La starea de spirit nu tocmai grozavă pe care toamna mi-o creează de obicei, zilele astea scurte de după schimbarea orei nu ajută deloc. Tânjesc după lumina soarelui şi mă acomodez greu cu întunericul de la ora cinci. Mă consolez însă mereu cu o carte bună care merge citită şi la lumina veiozei.

E adevărat că, dacă aş avea un lampadar ca cel pe care tocmai l-am găsit pe internet, lucrurile ar sta diferit şi mi-ar plăcea să-mi petrec după-amiaza şi seara în jurul lui şi asta pentru că e un obiect creat special pentru cei care au lectura inclusă în ritualul zilnic. Se numeşte Bibliothèque Nationale, e produsă de firma italiană Flos şi este o creaţie a celebrului designer francez Philippe Starck, care, cu siguranţă, nu mai are nevoie de nicio prezentare.

După spusele sale, când a conceput acest corp de iluminat şi-a imaginat o bibliotecă în care cărţile fac piruete, luându-şi zborul spre lumină. Şi aşa şi pare că se întâmplă cu acest lampadar multifuncţional, căci el nu se mulţumeşte să asigure o lumină plăcută în încăpere, ci oferă şi suport cărţilor, cu ajutorul unor rafturi din oţel lustruit. Ele pot susţine o mulţime din volumele noastre preferate, lăsându-ne la îndemână cărţile pe care vrem să le citim în viitorul apropiat.

Şi, ca lucrurile să fie complete, pentru că trăim în era tehnologiei, lampadarul e prevăzut cu un port USB amplasat la baza sa, aşa că cei care preferă cărţile în format electronic îşi pot încărca dispozitivele de pe care citesc. Ca să trecem mai uşor peste amănuntul mai puţin plăcut, cel al preţului destul de mare (undeva în jurul a 2 000 de dolari), vă reamintesc că e o creaţie Philippe Starck plină de rafinament şi că pe rafturi, lângă cărţi sau tabletă, încape fără probleme şi paharul cu vin sau cana de ceai.

lampada-biblioteque-nationale-flos

lampada-biblioteque-nationale-flos-1

lampada-biblioteque-nationale-flos-3

Bibliotheque-Nationale-Floor-Lamp-by-Philippe-Starck-Modern-Design

lampada-biblioteque-nationale-flos-4

lampada-biblioteque-nationale-flos-2

Surse foto: designathome.it, furniturefashion.com

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *