Shaun Tan este australian, ilustrator şi autor de cărţi pentru copii; pasionat de SF, weird fiction şi horror, a împrumutat câte puţin de la aceste genuri, iar rezultatul acestor influenţe asupra imaginaţiei sale active se întrevede în fiecare nouă cărticică de succes. Poveştile sale au fost ecranizate, cărţile best-seller-uite şi ilustraţiile premiate. Astăzi vă povestim despre volumaşul din 2008, Povestiri din suburbie –  Tales from Outer Suburbia.

Cele 15 Povestiri din suburbie care alcătuiesc această colecţie sunt scurte istorisiri ale unor fapte aparent banale din viaţa unui cartier mărginaş (de oriunde, de oricând): bivolul care locuieşte pe terenul viran şi dă sfaturi şi indicaţii pe muteşte trecătorilor, incendiul de la casa unui om care îşi omorâse în bătaie câinele, la priveghiul căruia au venit toţi căţeii din cartier, povestea studentului străin venit în vizită, jucăriile stricate de vecina urâcioasă ori de câte ori le găsea la ea în grădină sau apariţia unui dugong (un fel de vacă de mare) în faţa unei case, la 4 km de plajă.

Ceea ce face această cărticică fascinantă nu este doar stilul liniar, reţinut, prin care autorul îşi expune poveştile, indiferent ce năzdrăvănii sau ciudăţenii ar spune; lucrul cel mai captivant sunt ilustraţiile, care spun o a doua jumătate din poveste, cea nespusă şi nescrisă, lăsată de obicei la latitudinea imaginaţiei fiecărui cititor.

Spre exemplu, Eric, povestea studentului străin: cuvintele spun o poveste simplă şi banală a unui copil aflat în vizită de studiu, venit de undeva departe, timid şi retras, care nici măcar nu a stat în camera pregătită special pentru el, preferând să locuiască în cămară, punând întrebări ciudate şi adunând foarte multe lucruri găsite pe jos. Iar asta e numai jumătate de poveste, pentru că desenele spun restul:

tales outer suburbia 6 tales outer suburbia 5
Aproape fiecare istorisire e expusă altfel. Cuprinsul este un plic pe care titlurile povestirilor reprezintă timbre colorate; Distant Rain este integral desenată, sub forma unui caieţel cu tăieturi şi decupaje lipite, din cărţi şi caiete; The Amnesia Machine este un articol de ziar, iar Make Your Own Pet este un colaj colorat de tăieturi. Câteodată desenele sunt schiţe alb-negru, alteori sunt picturi colorate, detaliate şi onirice sau se transformă în mâzgăleli horror şi în ilustraţii pointiliste chiaroscuro.

tales outer suburbia 1

tales outer suburbia 3

Ca şi în cazul Poveştilor de groază de spus pe întuneric, de Alvin Schwartz, despre care v-am vorbit zilele trecute, Povestirile din suburbie sunt complete numai alături de ilustraţiile originale. Şi, deşi am catalogat această cărţulie drept o carte pentru copii, am îndoieli că este întru totul adevărat. Sigur, cuvintele sunt simple, comunicarea clară şi directă, figurile de stil aproape inexistente, iar cu obiectele şi personajele este uşor de relaţionat.

tales outer suburbia 2

Vorba însă i-a fost dată omului pentru a-şi ascunde gândurile, cum spunea un ilustru iluminist, iar, în cazul lui Shaun Tan, pare că i s-a dat creionul colorat pentru a dezvălui tot ce-i ascunde vorba. Desenele spun o poveste mult mai complexă decât cea a cuvintelor, completând-o, dând înţeles viu şi mişcare unor cuvinte lente, aproape terne. E un contrast kinetic între aceste două jumătăţi ale colecţiei de povestiri, între cuvântul plat, reţinut, şi desenul activ, real, pe care copiii foarte mici probabil nu l-ar percepe la adevărata intensitate.

tales outer suburbia 4La fel, nu vor înţelege, spre exemplu, nici lirismul poveştii fragmentelor de poezie aruncate şi transformate de ploaie într-o mâzgă cerneloasă sau povestea ofrandelor celor mai dragi obiecte pentru renul cel orb de pe casă, şi nici realitatea rachetelor defensive, obligatorii în fiecare curte, în care cetăţenii suburbiei, inventivi, şi-au făcut coteţe de căţei, căsuţe de păsări sau grătare, colorându-le după bunul plac.

Recomandăm cartea cititorilor cu înclinaţii vizuale şi cu imaginaţie zburdalnică şi copiilor ceva mai mărişori. A, şi încă ceva, textul original ar fi un excelent material didactic pentru orele de engleză de peste clasa a 6-a, să zicem. Are mundan, are bizar, are ritm şi simplitate, are finaluri deschise şi, odată scoase ilustraţiile, poţi înţelege cu totul altceva din text, ceea ce poate duce la discuţii interesante până când pot interveni din nou desenele, pentru a elucida ce a vrut să spună poetul.

Site-ul autorului: shauntan.net

Citeşte povestirea Eric aici (EN).

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01Cartea Tales from outer suburbia, de Shaun Tan, poate fi comandată de pe librăria online Cărturești, de aici.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *