Miriam Londoño este o artistă columbiană care a studiat arte plastice în ţara natală, la universitatea din Medellin şi a continuat să o facă la Facultatea de Arte frumoase din Florenţa. Ulterior s-a stabilit în Olanda, dar a călătorit mult şi a locuit în diverse locuri.

După mai mulţi ani în care a pictat, Miriam a cunoscut o nouă formă de exprimare artistică: lucrul cu hârtia, un material flexibil ce se pretează transformărilor pe care artista le doreşte pentru a da formă viziunilor sale artistice.

Pe lângă siluete umane sau graffiti, Miriam a creat şi o serie de cărţi cu o structură delicată, ce aduc în prim-plan partea estetică a limbajului. Caligrafia şi desenele nu sunt realizate pe hârtie, ci din hârtie.

Iată ce aflăm de la artistă despre cărţile ei:

“The structure of these books intend to trigger meanings in the mind: what makes a book? Is it the words or the pages, or both? Seen as a sieve of ideas, the books stop being page-by page compilations, to be transformed into fragile nets catching language’s essentials metaphors.”

Cărţile dantelate ale lui Miriam sunt deschise şi formate din câte două pagini. Sunt nişte structuri tridimensionale care ne mângâie privirea cu delicateţea lor şi în care textul devine obiect vizual, hârtia fiind “cerneala” folosită la scriere. Felul în care sunt concepute permite luminii să se strecoare printre litere şi să creeze umbre şi efecte interesante.

Pentru a înţelege sensul unora dintre ele e nevoie de imaginaţia noastră, altele au cuvinte colorate diferit care fac posibilă citirea. Vom desluşi prinse în pasta de hârtie poveşti ale femeilor columbiene, poeme, nume ale persoanelor importante din viaţa artistei.

Frumoasele şi fragilele lucrări ale lui Miriam sunt expuse în galerii de artă din diverse ţări ale lumii şi au primit premii în cadrul unor saloane internaţionale.

boek-2-img_24010_works

24-a-three-books-40x65cm-40x60cm-40x55cm-2006_works

1-stories-of-an-allochtone--detail-3_works

book-30x50-2006_works

three-books-img_2360_works

22-a-book-40x60cm-2008_works

31-stories-of--women--handmade-paper_works

peq-21-book-with-names-70x85cm-2006_works

27-books-gallery-buddenbroeks_works

Sursa: www.miriamlondono.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *