
Daca nu era cartea Martei Petru Diavolul si ucenicul sau: Nae Ionescu – Mihail Sebastian, nu as fi stiut de inclinatiile de extrema dreapta ale lui Sebastian. Din seria dezvaluirilor monografic eseistice ce au iscat dileme, trebuie sa fi auzit macar de Cioran sau un trecut deocheat , in care tanarul Cioran este (sur)prins jucand filosofic la doua extreme: extrema dreapta legionara si extrema stanga bolsevica, in interbelicul ideologic patimas.
Nu as spune ca Marta Petreu (poet, eseist, prozator) este un autor “popular”. Numele ei nu apare in manualele scolare si, din pacate, nu e foarte des frecventat de bibliografiile studentilor de la Litere. Cartile ei insa si-au reclamat popularitatea scotand la lumina zonele clar obscure din monografiile personalitatilor culturale, deseori venerate (Cioran, Sebastian, Nae Ionescu etc.), prinse in valtoarea unor ideologii si contexte prea putin explicate.
Din seria pe care editura Polirom a pregatit-o pentru 2011, mai fac parte eseul Ionescu in tara tatalui (o reconstituire a imaginii lui Eugen Ionescu din prisma contextului epocii si a relatiilor cu generatia ’27), un volum de studii De la Junimea la Noica, o monografie Nae Ionescu.
Trecand insa la lucruri mai personale, seria de autor cuprinde si Acasa, pe Cimpia Armaghedonului (romanul de debut al Martei Petreu) si Apocalipsa dupa Marta (toate poeziile publicate intre 1981 si 2006).
Mda, e nevoie de un discurs mai cu cartile pe fatza despre ideologiile extreme din interbelic, la care unii intelectuali au aderat in prima faza. Ca s-au dezis apoi sau ca au acuns asta… cred ca importanta e sa intelegem si sa ne asumam contextul care a generat aderarea asta.
Pingback: Bursa Bookfest – program si recomandari « Bookaholic
Pingback: Cu ce a plecat lumea acasă de la Gaudeamus? « Bookaholic