Dacă de Halloween nu prea aveţi chef să petreceţi costumaţi în demoni şi vrăjitoare şi preferaţi şă rămâneţi acasă, nu lăsaţi totuşi seara să treacă fără câţiva fiori. Şi uite o idee despre ce aţi putea citi ca să căpătaţi: volumul Edgar Allan Poe: Stories and Poems din colecţia Classics Reimagined editată de Rockport Publishers în noiembrie 2014.

De ce tocmai ediţia aceasta? Pentru că, dacă sunteţi nu doar cititori avizi, ci şi iubitori de artă, vă veţi îndrăgosti de această carte în care povestirile şi poemele cele mai cunoscute ale scriitorului american sunt completate de ilustraţii cuceritoare.

Toate cărţile colecţiei (pe care sper să am ocazia să vi le prezint) sunt deosebite şi pot fi considerate adevărate albume de artă, şi asta pentru că ilustratori contemporani din diverse ţări au pus pe hârtie propria viziune modernă a unor scrieri clasice extrem de cunoscute şi îndrăgite din literatura universală.

Cel care a dat un plus de farmec scrierilor pline de mister ale lui Poe este David Plunkert, un cunoscut şi apreciat ilustrator din Baltimore, şcolit la Shepherd University, cofondator al studioului de grafică şi ilustraţie Spur Design. Cu o activitate prolifică de-a lungul anilor, cu lucrări aflate în muzee şi colecţii private, David nu este la prima colaborare cu o editură şi s-a dovedit o alegere potrivită şi pentru cartea aceasta, în care vom găsi 12 povestiri şi 12 poezii.

descarcare

Pentru ilustraţiile care să poarte cititorul în întunecata lume a scrierilor gotice ale lui Edgar Allan Poe, David a creat imagini tulburătoare, din care nu lipsesc nuanţele sumbre de gri şi negru, dar nici roşul sângeriu. Întreaga atmosferă creată şi vizual, nu doar literar, e apăsătoare şi stilul folosit, cu influenţe dadaiste, amintind parcă pe alocuri şi de steampunk şi arta colajului conturează personaje cu adevărat înfricoşătoare. Nu e nimic plictisitor sau previzibil în această interpretare suprarealistă care reuşeşte să redea cuvintelor lui Poe o imagine pe măsură. Ilustrațiile au un efect puternic, te aștepți parcă în orice clipă să vezi cum se prelinge dintre pagini o dâră de sânge, cum o mână criminală iese și te înfașcă de guler și te simți uneori ca și cum ai privi nebunia în ochi, căci ea a căpătat formă cu ajutorul talentului lui Plunkert.

descarcaresursa

descarcare-1

sursa

29bab6a98dafbb217c8837b7546dae25

sursa

descarcare-3sursa

poebsursa

tumblr_inline_nd4yp8gfao1sds58gsursa

poeasursa

david_plunkert__edgar_allan_poe4sursa

poedsursa

Combinaţia dintre scrierile acestui maestru al macabrului şi ilustraţiile lui Plunkert e foarte reuşită şi face din carte lectura sau cadoul perfect pentru Halloween: „These stories take on a whole new meaning when accompanied by Plunkert’s mystical, and sometimes spooky interpretations. With this edition of the Classics Reimagined series, you’ll think classics boring, nevermore!”.

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *