Fie că ne place sau nu, realitatea ne arată că tot mai mulţi copii ai zilelor noastre nu găsesc nici o atracţie în a citi. Pentru mine, ca şi pentru mulţi dintre voi, sunt sigură, lucrul acesta pare de neînţeles. Cum e posibil ca lumea minunată şi plină de aventuri oferită de cărţi să nu suscite interes? Nu mi-am propus să deschid o anchetă pentru a căuta vinovaţii, dar permiteţi-mi să cred că cei care au puterea de a schimba acestă stare de fapt sunt părinţii. Mulţi se plâng de copiii lor care nu citesc, dar câţi dintre ei analizează ceea ce au făcut pentru a le insufla dragostea de cărţi? Toată lumea îşi doreşte copii isteţi, plini de inventivitate şi cu imaginaţie bogată, iar cititul îi poate face să devină astfel. “If you want your children to be intelligent, read them fairy tales.If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales” spunea cu înţelepciune şi umor Albert Einstein.

Să-i citeşti copilului încă de la vârste fragede e primul pas pe calea către lumea cărţilor. Nici puterea exemplului nu e deloc de neglijat, spun psihologii şi alţi experţi. Dacă un copil îşi va vedea des părinţii cufundaţi în paginile unei cărţi, va dori şi el să pătrundă tainele dintre coperte şi va înţelege că o carte poate avea proprietăţi magice care să aducă sclipiri în ochi, zâmbet pe buze şi bucurie celor care îi deschid paginile.

Un alt lucru pe care îl putem face este să le decorăm copiilor camera într-un mod creativ, cu teme inspirate din cărţi. Poate că, înconjuraţi de mici de cărţi şi obiecte livreşti, se vor împrieteni repede cu personajele din basme şi vor deveni cititori pasionaţi.

Literele alfabetului vor fi mult mai prietenoase dacă sunt colorate sau lipite pe perete lângă imaginea animalelor preferate.

sursa

sursa

Putem uita de eternele prinţese roz şi alege pentru pereţii camerei desene inspirate de diverse cărţi dragi copiilor.

sursa

sursa

Rafturile pentru cărţi trebuie să fie colorate, vesele şi cu forme atrăgătoare.

sursa

sursa

sursa

Locurile special amenajate pentru citit sunt o adevărată încântare.

sursa

sursa

sursa

Această pătură va deveni repede preferata copiilor şi îi va însoţi în lumea viselor de basm.

sursa

sursa main image

Este de profesie jurist și locuiește în Târgoviște. I-ar fi plăcut să fie ilustrator, arhitect sau creator de bijuterii. Îi place să citească, în special literatură fantastică, mănâncă filme pe pâine, călătorește, e pasionată de artă, design interior și adoră tot ce ține de stilul vintage: haine, accesorii, obiecte de decor, atmosferă. A început prin a ne posta chestii frumoase pe wall-ul de Facebook, a continuat prin a scrie articole despre tot felul de descoperiri simpatice.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *