Tocmai am aflat, prin intermediul prietenilor de la Suplimentul de Cultură, care sunt primii invitați care au confirmat prezența la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere de la Iași (FILIT). Cap de afiș sunt David Lodge și Herta Müller, veste care ne-a entuziasmat și ne-a făcut să ne dorim să vină luna octombrie cât mai repede :). 

Nici ceilalți invitați nu sunt deloc de neglijat. Din străinătate, au răspuns prezent la invitația FILIT Sahar Delijani (Iran, în prezent locuiește în Italia), Romain Puertolas (Franța), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Spania), Edward Hirsch (SUA); iar din România îi vom întâlni pe Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Vasile Ernu, Radu Aldulescu, Lavinia Braniște, Marta Petreu, George Bălăiță, Ana Maria Sandu, Ioana Nicolaie, Ion Vianu, Alexandru Vlad, Bogdan Suceavă, Matei Vișniec, Magda Cârneci, Simona Sora, Andrei Ruse. Au confirmat și traducătorii Marily Le Nir (Franța), Inger Johansson (Suedia), Lora Nenkovska (Bulgaria). În total, echipa FILIT spune că vor fi peste 300 de invitați.

Și acesta este doar începutul – desigur, unul promițător -, căci organizatorii FILIT promit că lista va fi actualizată încontinuu cu nume mari ale literaturii mondiale și române, până în luna septembrie. Mă întreb ce alte surprize vom avea.

Herta Müller ar fi trebuit să vină anul trecut, la prima ediție FILIT, însă, din pricina problemelor de sănătate, aceasta a anulat toate evenimentele la care trebuia să participe până la sfârșitul anului 2013. Sperăm tare mult că anul acesta nu o va mai împiedica nimic pe laureata din 2009 a Premiului Nobel pentru Literatură să vină, suntem nerăbdători să o vedem, să o ascultăm, să ne citească din cărțile ei, să-i adresăm întrebări. În echipă cu celebrul scriitor, dramaturg și scenarist englez David Lodge, suntem convinși că vom avea numai de câștigat atunci când vom merge la Iași.

Apropo, este important de reținut că ediția de anul acesta a FILIT, finanțată de Consiliul Județean Iași și realizată prin Muzeul Literaturii Române Iași, sub patronajul Comisiei Europene, s-a mutat puțin mai devreme și va avea loc între 1 și 5 octombrie.

Voi ce alți scriitori ați vrea să vedeți la Iași anul acesta? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *