Pe lista celor care şi-au făcut din sculptura în cărţi un mod de exprimare artistică se află şi Justin Rowe, un englez simpatic originar din Saffron Walden, care locuieşte împreună cu soţia şi cei doi copii în imediată apropiere de Cambrige. Ocupaţia sa de librar la Cambridge University Press Bookshop e cea datorită căreia şi-a descoperit talentul de a sculpta cărţi. Cu ocazia Crăciunului din 2010, dorind să creeze un aranjament inedit şi frumos pentru vitrina librăriei, s-a apucat să sculpteze 3 cărţi, surse de inspiraţie fiind poveştile clasice şi basmele populare. Rezultatul a fost mult chiar şi peste aşteptările sale, numărul mare al celor care au trecut pragul librăriei fiind în mod evident influenţat de creaţiile sale. Succesul de care sculpturile sale se bucură a făcut ca în fiecare an de atunci, în perioada Crăciunului, sarcina împodobirii vitrinei să-i revină tot lui. Ulterior, sculpturile au fost licitate în scopuri caritabile.

Cei care i-au văzut creaţiile îl numesc artist, dar Justin, plin de modestie, nu se consideră aşa, ci doar un tip care face lucruri.Totuşi, nu se poate spune despre el că că-i lipseşte creativitatea şi chiar şi studiile făcute la Norwich School of Art îl recomandă ca pe o persoană cu înclinaţii artistice, chiar dacă a studiat arta video, un domeniu diferit de ceea ce face acum.

Hansel and Gretle

Wind in the Willows

Magic Pool

Still no soul appeared upon her decks

Îşi ia cărţile vechi pe care îi place să lucreze din magazine unde au fost donate şi cu ajutorul unui cutter special, al lipiciului şi al talentului său în plierea hârtiei dă naştere unor sculpturi frumoase, delicate, de basm. În funcţie de complexitatea sculpturii, pentru realizarea ei îi ia o săptămână sau poate chiar şi o lună. De multe ori, pentru a crea un efect special şi un sentiment de mister, uşor înfricoşător, Justin foloseşte în sculpturile sale lumini bine plasate.

The Three Bears

Churchyard figure

Count of Monte Cristo

What Katy did in the woodshed

Justin Rowe urmează să-şi expună lucrările în expoziţia Turning the Page din cadrul Literature Week 2013, eveniment organizat de British Academy, de pe al cărei site aflăm:

Sculptor Justin Rowe explores his love of books in this mini-exhibition at the British Academy. In a digital age, when the printed word is ever threatened, Justin’s sculptures explore the importance of not just respecting literature for literature’s sake, but showing the tactile beauty of books as art and sculptures themselves.

surse: daysfalllikeleaves.cometsy.com/shop/daysfalllikeleavescambridge-news.co.uk

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *