E un moment în care se fac liste, bilanțuri și calcule, un moment perfect, aș zice, pentru a vorbi despre preferințe care nu intră musai în cele mai vizibile topuri. Pentru mine, așa ceva înseamnă cîțiva autori și cîteva cărți venite din Nord, mai ales că sezonul e prielnic: cărți și povești din Suedia.

Update: câștigătoare – Cristina Tița

De dragul acestui moment și pentru că mai e foarte puțin din 2014, vă propun  să vorbim despre ce nu vorbim, de cele mai multe ori, de-a lungul unui an întreg. De data asta, despre scriitori legați de un spațiu foarte aparte, pe care probabil mai mult ni-l imaginăm, decît îl cunoaștem. Pe scurt, vă invit să ne povestiți, în două fraze, despre autorul vostru suedez preferat. E o invitație la un concurs, de fapt, pentru că cea mai convingătoare pledoarie va primi trei cărți de la Editura Trei și un sfeșnic de cristal suedez, lucrat manual, și oferit de Ambasada Suediei.

Sfeșnicul e un obiect masiv, de artizanat manual, lucrat din cristal Orrefors, un tip de cristal și de tehnică ajunse repere cu tradiție în Suedia. Dacă mă întrebați pe mine, este exact tipul de obiect care și-ar putea găsi locul într-o scenă dramatică dintr-un într-un thriller nordic! Thrillere sînt și ele trei cărți pe care Editura Trei le oferă celei mai convingătoare recomandări de carte suedeză, cărți scrise de trei scriitoare foarte cunoscute, premiate ale genului crime fiction: Pontonul negru de Åsa Larsson, Făuritoarea de îngeri, de Camilla Läckberg și Pe viață, de Liza Marklund.

Preferata mea, care nu m-a dezamăgit niciodată și pe care aș recomanda-o la orice oră oricui ar vrea să citească un noir nordic este Åsa Larsson, o scriitoare crescută în Nordul Suediei, în îndepărtata Kiruna, și care îmbogățește foarte mult clasica schemă de tip whodunnit prin mijloace pur literare. Tot la Editura Trei i-au mai apărut două romane, Noaptea albă și Furtuna solară, pe care le am, le țin și le recomand oricui are chef de un noir din Nord, cu atmosferă intensă, psihologii bogate, ancore sociale și sigur, mult suspans.

barca suedezaSursa

Înainte de a vă lăsa vouă spațiul pentru a vorbi despre propriile preferințe, aș mai aprinde niște beculețe deasupra unor nume care, la noi, poate nu se aud la fel de des ca ale acestor autoare de thrillere. Unul este Athena Farrokhzad, o poetă extraordinar de puternică și de subversivă, al cărei volum de debut, Albdinalb (trad. Svetlana Cârstean și Raluca Ciocoiu, Editura Pandora M) e deja un hit absolut în Suedia, iar al doilea e numele unui clasic, dar, la vremea lui, nu mai puțin subversiv: Hjalmar Soderberg. Pe el l-am descoperit în fosta colecțiie Cartea de pe noptieră, unde i-au fost publicate două romane micuțe, Jocul serios și Doctor Glas. M-a frapat, cînd l-am citit, franchețea cu care scria despre sexualitate, erotism și relații, în plin secol XIX, care oricît de chestionat ar fi fost de voci iconoclaste, tot sufocat de pudibonderie  și moralism a rămas.

Cum participi

Acum cîteva detalii concrete: vă rog să vă lăsați numele complet și adresa de email, pentru a putea stabili un contact și să postați recomandările pînă pe 31 decembrie. Pachetul cu premiile va fi livrat după 5 ianuarie, data la care vom anunța și cîștigătorul. Cel mai important criteriu pentru alegerea cîștigătorului va fi amprenta personală a recomandării, indiferent de tipul de literatură pe care o scrie preferatul sau preferata voastră. Vă invit, așadar, să ne recomandați scriitorul vostru preferat din Suedia și să facem, în felul ăsta, să circule, printre noi, cititorii,  mai multe nume de scriitori și scriitoare despre care, cu siguranță, nu știm foarte multe.  Succes și distracție plăcută!

critic literar, redactor Observator Cultural, fost redactor Cotidianul, colaborator Dilema Veche, co-autor al romanului colectiv Rubik


45 comentarii
 1. Cristina Tiţa

  Tomas Tranströmer a câştigat premiul Nobel pentru literatură în anul 2011. În anul 2003, când nu se ştia nimic în România nici despre autor, nici despre creaţia sa, editura Polirom a lansat o minunată carte de poeme, intitulată “Pagini din cartea nopţii”. Tomas Tranströmer, împreună cu excelentul său traducător, Dan Shafran, au fost prezenţi la Bucureşti, la Cărtureşti Verona, la o întâlnire cu cititorii. Era o zi nesfârşit de ploioasă, era aglomerat, programul a fost decalat spre întârziere. N-am reuşit să stau până la sfârşit şi din pâcate n-am reuşit să iau autograf. Lucru pe care l-am regretat din momentul în care am plecat în grabă. Copilul meu era mic iar premiul Nobel nici măcar nu era prea aproape. Dar asculasem versuri scrise de Tranströmer. Erau parcă din altă lume. Melancolia lor oprea timpul în loc. Domnul care ne privea, destul de în vârstă şi având evidente probleme de sănătate, era un poet incredibil, un poet mare. În 2011, când i-a fost acordat premiul Nobel, am avut un motiv inedit de bucurie. Câştigase un poet pe care îl cunoşteam!

  Reply
 2. Isa Elena

  Impactul pe care il are Jan Wallentin asupra literaturii nordice este urias, acesta combinand intr-o maniera unica simboluri mitologice cu elemente ce apartin nazismului. Totul se concentreaza in jurul credintei ca “cel ce vaneaza va ajunge in cele din urma vanat”, acest lucru fiind aplicabil in toata situatiile din viata comuna.
  Citind cartile lui Jan, putem pasi intr-o lume nordica prezentata intr-o maniera diferita: Suedia zilelor noastre devine un taram impregnat cu elemente religioase, care in cele din urma vor corespunde cu alte elemente din intreaga Europa. Astfel, Jan Wallentin reuseste sa prezinte corespondentele dintre istorie, lume si creatie, dand viata unor personaje ce influenteaza intr-o mare masura gandurile si sentimentele cititorilor. Il recomand cu placere tuturor cititorilor ce iubesc aventura a la Jules Verne si actiunea bogata, ce ii va tine in suspans pana la ultima fila a cartii autorului.

  Reply
 3. Armand Dascalu

  Va suna, probabil, straniu dar atunci când mă gândesc la un scriitor suedez care se cuvine amintit, cel dintâi nume este al lui Ingmar Bergman. Desigur, ca rod al amintirilor primei lecturi din Lanterna magică. Apoi, a celorlaltor titluri care, nu reprezintă neapărat, chei pentru peliculele sale ci mărturisiri în care te reafli şi, de aici pornind, lucrurile dobândesc o altă greutate şi devin prăzi unui alt gen de lumină.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *