Când în inbox-ul tău ajunge vestea aceasta pe care o aștepți de o vară întreagă, anume că Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) își anunță invitații ediției de anul acesta, nu poți să nu te bucuri mult. Nu mai contează că plouă sau că ești puțin extenuat. Weekend-ul tocmai a venit :), într-o formă sau alta. 

Sigur, vorbim de o ediție simbolică, așa cum anunța în urmă două luni Dan Lungu, scriitorul și managerul FILIT, într-un interviu luat de Andrei Giurgia pentru revista Timpul. În comunicatul emis acum o oră de biroul de presă al Muzeului Literaturii Române Iași, acesta spune că „FILIT 2015 va consta într-o ediție restrânsă, dar fără niciun fel de rabat la standardele de calitate cu care am obișnuit iubitorii de literatură. Este o ediție care vine cu proiecte noi, interesante și care pregătește revenirea, în 2016, la amploarea de altă data a festivalului. Stați aproape!”.

Cum protestul FILIT de la sfârșitul lui iunie (despre care am scris aici) a avut un impact major, organizatorii au decis ca anul acesta festivalul să se desfășoare între 2-4 octombrie, cu o serie de „evenimente literare și profesionale care să marcheze continuitatea Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași”.

Astfel, lista invitaților confirmați la FILIT 2015 cuprinde scriitorii Philip Ó Ceallaigh, Vasile Baghiu, Ștefan Baghiu, Petre Barbu, Daniel Bănulescu, Vladimir Beșleagă, Florin Bican, Iulian Ciocan, Liliana Corobca, Bogdan Coșa, Slobodan Despot (Elveția), Adrian Alui Gheorghe, Vlad A. Gheorghiu, Bogdan Ghiu, Ioan Groșan, Katharina Hagena (Germania), Viorel Ilișoi, Răzvan Țupa.

Seara FILIT de pe scena Teatrului Național Iași îi va avea în centru pe Horia-Roman Patapievici și Evgheni Vodolazkin (Rusia).

FILIT cuprinde și evenimente focalizate pe noua generație de prozatori și poeți ieșeni: Șerban Axinte, Dorin Cozan, Paul Gorban, Matei Hutopilă, Paul Mihalache, Ana Săndulescu.

Ion Barbu, artistul recunoscut pentru proiectele sale nonconformiste, va fi prezent la Iași cu o lucrare surpriză de artă vizuală , iar renumitul fotograf Silviu Gheție va fi amfitrionul unei expoziții dedicate Iașiului, realizare împreună cu Didier Ruef (Elveția). Fotografii ieșeni Claudiu Bârliba, Cristian Gafițescu, Adrian Purice și Andi Spot vor organiza o expoziție dedicate edițiilor din 2013 și 2014 a FILIT la Institutul Francez Iași.

De asemenea, la FILIT 2015 vor lua parte critici și oameni de cultură precum Al. Călinescu, Bogdan Crețu, Daniel Cristea-Enache, Marius Miheț, Doris Mironescu, Carmen Mușat, Antonio Patraș, Alex Popescu, Radu Vancu, alături de traducătorii străini Jan Cornelius (Germania), Radosława Janowska-Lascar (Polonia), Maria Luisa Lombardo (Italia), Clara Mitola (Italia), Xavier Montoliu Pauli (Spania), Jan Mysjkin (Belgia).

Tot în cadrul FILIT 2015, la Atelierele de traducere realizate împreună cu Memorialul „Mihai Eminescu” de la Ipotești au fost implicați traducătorii Radu Mihai Alexe, Vanina Bozhikova, Jan Willem Bos, Angela Bratsou, Fanny Chartres, Florica Ciodaru-Courriol, Jean-Louis Courriol, Andrew K. Davidson, Stilyan Deyanov, Antonia Escandell, Joanna Kornas-Warwas, Gabriella Koszta, Anna Marquer-Passicot, Bruno Mazzoni, Roberto Merlo și Edith Negulici.

Programul FILIT 2015 va fi publicat în decursul săptămânii viitoare pe site-ul festivalului.

FILIT este un proiect anual finanțat de Consiliul Judeţean Iaşi prin Muzeul Literaturii Române Iaşi și a reunit, în anii 2013 și 2014, sute de nume mari ale scenei literare mondiale, iar calitatea programelor a atras numeroase elogii în presa națională și internațională.

Sursă

Un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *