Aproape a trecut prima lună din noul an și ne-am gândit că ar fi bine să ne facem o listă de lecturi proaspete. Ne-am uitat pe site-urile editurilor, am frunzărit cele câteva zeci (deja!) de cărți apărute în 2015 și am selectat o parte dintre acestea, pe care le-am inclus în materialul de față.

Așa ne-am ales cu 10 cărți noi de citit la început an, semnate atât de autori români, cât și de autori străini, volume atât de ficțiune – poezie, roman -, cât și de nonficțiune – memorialistică, nonficțiune narativă, jurnal, carte de bucate, etc. -, mai ales că eu, cel puțin, mi-am propus să citesc mai multă nonficțiune anul acesta. Intenționez să mă țin de lista de față :). Pe voi ce titlu vă atrage?

Mîini cuminți. Copilul meu autist, de Ana Dragu

Maini_cuminti_Ana_Dragu

Este primul volum din listă cu un motiv: abia l-am terminat și sunt fermecată, l-am devorat pur și simplu, deși n-aș fi crezut vreodată că o carte de nonficțiune narativă mă va prinde într-atât în mrejele ei. Poeta și jurnalista Ana Dragu are o scriitură minunată, implicată, altruistă, emoționantă (fără a fi vreo clipă patetică, în sensul acela de care ne ferim cu toții), vie, tandră, curajoasă. Paginile ei nu te pot lăsa indiferent.

În centrul cărții este Sașa, băiețelul ei, despre care a aflat, la vârsta de doi ani, că suferă de autism. Din clipa aceea și până la zece ani, momentul în care se încheie volumul, trecem cu Ana Dragu de la cea mai adâncă disperare la cea mai pură fericire. Sașa îți rămâne întipărit în minte, cu toate ghidușiile lui, dar și cu toate momentele tragice pe care le înfruntă. Sunt multe de spus dar, momentan, vă îndemn să ajungeți degrabă la Mîini cuminți. Copilul meu autist, căci acesta este un dar nesperat de frumos pentru noi toți.

Cumpără cartea de aici

Vino cu mine știu exact unde mergem. Antologie 1999 – 2014, de Dan Sociu

dan sociu antologie

O antologie de neratat pentru iubitorii și, implicit, consumatorii de poezie, dar mai ales pentru cei care nu au făcut cunoștință până acum cu poezia lui Dan Sociu, unul dintre cei mai apreciați și premiați poeți contemporani români. Vino cu mine știu exact unde mergem mă așteaptă, cuminte, pe raft, de unde o iau zilnic și citesc câte un poem-două. A apărut în librăriile din țară cam acum o săptămână și vă așteaptă și pe voi.

Acest volum cuprinde o selecție de poeme de-ale lui Dan Sociu din ultimii cincisprezece ani, începând cu volumul de debut borcane bine legate, bani pentru încă o săptămînă (2002), până la volumul ce dă şi titlul antologiei de faţă, apărut în 2013. În total, două sute de poeme care vă vor introduce în universul poetic al lui Sociu. La final, vă veți delecta cu o postfață semnată de Bogdan-Alexandru Stănescu. Ediția este cartonată și are ilustrații realizate de Felix Aftene.

Cumpără cartea de aici

Căsnicie, de Dan Coman

casnicie

Rămânem în sfera literaturii române și cu această recomandare. De când i-am citit proza scurtă „O întâlnire cu cititorii”, din antologia Best of: Proza scurtă a anilor 2000, aștept, cu nerăbdare, o altă întâlnire de calibru cu prozatorul Dan Coman. Iată că așteptarea mea a luat sfârșit mai curând decât aș fi crezut, căci săptămâna trecută a apărut primul roman românesc de anul acesta: Căsnicie. Iar după ce am citit un fragment din volum, opinia mea rămâne intactă.

O poveste de dragoste, dintre un el și o ea care s-au întâlnit într-un autobuz de navetiști, se soldează cu o căsnicie și doi copii. La un moment dat însă, iubirea dintre ei pălește și, în relația lor, se strecoară o femeie dispusă să-i ajute. Un triunghi amoros veritabil ia naștere, dar nu va dura mult, iar cei doi se vor afla din nou singuri în fața unei căsnicii eșuate.

Cumpără cartea de aici.

Halebarde, halebarde, de José Saramago

halebarde-halebarde_1_fullsize

Glisăm spre literatura universală, odată cu un volum de excepție și un proiect literar unic: Halebarde, halebarde, de José Saramago, cu texte de Roberto Saviano și Filip Florian. Am auzit pentru prima dată de acest eveniment editorial inedit la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, spre sfârșitul lui octombrie 2014, când Filip Florian a citit, în avanpremieră, un final al romanului pentru ediția în limba română a acestuia. Mi-amintesc că atât eu, cât și publicul timișorean, l-am ascultat înmărmuriți pe scriitorul român.

Având în vedere că ultimul volum semnat de Saramago pe care l-am citit a fost Evanghelia după Isus Cristos, o carte care m-a adus mai aproape de literatura laureatului Premiului Nobel pentru Literatură din 1998, mă aștept ca Halebarde, halebarde, cartea pe care n-a mai apucat s-o termine, să încununeze opera acestui scriitor portughez deosebit de expresiv.

Cumpără cartea de aici

Omul căzător, de Don DeLillo

omul cazator

Don DeLillo este o dragoste mai recentă, dar durabilă, de la Cosmopolis încoace. Când am văzut că a apărut un nou titlu din opera sa, Omul căzător, mi-au sclipit ochii. Și așa, la început de an, ce minune!

Omul căzător, publicat în 2007 în original, se petrece pe fundalul evenimentelor nefaste din 11 septembrie 2001 când America, dar și lumea întreagă așa cum o cunoșteam, capătă o altă față. Romanul îl urmărește pe Keith Neudecker, un tip care supraviețuiește Turnului de nord, și familia acestuia, profund marcați de tragediile recente. Totul asezonat cu imaginea obsedantă, îngrozitoare, a Omului căzător. 

Cumpără cartea de aici

Jurnal (1938 – 1945). Povestea unei fete care a supraviețuit Holocaustului, de Helga Weissová

jurnal Helga Weissová

Publicat chiar săptămâna aceasta, Jurnal (1938 – 1945). Povestea unei fete care a supraviețuit Holocaustului, de Helga Weissová, o artistă cehă de origine evreiască, născută în același an cu Anne Frank (!), mi-a atras atenția prin titlu și prezentare: „În 1938, Helga Weissová era o elevă din Praga. Împreună cu alţi 45 000 de evrei din oraş, familia Helgăi s-a confruntat cu primul val al invaziei naziste: tatălui său i s-a interzis să lucreze, iar ei să meargă la şcoală. Pe măsură ce vedea pe viu ororile naziştilor, Helga a început să-şi însemneze experienţele într-un jurnal.

În 1941, Helga şi părinţii săi au fost trimişi în lagărul de concentrare de la Theresienstadt. Acolo ea a continuat să scrie cu o acurateţe remarcabilă despre barăcile sor¬dide, raţionalizarea nemiloasă a hranei şi execuţii – dar şi despre speranţa la care n-a renunţat, chiar şi în cele mai cumplite condiţii.

La 15 ani a fost mutată, împreună cu mama sa, în lagărul de la Auschwitz”. Trebuie să fie o lectură captivantă!

Cumpără cartea de aici.

Brief, de Sorin Trâncă

brief

Nu lucrez în publicitate și nici nu cred că intenționez să fac acest lucru vreodată, chiar dacă mai colaborez cu oamenii din acest domeniu. Însă volumul lui Sorin Trâncă, unul dintre cei mai cunoscuți directori de creație din industrie, dar și tutore la Școala ADC, fondator al Fundației Friends for Friends și, implicit, inițiator al „Superscrieri”, concurs de non-fiction creative writing, pare util și necesar pentru a înțelege o frântură din comunicarea, marketing-ul, publicitatea, PR-ul și social media din spațiul românesc.

Mă gândesc că Brief poate fi de folos oricui vrea să vadă ce presupune munca de creație, dar și celor preocupați de lumea în care trăiesc, cea bombardată la fiecare pas de publicitate. Unde mai pui că mă atrage subiectul, mai ales grație lui Beigbeder și romanului său 13,99, citit în urmă cu mult timp.

Cumpără cartea de aici.  

Iubesc acest popor, de Mihai Eminescu

2-Eminescu-Iubescacestpopor

Luna aceasta, pe 15 ianuarie, s-au împlinit 165 de ani de la nașterea poetului național. Așa că, pe lângă tot felul de festivități, concursuri, manifestări, etc., a apărut și un volum mai puțin obișnuit: Iubesc acest popor. Antologia de mici dimensiuni (numai 114 pagini) este formată din „fragmente din articolele în care apar foarte sintetizat puse în evidenţă marile direcţii din gândirea lui Eminescu, cu intenţia de a sublinia actualitatea situaţiilor descrise, stilul literar seducător, forţa verbului. Textele sunt grupate pe teme şi ordonate cronologic”. O gură de aer proaspăt, spun eu, și un volum necesar cunoașterii fragmentare a operei publicistice semnate de Eminescu.

Cumpără cartea de aici

Din filigrane și surâsuri. Portrete suprapuse, de Ion Valjan

ion valjan

Avocat, dramaturg, memorialist, publicist și om politic, considerat maestru al genului scurt în comedia de moravuri de către critici literari precum G. Călinescu, E. Lovinescu sau Pompiliu Constantinescu, condamnat la cincisprezece ani de închisoare pentru refuzul de a colabora cu regimul comunist, Ion Valjan – pseudonimul lui Ion Al. Vasilescu – este o figură emblematică a interbelicului. De aceea, cred că Din filigrane și surâsuri. Portrete suprapuse, ediție îngrijită de Micaela Gulea, cu un „Cuvânt înainte” semnat de Valeriu Stoica, este un volum potrivit pentru toți cei interesați de cultura interbelică, dar și de scrierile lui Valjan, publicate acum postum. Un tablou din tușe sigure al României în continuă schimbare.

Cumpără cartea de aici

Economisește cu Jamie, de Jamie Olivier

economiseste_cu_jamie_coperta1

Pasionații de gastronomie își pot începe anul cu o nouă carte de-ale lui Jamie Oliver, celebrul și simpaticul maestru bucătar, numită Economisește cu Jamie.

Acesta scrie pentru revista sa, Jamie Magazine, poate fi urmărit pe propriul canal YouTube – Jamie Oliver’s Food Tube –, deține 5 aplicații premiate și a publicat până acum 14 cărți de bucate, care au înregistrat vânzări impresionante, toate fiind acompaniate de emisiuni televizate. Ei bine, el revine în forță cu acest volum, unul care promite că „vă va învăţa cum să gătiţi mâncare savuroasă şi hrănitoare, economisind bani. Mă refer la arome grozave, reţete de suflet care vă vor umple de bucurie și mese colorate şi energizante”. Sună bine? 🙂

Puteți încerca o primă rețetă chiar de pe site-ul editurii – de aici.

Cumpără cartea de aici

 

Bonus: o altă carte care mi-a atras atenția și pe care intenționez să o achiziționez și citesc curând este cea a verișorului Zeruyei Shalev, Meir Shalev: Roman rusesc

Sursă imagine principală

bookaholic sustinut de carturesti stripe-01

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *