Nu este prima dată când vă prezint un produs de mobilier creat de designerul turc Merve Kahraman. Vă amintiţi sper de scaunul cu urechi inspirat de Iepurele alb din cartea Alice in Wonderland a lui Lewis Carroll. Vă spuneam atunci că Merve a studiat design interior la Milano şi Londra, dar trebuie să adaug că ea s-a specializat în designul industrial tocmai din dorinţa de a realiza obiecte de mobilier pe care să le integreze în interioarele al căror design îl creează. După ce a lucrat în câteva studiouri de profil din Turcia, S.U.A. şi Anglia, şi-a deschis propriul magazin în Instanbul.

Piesa asupra căreia m-am oprit azi este o mică bibliotecă prevăzută cu roţi, ceea ce o face uşor de manevrat, astfel că-i putem schimba locul în casă în funcţie de preferinţe sau inspiraţie de moment. Nu vă gândiţi însă că e vorba despre nişte banale rotiţe folosite la tot felul de articole de mobilier, căci vorbim aici despre un produs de lux realizat manual din alamă şi mahon. Având în vedere că inspiraţia pentru aspectul acestei biblioteci o constituie velocipedul, acel şic precursor al bicicletei cu care se plimbau stră-străbunicii noştri pe la 1870, e de la sine înţeles că piesa aceasta deosebită stă pe două roţi în toată regula, una mai mare ca cealaltă. Cyclopedia e numele său şi văzând-o, gândul ne poartă la vremuri demult apuse, aşa că poate ar fi bine să facem cu ajutorul ei o călătorie literară printre romane şi alte cărţi vechi, cu parfum de vanilie. Eu mi-o imaginez plină de comori găsite prin anticariate, cărţi cu file îngălbenite, frumos legate în mătase sau piele, albume de artă şi poate câteva viniluri cu muzică de jazz. Voi cu ce cărţi i-aţi umple rafturile?

7_press

1_press

6_press

3_press

5_press

2_press

 Sursa: mervekahraman.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Un comentariu
  1. Pingback: Cyclopedia, biblioteca pe roţi creată de designerul Merve Kahraman | Biblioteca Ienachita Vacarescu - Filiala BMB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *