghetii” , dar asa cum am spus toate sunt scriitoare foarte bune si merita recomandate fiecare in parte. Evident ca nu il putem omite si pe Stieg Larsson cu celebra trilogie “Millenium” , dar in acest moment au prioritate doamnele. 🙂

    Reply
  3. simona criste

    Harry Martinson este poetul meu preferat din Suedia. Poate si pentru ca poeziile sale mi se pare ca reflecta intr-un fel viata dura pe care a dus-o, fiind abandonat de mama si crescut de o familie din sat dupa decesul tatalui. Nu pot sa nu fiu subiectiva si sa nu las sa conteze si aspectele de ordin personal care au dus pana la urma la formarea sa ca scriitor.

    Reply
  4. Ciotlaus Mihaela Laura

    Recomand un clasic si anume August Strindberg. Este un autor care se deschide catre public si vorbeste din propriile trairi si experiente. Aristotel spunea “Nu exista geniu fara un dram de nebunie”, iar lui Strindberg nu-i lipsea, de aceea merita descoperit.

    Reply
  5. Ruxandra Avram

    Scriitorul suedez care imi place foarte tare este de departe Stieg Larsson. Apoi ar fi Camila Lackberg. Mi-au placut romanele ei, dar nu m-au fascinat la modul la care m-a fascinat seria Millenium.

    Reply
  6. Anca Argesiu (Akafix)

    Axel Munthe rămîne unul dintre scriitorii mei preferați cu una dintre ele mai frumoase cărți, Cartea de la San Michele (The Story of Sna Mickele) – cartea unei pasiuni, o carte pentru lumină şi magie, o pledoarie pentru forţa de-aţi duce un vis pînă la capăt, o carte în care frumuseţea unui om se împlineşte în frumuseţea unui mic paradis pămîntesc.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *