Când v-am spus că în casa bunicii mele se păstrează o mulţime de obiecte ce au legătură cu anii copilăriei mele, nu am exagerat deloc. Cotrobăind prin sertare şi cufere după astfel de mici comori personale, am dat deunăzi peste primul meu stilou, cel cu care am mers mândră în clasa întâi: verde, chinezesc, cu peniţa de aur. Din păcate nu mai este funcţional, căci tare mult mi-ar fi plăcut să mai scriu ceva cu el.
Dacă vă întrebaţi ce loc ar mai putea avea astăzi un stilou pe lângă tastaturi şi alte metode moderne de scris, vă mărturisesc că are, cel puţin în cazul meu. Am această „boală” a scrisului de mână şi de când mă ştiu, mi-a plăcut să aştern pe hârtie cam tot. Nu mă limitez la liste de cumpărături sau la câteva notiţe în agenda de lucru, îmi scriu gânduri în jurnale improvizate, îi scriu bileţele de dragoste celui cu care îmi împart viaţa, iar la serviciu, scriu întâi de mână actele ce le voi transforma ulterior în documente word. Chiar şi articolul acesta a fost scris pe o pagină de caiet studenţesc de matematică, înainte de a ajunge pe site.
Chiar dacă în cazul meu plăcerea de a scrie de mână alunecă uşor pe panta obsesiei, vreau să cred că mai există persoane care folosesc pixuri şi stilouri şi nu toată lumea ţăcăne nişte taste atunci când vrea să scrie ceva.
Prinsă de nostalgia descoperirii din casa bunicii, am început să caut pe net modele de stilouri şi am dat peste o serie absolut minunată creată de celebra firmă Mont Blanc.
Încă din 1992, ei au creat o ediţie limitată, concepută ca un omagiu adus celor mai de seamă scriitori ai literaturii universale. Ideea e cât se poate de frumoasă, căci aceştia sunt cei care au aşternut cu peniţa pe hârtie opere literare care ne-au cucerit de-a lungul anilor. În funcţie de scriitorul în memoria căruia a fost confecţionat, fiecare stilou poartă elemente distinctive ce fac referire la cărţile cele mai importante pe care acesta le-a scris, precum şi la aspecte ale personalităţii sau înfăţişării lor.
Ediţia de anul acesta este dedicată lui Honoré de Balzac, ilustrul scriitor francez ce ne-a lăsat La Comédie Humaine. Cu o formă supradimensionată ce aminteşte de înfăţişarea romancierului, având pe capac motive decorative bogate, încrustate cu turcoaz ce duc cu gândul la bastonul său şi cu un capăt conic ce face referire la pantofii pe care obişnuia să-i poarte, stiloul este o adevărată bijuterie. Iniţialele sale, fin gravate pe peniţa şi arătând ca şi cum ar fi fost scrise de autor, întregesc imaginea somptuoasă a acestui stilou special.
Anul trecut a fost rândul scriitorului britanic Jonathan Swift să fie omagiat de cei de la Mont Blanc prin creaţia lor unică, care aminteşte de Călătoriile lui Gulliver, cea mai cunoscută carte a sa, publicată în 1726. Episodul petrecut în Lilliput este sursa de inspiraţie, căci pe stiloul din lac negru apar inserţii ce amintesc de sforile cu care Gulliver a fost legat pe plajă, agăţătoarea capacului reprezintă scara pe care primarul insulei s-a cocoţat pentru a putea vorbi cu uriaşul lor prizonier, iar peniţa placată cu aur înfăţişează o gravură elaborată în care armata imperială din Lilliput mărşăluieşte printre picioarele lui Gulliver. Şi ca să pună capac, s-a folosit pentru realizarea lui, forma de tricorn, pălăria atât de cunoscută, purtată de personajul lui Swift.
Un alt design elaborat ce merită atenţia noastră este cel al stiloului dedicat creatorului lui Pinocchio, scriitorul şi ziaristul italian Carlo Collodi. Într-o nuanţă frumoasă de maro şi cu detalii aurii, stiloul ne poartă în lumea magică a poveştii atât de îndrăgite cu detalii ce amintesc de nasul lungit de minciuni, cu imaginile lui Pinocchio şi ale prietenilor săi încrustate pe capac şi cu greierele gravat pe suprafaţa peniţei.
Lista scriitorilor omagiaţi e mult mai lungă, iar stilourile dedicate fiecăruia sunt deosebit de frumoase. De exemplu, cel dedicat lui Mark Twain e de culoare albastru închis, are un design ce aminteşte de valurile fluviului Mississippi şi un capac asemănător coşului unui vapor cu aburi. Stiloul-omagiu adus lui William Faulkner e creat în stil art deco şi peniţa e gravată cu imaginea unui biplan, referire la pasiunea scriitorului pentru acrobaţii aeriene. Nu a fost omisă de pe listă nici Agatha Christie, marea doamnă a romanului poliţist şi frumosul stilou cu un design ce aminteşte de stilul anilor ’20, are pe post de agăţătoare un şarpe ce ne dă fiori, făcându-ne să ne gândim la tensiunea din romanele cu Miss Marple şi Hercule Poirot.
Sursă imagine principală