În Wilmington, Delaware (Carolina de Nord) se întâmplă un lucru care m-a făcut să mă entuziasmez maxim și să visez că acesta se poate întâmpla, într-un univers paralel, și într-o țară mică din Estul Europei: se dau gratuit cărți copiilor. Și dacă ar fi fost numai asta și tot ar fi fost de ajuns. Dar știrea pe care am citit-o săptămâna trecută completa informația cu următorul detaliu: polițiștii împart cărți copiilor în orașul Wilmington. Da, da, polițiștii, cei care, la noi (bine, și la ei, că toate pădurile au uscături), freacă menta, ne opresc pe stradă sau în trafic și ne vorbesc, de cele mai multe ori, de sus. 

Cum s-a ajuns în ”halul” acesta? 🙂 Se pare că Gary Tabor, maestru caporal în cadrul Departamentului de Poliție din Delaware, a fost, de-a lungul carierei sale, în multe cămine din Wilmington și a observat că volumele de literatură pentru copii lipsesc cu desăvârșire. Vorbind cu soția sa, o profesoară, despre acest lucru, și-a dat seama că este vital ca acei copii să aibă acces la literatură pentru vârsta lor, atât pentru a exersa cititul, cât și pentru a le dezvolta imaginația. Așa că a adunat din biblioteca copiilor săi cincizeci dintre cărțile care nu le mai trebuiau și a început să le împartă copiilor din oraș. Acesta a fost debutul campaniei The Book ‘Em Cops and Kids Literacy Initiative , o idee frumoasă care a cooptat mai mulți colegi de-ai caporalului.

Polițiștii din Wilmington împart cărți copiilor”A kid could go home now and have a tool to help them practice [reading]. Even if the parents aren’t involved, the kid will at least be able to have a book at home that he can practice what he learned from his teacher”, spune caporalul Gary Tabor. Mai mult, acesta a prezentat inițiativa sa șefului departamentului de poliție de care aparține și, împreună, au realizat că un proiect de acest tip nu i-ar ajuta numai pe copii, ci ar aduce și un plus de imagine pozitivă polițiștilor: ”If you have kids and you know somebody treats your kid well, you have a different respect for that person”, afirmă el și tind să-i dau dreptate.

Polițiștii din Wilmington împart cărți copiilor 5

O relație mai prietenoasă între copii, părinții lor și polițiști, pe scurt:

”This program continues the process of building strong neighborhoods through innovation and helps to foster positive relationships with the community” a declarat Bobby L. Cummings, șeful poliției din Wilmington.

Polițiștii din Wilmington împart cărți copiilor 1

De obicei, copiii se tem de polițiști din cauza faptului că fiecare întâlnire cu ei nu se termină bine; cei mici intră în contact cu organele legii numai atunci când ceva rău se întâmplă, așa că este firesc ca atunci când îi văd să le fie frică fie că au făcut vreo prostie, fie că cei dragi sau cunoscuții lor au pățit sau vor păți ceva.

Polițiștii din Wilmington împart cărți copiilor 6

Caporalul despre care vă povesteam a schimbat datele problemei, astfel încât, după ce a împărțit primele cărți copiilor, a fost suprins câteva zile mai târziu când cei mici îl strigau pe stradă și-i cereau alte cărți. Mi se pare absolut minunat! Iar imaginea aceasta mentală creată, a copiilor care ”urmăresc” un polițist pentru a-i cere cărți este completată de soluția găsită de caporal, care nu avea atunci niciun volum la el: le-a cerut adresele și numele, promițându-le că le va face o vizită pentru a le duce cărți. Aha, deci nenea polițist poate fi o veste bună la casa omului, nu este neapărat rău dacă-ți cere să te legitimezi :).

Polițiștii din Wilmington împart cărți copiilor 1

Până acum, din august anul trecut, au fost donate 6000 de cărți copiilor din Wilmington, organizându-se chiar și strângeri speciale de cărți în acest scop. În prezent sunt douăzeci de polițiști cooptați în proiectul The Book ‘Em Cops and Kids Literacy Initiative – aceștia circulă în vehiculele departamentului de poliție cu volumele în portbagaj (au un steguleț albastru pe mașină dacă au cărți la ei) și fac opriri acolo unde copiii îi așteaptă. Ca un basm sau un film de Hollywood, nu-i așa? 🙂

Polițiștii din Wilmington împart cărți copiilor 2

Apropo, două aspecte mi se mai par extrem de importante: faptul că cei mici sunt lăsați să aleagă ce vor să ia să citească și că nu li se dă mai mult de o carte pe copil pe vizită – așa sunt încurajați să revină după ce au citit-o pe cea anterioară și să-și formeze propriile gusturi într-ale lecturii.

Polițiștii din Wilmington împart cărți copiilor 3

Video-ul de mai jos vă va arăta polițiștii ”în flagrant” și reacțiile comunității vizavi de proiectul în cauză.

Așadar, The Book ‘Em Cops and Kids Literacy Initiative este un proiect care încurajează lectura și îi apropie pe micii cititori de polițiști, într-un mod creativ. Îmi place la nebunie și vreau să cred că ceva similar s-ar putea întâmpla și la noi.

 

Surse: bookpatrol.netdelawareonline.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *