V-ați gândit să încercați niște rețete mai atipice, să zicem pentru sărbătorile de iarnă, care nu sunt chiar atât de îndepărtate? Ei, bine, există o carte în curs de publicare (pe 20 noiembrie este anunțată apariția) care întrece orice gest de imaginație în ale bucătăriei. Se numește Les Diners de Gala și a fost concepută de artistul suprarealist Salvador Dali, excentricul cu mustăți fine, obsedat de erotism și vise, care se credea mai genial decât orice artist contemporan lui, creatorul unor fascinante lucrări, precum The Persistence of Memory, una dintre cele mai citate picturi din istoria artei. 

Publicată pentru prima dată în 1973, cartea nu prea a ajuns în casele oamenilor obișnuiți, doar 400 de exemplare au supraviețuit. Cei care au ajuns să se bucure de ea sunt, în mare parte, colecționari. Este motivul pentru care editura Taschen a decis să o reediteze, așteptându-se ca în preajma sărbătorilor de iarnă Les Diners de Gala să devină deja un bestseller.

Îmi place să mănânc doar ceea ce are formă clară și inteligibilă. Dacă urăsc să mănânc spanac este pentru că e lipsit de formă, întocmai ca libertatea. Salvador Dali

O carte de bucate rare, cu 136 de rețete compilate de Dali și soția sa, Gala, provenind de la bucătari de top din restaurante franțuzești precum Lasserre, La Tour d’Argent, Maxim’s, Le Train BleuLes Diners de Gala este o mostră de suprarealism, o provocare a simțurilor și a imaginației, o combinație de rețete fine, erotism și artă.  O carte plină de rețete scrise într-un mod unic, senzual, ilustrații făcute de artist special pentru acest volum, fotografii și comentarii extravagante.

dali4De altfel, însuși Dali ne înștiințează, încă de la începutul cărții: Les Diners de Gala este consacrată plăcerii gustului… Dacă ești discipolul vreunuia dintrei acei numărători de calorii care transformă bucuria de a mânca într-o formă de pedeapsă, închide imediat această carte. Este prea plină de viață, prea agresivă și mult prea imperinentă pentru tine.

dali3Împărțită în 12 capitole cu titluri de genul „Prime Lilliputian malaises” (rețete cu carne), ”Deoxyribonucleic Atavism” (rețete cu legume) sau „The ‘I Eat GALA’” (rețete afrodisiace), cartea e dedicată atât pricepuților într-ale gătitului, cât și simplilor cititori sau admiratori de spectaculos.  

dali5

Les Diners de Gala a fost pentru Dali nu doar un exercițiu de fidelitate față de mâncărurile care-i incitau simțurile, dar și un motiv în plus de a-și declara obsesiile. Numai dacă amintim câteva dintre ingredientele care apar în mod repetat în rețetele cărții – cum ar fi ouăle și crustaceele, destul de puternice ca semnificație în vocabularul simbolic al lui Dali -, vom descoperi în acest volum mai mult decât o carte de bucate.

Crustaceele, de pildă, armură protectoare a ființei interioare – el însuși obișnuind să se considere un biet crab ce are nevoie de o coajă tare care să-l protejeze de lumea exterioară -, apar destul de des în lucrările lui Dali, nu doar picturi, ci și în piese de design vestimentar, precum rochia concepută pentru designerul Elsa Schiaparelli sau sub formă de obiecte din ipsos, cum este homarul așezat pe un telefon rotativ din anii 1930.

dali7Ouăle, simboluri ale vieții prenatale și intrauterine, dar și ale vieții noi, speranței, au avut și ele un rol predilect în imagistica lui Dali, de la picturi precum Metamorphosis of NarcissusEggs on the Plate without the Plate și până la obiecte în sine, cum sunt sculpturile în formă de ouă de la casa lui Dali din Barcelona sau ouăle gigant de la Muzeul Dali.

dali6Așa încât nu e de mirare că în Les Diners de Gala sunt de găsit rețete gen Ouă vechi de o mie de ani, Comsomme de raci, Țiparul răsăritului de soare. Restul, evident, tot în stilul lui Dali: Pulpă de vită Eros, Cocktail Casanova etc.

Între noi fie vorba, chiar dacă nu ai nici o legătură cu gătitul, simplul fapt că adori arta, în general, pe Dali, în particular, erotismul sau extravaganța, vei aprecia această carte.

surse foto: cvltnation.comthisiscolossal.com, theguardian.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *