De data aceasta Bookfest m-a prins într-o perioadă aglomerată, așa că m-am hotărât să merg la târg într-o zi din săptămână, atunci când sunt șanse să fie mai puțină lume și să am vreme și loc să colind standurile în voie. Ceea ce s-a și întâmplat, până la un moment dat: am fost ieri la târg, în jurul orei 14, și am plecat de acolo când oamenii începuseră să iasă de la muncă și să sosească la Bookfest, pe la ora 18. În intervalul acesta am văzut multe lucruri faine despre care vă voi relata în cele ce urmează.
În primul și-n primul rând este musai să vă spun că m-am bucurat de o atmosferă tare frumoasă, relaxată, am dat peste oameni luminoși că a venit vremea Bookfest-ului, atât de o parte a baricadei (publicul), cât și de cealaltă (librari, PR-iști, comercianți de tot soiul). M-a binedispus, ca de obicei, și porțiunea parcursă până a ajunge la pavilioanele C1, C2, C4 din Romexpo (unde are loc târgul), atunci când văd oameni plecând cu plase pline de cărți și alții care vin, senini și puși pe fapte mari. Ba chiar m-a amuzat un puști care-și întreba tatăl: Cât mai avem până la Bookfestu’ ăla? Vreau Harry Potter! Sper că și-a găsit Harry Potter-ul căutat :).
Am aterizat direct la standul grupului editorial Art unde se întâmplă un lucru grozav, în premieră: Maratonul poveștilor. Adică se iau scriitori, traducători și jurnaliști din domeniul cultural, se aleg povești pentru copii și se citesc celor mici, preț de jumătate de oră. Apoi, cei mici pot discuta cu cei mari despre ceea ce au auzit, despre ceea ce citesc și, în principiu, cam tot ce le trece prin cap. Mi s-a părut o inițiativă frumoasă, avem nevoie de astfel de evenimente. Maratonul are loc în fiecare zi până duminică, de la ora 12 și până la ora 18, iar printre invitați se numără Florin Bican, Fanny Chartres, Veronica D. Niculescu, Nora Iuga, Andreea Răsuceanu, Ioana Nicolaie, Adina Popescu, Ioana Pârvulescu, Lavinia Braniște și mulți, mulți alții. Programul complet al maratonului este de găsit aici.
Ieri au citit: Georgiana Sârbu – un fragment din Singur pe lume de Hector Malot-, Florin Bican – din Panciatantra–, Cosmin Perța – un pasaj din volumul propriu, Întâmplări la marginea lumii–, Adela Greceanu – din Cartea cu Apolodor, de Gellu Naum-, Iulia Iordan – o poveste pe care a auzit-o de la bunica ei despre neghină și alte buruieni. Și am citit și eu două capitole din Marele Uriaș Prietenos de Roald Dahl, în cinstea Mariei pasionate de acest autor minunat :). Mi-a plăcut și mai vreau, bineînțeles :).
Florin Bican și Matei Sâmihăian la Maratonul poveștilor
O mostră mai jos, un fragment din volumul O istorie recentă a Țării Vampirilor. Cartea Pricoliciului, de Adina Popescu, în lectura autoarei – care sper să vă convingă să vă duceți copiii la Maratonul poveștilor.
Trebuie să recunosc că, deși nu prea am avut companie la maraton (copiii erau ocupați la karaoke), emoții au fost cu carul. Așa că am mers apoi să-mi trag sufletul la o limonadă pe una dintre cele două terase de lângă târg, unde se strânsese deja multă lume (autori, cititori, traducători, jurnaliști etc.) pentru a mânca și a sta de vorbă. M-am întâlnit, evident, cu ale mele colege de aici, de la Bookaholic, care mi-au arătat o parte dintre achizițiile lor. Nebunie! Deja am stabilit cine ce va împrumuta după ce ”proprietara” le va citi :).
V-am arătat și pe contul de Facebook al Bookaholic
Apropo, prețurile sunt decente la terase, puteți să mergeți să vă odihniți după un sprint printre standuri și să trageți cu urechea la ce au cumpărat vecinii de masă – eu așa am făcut și nu mi-e rușine, am aflat multe lucruri noi :).
După vreo jumătate de oră, m-am întors în târg și m-am rătăcit printre cărți și oameni. Ce senzație plăcută! Am dat peste multe reduceri – nu-mi aduc aminte dacă în anii precedenți editurile scriau prețul cărților din librării și prețul de la târg, așa că asta mi s-a părut o noutate (binevenită, aș zice). Haideți să vă arăt, în imagini, ce mi-a atras privirea. Vreți?
La standul Editurii Arthur mi-au atras atenția cărțile pentru copii, unele la reduceri mari
Tot pentru copii, la standul editurii Paralela 45
Pentru oameni mari, cărți la 5 lei la Paralela 45 – apropo, am zărit Numele tău scris pe apă (despre care vă povesteam aici) și alte cărți foarte faine.Și tot acolo se lansează Jurnalul integral al lui Radu Petrescu.
Se muncea în continuare pentru standuri :).
Mi-a plăcut mult standul Editurii Litera, foarte aerisit și luminat – plus ideea aceea frumoasă cu ”o carte proaspătă”, cărți flancate de flori – și cu o surpriză – a treia traducere din Alice Munro (după Prea multă fericire și Dragă viață), toate trei volumele super promoție :).
Standul Editurilor Polirom și Cartea Românească – așa cum ne-a obișnuit, multe cărți bune cu reduceri (de remarcat în fotografii Alaa al-Aswani cu Chicago, Matei Florian cu Și Hams Și Regretel, cărțile din colecția Top 10+ etc.).
Editurile Aramis și Minerva au, de asemenea, reduceri la stand – cărțile la 3 lei, de exemplu, vă vor ajuta copiii cu lecturile de la școală.
Și standul Editurii Univers e fain – mic, cochet, cu reduceri masive și pachete promoționale. Nu puteți pleca cu mâna goală de acolo, serios! Plus că doamnele de la stat sunt extrem de drăguțe – cât m-am perindat pe acolo au făcut întruna recomandări pentru clienți.
Puțin tremurată imaginea – de emoție, vă dați seama! 🙂 Am găsit niște bijuterii… Sunt ediții frumoase la Editura Casa Radio, atât cărți, cât și cd-uri cu înregistrări cu scriitori.
Și la Curtea Veche e bine de tot. Prima imagine vă spune așa: Sorokin cu Viscolul de la 24 de lei la 9 lei (în aceeași situație sunt și cărțile din imaginea de mai sus – cum ar fi Kurkov cu Legea melcului). Nu ratați, vă rog eu mult!
Și Editura Nemira e pe val. Aveți cu ce pleca de acolo și nu ne referim doar la SF-uri.
P.S.: Am descoperit o nouă traducere din Mathias Malzieu, abia ieșită de la tipar. Nu vă spun mai multe :).
Am găsit o grămadă de cărți interesante la standul comun al Editurilor Herg Benet și Karth, unde are și Casa de Pariuri Literare câteva volume, unul și unul. Neapărat să treceți pe acolo!
Standul Editurii Humanitas este așa… plin ochi de noutăți și de cărți cu care să pleci acasă. Chiar dacă ați vrea, nu cred că aveți cum să-l ratați :). Pe lângă multele volume ale lui Boia (serios, când are timp să scrie atât?), ne-a atras atenția o carte masivă și, bănuim, foarte interesantă despre istoria umană a Mării Mediterane. Ca să nu mai zicem de Demonul Amiezii al lui Andrew Solomon la care deja citim (deprimați și fascinați).
Și la Editurile All mi-a plăcut, m-am uitat mai ales la colecția Strada Ficțiunii Contemporan, foarte faine selecțiile!
Consider că acest stand este o adevărată descoperire personală, habar n-avem că există Editura Seneca. Și, cu atât mai puțin, că este o editură atât de cochetă, dichisită, cu niște volume de ți-e drag să le privești și un colț atât de frumos.
Eram curioasă zilele trecute cum arată standul Institutului Polonez și ce-am văzut m-a satisfăcut – minimalist, elegant. De trecut pe acolo, mai ales dacă ai obosit, te dor picioarele și simți nevoia de câteva minute pe-o pernă.
Iar acesta este locul unde se vor purta discuții și se vor proiecta documentare în centrul cărora se află conexiunile culturale din spațiul dunărean. Scopul: mai multă toleranță, mai mult dialog și mai multă colaborare prin cultură în Regiunea Dunării. Programul aici.
Stand pentru cei în pas cu tehnologia.
Da, m-ați prins, m-am oprit la o cafea. Spațiul acesta frumos amenajat se numește Cafeneaua Poeziei Julius Meinl – vă mai amintiți de Julius Meinl și activările faine ale brandului, nu-i așa? Ei bine, acum îi găsiți la Bookfest 2014, într-un decor plin de cărți și cafea.
Cum s-a făcut ora 17, cum au început lansările de carte, discuțiile culturale, șuetele, ba chiar și dansurile :). Din seria no comment, am fotografiat evenimentele peste care am dat și la care am ciulit urechile, să vă faceți voi o imagine cât mai completă asupra Bookfestului. Trebuie să recunoaștem că nici de data asta lansările de carte nu debordează de inventivitate, așa, în general vorbind.
Ciclul „Cu cărțile pe masă” – dezbatere pe tema „Suntem gata pentru Manualul digital? Temeri, speranțe, dileme”. Au participat autori și producători de manuale, cadre didactice, specialiști în educație, părinți, jurnaliști, psihologi, sociologi, reprezentanți ai ONG-urilor educaționale. Moderator: Paul Balogh (managing partner Read Forward).
Lansarea romanului Culoarea timpului, alături de invitații Ioan Bogdan Lefter, Bedros Horasangian, Bujor Nedelcovici și moderatorul Viorel Zaicu.
Prezentare de carte: O istorie a literaturii române pe înțelesul fiecăruia și la îndemâna tuturor, de prof. Floarea Necșoiu; Ancora… în adevar (vol. 3-4), de Octavian Bratan FADRTDC de la vis la realitate, de dr. Geo Stroe. Invitați: Petru Demetru Popescu, Mihai Prepeliță, Aurel David. Moderator: Geo Stroe
Lansare de carte și dezbatere: Punct şi de la capăt, de Gabriel Chifu la standul Editurii Polirom. Invitați: Livius Ciocârlie, Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieş, Dan Cristea, Răzvan Voncu, Cosmin Ciotloş. Moderator: Daniel Cristea-Enache.
Lansarea volumului Copilăria lui Isus, de J.M. Coetzee, în prezneța Irinei Horea, lui T.O. Bobe, Silviei Dumitrache și Ralucăi Popescu.
Evident că n-am cuprins tot – uitați-vă aici să vedeți câte evenimente interesante sunt pe metru pătrat. Și nici n-am reușit, în cele patru ore, să văd ofertele de cărți de la toate editurile. Însă, având în vedere că sâmbătă mi-am planificat un alt ”atac”, nu mă îngrijorez.
Impresia de joi a fost că era mai puțină lume ca-n alți ani, prin multe locuri bătea vântul, dar sperăm să se oprească (el, vântul) în weekend și să iasă soarele peste standuri. Ca să nu mai zic de zona editurilor obscure, mai o chakră, mai o energie, mai o vindecare miraculoasă, mai un zece sfaturi să fii de succes, mai un manualul agricultorului, chestii care fac deliciul (!) oricărui târg de carte.
Cam asta a fost prima mea zi la pas prin Bookfest 2014 și ce am văzut fain anul acesta la târg, până acum. Vouă ce v-a plăcut la Bookfest? Și, dacă nu sunt indiscretă, ce cărți v-ați luat?
de la standul editurii tracus arte se poate procura romanul amicului meu PIAŢA OVIDIU
Draga Eli, si eu am descoperit cu placere editura Seneca si am inhatat 2 volume semnate de… Seneca si ilustrate de studenti-artisti. F fain proiect!
mulțumim pentru semnalare, Dan! 🙂
Într-adevăr, Cristina, Editura Seneca a fost așa… uau! 🙂 Aș vrea să îi văd și prin librării.
Imi plac foarte mult book fest-urile, foarte multe carti care nu le-am citit 🙂