Idei cadouri

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu am primit, din momentul în care am decretat că sunt vegetariană, numai cărţi de gătit cu reţete vegetariene. Şi au fost atât de multe de-a lungul anilor că pe unele le-am primit şi în dublu exemplar. Nu-i mai trecuse nimănui, pare-se, prin gând, că vegetarienii mai citesc şi altceva în afară de cărţi de bucate.

Îmi place să fac cadouri, dar de multe ori mă trezesc şi eu făcând greşeli similare când vine vorba de astfel de surprize. Ştiu că persoanei respective îi plac pisicile, de exemplu, aşa că o să am grijă ca până şi ciocolata să aibă formă de pisică. Evident, de partea cealaltă, persoana în cauză se va fi săturat până acum de cadouri pe această temă.

Am încercat mai jos să vă ofer câteva idei de cadouri pentru cititori, fără a include în listă cărţile preferate ale celor pe care vreţi să-i vedeţi zâmbind de Crăciun. Am vrut să fac o listă care să se potrivească şi cititorilor, dar şi cititoarelor. Pe lângă ceea ce veţi regăsi mai jos, luaţi în calcul şi ciocolata, ceaiul, cafeaua sau orice mai ştiţi că vă place şi vouă să degustaţi când citiţi.

Mi-am dorit ca ideile pe care vi le propun să fie cadouri cât de cât utile şi care să nu facă neapărat trimitere la un autor. În orice caz, asiguraţi-vă că nu-i faceţi cuiva cadou cana cu Kafka dacă se teme de gândaci.

Organizatorul de birou este astfel unul dintre cele mai utile cadouri. Chiar dacă nu toţi cititorii vor dori să facă loc pe birou unui obiect care nu e carte, cu siguranţă îşi va găsi locul binemeritat, fie lângă o cană cu ceai, fie pe masa de lucru de la locul de muncă.

O eşarfă literară mi se pare o invenţie cât se poate de reuşită. Am vrut să aleg, şi de data aceasta, un exemplu în dulcele stil clasic. Personal, n-aş vrea să mă plimb cu Gollum la gât, oricât de mult mi-ar fi plăcut Hobbitul.

O să daţi dovadă de multă creativitate dacă faceţi cadou un print precum cel de mai jos. Şi dacă vă luaţi din timp pentru a-l înrăma, atunci ideea va fi cu atât mai apreciată. Veţi găsi mai jos şi alte exemple de cadouri pe care le puteţi reinterpreta după bunul plac şi chiar crea cu propriile mâini. Un tablou înrămat cu coperta cărţii preferate, printat la o dimensiune mai mare şi încadrat de un passé-partout elegant, va deveni un obiect care va câştiga, cu siguranţă, un loc la vedere în casa cititorului care va primi cadoul.

Dacă ştiţi vreun cititor care nu are obiceiul să-şi noteze la un moment dat fragmentele şi ideile preferate dintr-o carte, atunci s-ar putea ca acest jurnal să nu-i fie de folos. Dar cum ştiu că mai toţi cititorii au acest obicei bun şi frumos, cred că un jurnal care să completeze colecţia deja existentă n-are cum să strice.

Am ales cadoul de mai jos numai pentru că e unic şi pentru că ideea mi-a plăcut foarte mult. Dacă ne place să adulmecăm cărţile proaspăt cumpărate, avem cu siguranţă şi nostalgia mirosului de cărţi vechi. Vă mai amintiţi, desigur, cum miros cărţile din seria Poveştilor Nemuritoare sau din vechea colecţie „Biblioteca pentru toţi”. Cineva s-a gândit să inventeze o lumânare parfumată cu miros de… pagină veche. Să nu spuneţi că nu-i ăsta un cadou original! Dacă ar fi să reinterpretez un astfel de cadou, aş cumpăra lumânări cu diverse arome şi aş lipi pe ele etichete cu titlurile cărţilor la care aromele respective mă duc cu gândul. Încercaţi! E un exerciţiu frumos.

Cadoul următor e pentru marii amatori de ceai, Kafka şi cafea. Pentru cei care se trezesc dimineaţa şi abia aşteaptă să pună mâna pe carte şi să-şi reia lectura. Pentru cei care oftează când îşi dau seama, în tramvai, troleu, autobuz sau metrou, că şi-au uitat acasă cartea. Pentru cei care se gândesc, peste zi, în timp ce se află la birou, că abia aşteaptă să-şi reia lectura. Cu cana Kafka alături, se înţelege.

Nu aveam cum să nu strecor aici şi un accesoriu care mi s-a părut cât se poate de potrivit. Nu am neapărat alternative autohtone de prezentat pentru această idee de cadou, dar sunt convinsă că la târgurile de Crăciun care se apropie sau chiar la o căutare mai îndelungată prin mediul online veţi găsi până la urmă o astfel de bijuterie care să aibă un mesaj legat de lectură.

Din nou, un cadou pe care-l puteţi reconstitui cu uşurinţă acasă: un semn de „Nu deranjaţi!”, de data aceasta cu un mesaj specific. Bineînţeles, şi în cazul acesta vă puteţi testa creativitatea. Cert e că se poate face foarte uşor şi cred că rezultatul e unul de impact.

O idee foarte bună o reprezintă şi un cadou împachetat de altcineva şi în care sunt deja incluse mai multe cadouri care, în general, sunt pe gustul cititorilor. E o idee pe care o puteţi reinterpreta, din nou, acasă şi care vă oferă libertatea de a alege singuri ce vreţi să puneţi în cutia-minune pe care o veţi face cadou.

Am căutat muuuult această ultimă idee de cadou. Ştiu că mereu vom construi rafturi noi şi ne vom mări bibliotecile, încercând totodată să le facem să nu pară din ce în ce mai aglomerate. Aşa că suporturile de cărţi sunt şi vor rămâne unele dintre cele mai bune idei de cadouri, întotdeauna utile. Şi dacă vreţi să bucuraţi şi mai mult persoana în cauză, strecuraţi între cele două suporturi ba o ciocolată, ba o carte, ba o ciocolată, ba o carte….

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *