Despre poveștile pe care Dan Ungureanu le spune prin ilustrațiile lui v-am mai spus cândva aici. Pe-atunci, Dan ilustra cărți precum “Puiul Moț“, “Peripețiile măgărușului Zoli” sau “Possum Squat” și visa să inventeze propriile povești. Astăzi, visul lui a devenit realitate: “Nara and the Island” este prima carte scrisă și ilustrată de el.

Pornind de la “o poveste de adormit domnișoara de lângă mine”, glumește el, Dan a imaginat un personaj pe nume Nara, o fetiță care pleacă de pe insula ei mică pentru a vizita insula din apropiere, mai mare, exotică, misterioasă. Aici îl cunoaște pe Aran, cu care se și împrietenește, și astfel începe o serie de aventuri despre care Dan nu ne spune însă deocamdată mai mult.

Nara and the IslandProiectul a fost conceput anul trecut, în timpul studenției la Cambridge, “cea mai intensă și faină școală”, cum o numește el, și a fost înscris – după ce a primit o mențiune la Macmillan Prize (premiu dedicat tinerilor ilustratori) – la concursul V&A Illustration, organizat de Victoria and Albert Museum din Londra – cel mai mare muzeu de arte decorative și design din lume -.

Nara4“Nara and the Island” a fost selectat printre proiectele finaliste iar anul acesta a fost premiat, ocupând locul al doilea la categoria Student Illustration Prize (pe 18 mai a avut loc premierea la muzeul londonez, valoarea premiului fiind de 1.000 de lire sterline).

Ilustratii NaraScrisă (în limba engleză) și desenată (tehnică mixtă, creion și digital coloring) concomitent pentru simplul fapt că “așa mi-e mai ușor”, spune Dan, “Nara and the Island” e o carte la care a experimentat mult, varianta finală, pe care cei de la Andersen Press (editură britanică numită astfel după scriitorul Hans Christian Andersen) o vor publica în primăvara anului viitor – fiind și acum în lucru.

Nara5

Așteptăm cu nerăbdare să aflăm despre isprăvile Narei (cartea va putea fi comandată pe Amazon după ce va fi publicată) însă pâna atunci, “Nara and the Island” – pe care viitorii editori o numesc “o fabulă modernă“, “o poveste uimitoare” –  mai stă un pic la dospit.

Surse foto: Imaginile provin din arhiva personală a ilustratorului cărții

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *