Poveste pentru timpul prezent” (A Tale for the Time Being) de Ruth Ozeki a apărut în 2013 în colecția “Biblioteca Polirom. Seria Actual” (coordonator Bogdan-Alexandru Stanescu, traducere din limba engleză de Anamaria Lișman). Pe 10 septembrie au fost anunțate cărțile de pe lista scurtă a prestigiosului Man Booker Prize, ediția 2013, printre care se află și romanul scriitoarei Ruth Ozeki, alături de We Need New Names, de NoViolet Bulawayo, The Luminaries, de Eleanor Catton, The Harvest, de Jim Crace, The Lowland, de Jhumpa Lahiri,The Testament of Mary, de Colm Toibin. 

Despre bucuria de a lectura o carte altfel, întocmai ca cea de față, colega noastră Alina Purcaru spunea că:

Cu fiecare pagină ori am senzaţia că sînt în preajma unor lucruri noi, ori că mă întîlnesc printr-un hazard nebun cu lucruri minunate şi uitate. Faptul că ele există şi că sînt aduse la lumină de o scriitoare atît de versatilă, de înţeleaptă, de atentă la lume mă face să simt ceva ce trăim foarte rar: sentimentul de recunoştinţă pură pentru faptul că cineva a scos din propria minte aşa o poveste. Atît de mult m-au mişcat primele zeci de pagini din cartea asta, că dacă romanul nu ar continua, aş fi recunoscătoare şi pentru atît. Asta nu e o cronică, ci confesiunea matinală a unui cititor fericit!” (continuarea aici).

Până să aflăm care este cartea câștigătoare a Man Booker Prize (15 octombrie 2013 este data mult așteptată), avem pentru voi trei exemplare din ”Poveste pentru timpul prezent” de Ruth Ozeki.  Pentru a câștiga unul dintrele ele, trebuie să ne răspundeți într-un comentariu la întrebarea:

Care este ultima carte pe care ați citit-o și o considerați o descoperire și de ce?

Câștigătorii vor fi aleși prin tragere la sorți dintre cei care au respectat cerința concursului, s-au semnat cu numele complet și corect și au folosit o adresă de e-mail validă.

Deadline: 19 septembrie.

Mult succes!

Câștigători: Alina Rădoi, Mihai Tanasie, Anca Popa.

și-a încheiat studiile de licență la Facultatea de Litere, UB, Literatură Universală și Comparată, iar pe cele de masterat la SNSPA, Antropologie. În prezent, este redactor colaborator la „Suplimentul de cultură”, „DLITE”, „Revista Arte și Meserii” etc. Printre altele, managerul proiectului „Carte peste carte” al Asociației Paspartu. Editor, coordonează colecția „n'autor”, de literatură română contemporană de la Editura Nemira.


31 comentarii
  1. Alina Somesan

    Cartea „Obosit de viață, obosit de moarte” a lui Mo Yan m-a facut martora schimbarilor din China comunista prin intermediul lui Ximen Nao si al familiei sale, al caror destin este urmarit de la revolutia comunista si pana la inceputul noului mileniu. Prin lectura acestui roman lung si dens, insa extrem de captivant, am (re)descoperit magia povestilor adevarate si m-am delectat cu savoarea stilului adoptat.

    Reply
  2. Flore Daniel

    Ultima carte pe care am citit-o,si o consider o descoperire este”Saman”de Adina Dabija,care este o carte care va naste o multime de întrebări,si se va descoperi treptat o fiinta asemenea mie,asemenea fiecăruia dintre noi,care trăieste copilăria românului obisnui::copilăria într-un sat de munte,tipic ardelenesc aici,tineretea petrecută într-un oras de provincie,maturizarea aproape instantanee sub presiunea vietii de facultate,dar mai ales sub presiunea vietii tumultoase din Capitală,dorinta de realizare care nu se poate face prin slujbele corupte.Si iubirea,mai ales iubirea,care e greu de găsit,si mai ales de păstrat,indiferent că este vorba de iubirea românească,sau cea contradictorie de peste hotare

    Reply
  3. Mariana M

    Desi nu este ultima carte citita,”Cel care ma asteapta” a fost, pentru mine, o descoperire. Am aflat multe despre universul arab, despre familie si traditii total diferite fata de ale noastre.Au fost pagini care m-au socat, m-au ingrozit de-a dreptul.Este pura, fara infrumusetari inutile, viata palpita la fiecare pas.

    Reply
  4. Raluca Moldovan

    Ultima carte pe care am citit-o si pe care am considerat-o o descoperire este “The Perks of Being a Wallflower”. O consider “o descoperire” pentru ca este una dintre acele carti care surprind nu doar prin stilul simplu, dar pertinent, ci si prin acel ceva ce le face sa atinga o latura profund umana.

    Reply
  5. raicu

    Dintr-un tufis se aude miau! – Ioan Buteanu
    o carticica foarte simpatica despre un peste ce prins fiind din helesteul lui si transferat intr-un borcan isi doreste sa devina pisica datorita iubirii pe care o poarta celuilalt animal de companiei al familiei.

    Reply
  6. copacean constantin

    Calin Dorian Florescu – Jacob se hotaraste sa iubeasca – recomandata de un librar; autorul e tanar iar cartea e profunda si lectura devastatoare

    Reply
  7. Alina Iordan

    Ultima carte citita a fost “Valurile” de Virginia Woolf. Pentru mine a reprezentat o redescoperire mult mai profunda si introspectiva a Vietii si a scurgerii implacabile a timpului. Totodata m-am regasit si m-am reinventat prin intermediul unor personaje.

    Reply
  8. Ade Lupescu

    O carte ce imi pare cu adevarat o “descoperire” e 1Q84 a lui Murakami. Greu de explicat de ce… La fel cum personajul “Little people” face un “air chrysalis” si autorul creaza o dublura, un fald adanc prin simplitatea lui, in care te scufunzi. Desi cartea are o nota oarecum fantastica e ceva mai mult acolo, ceva fluid care te amorteste si uiti sa te mai intrebi ” Stai putin…Ce zice domnul acesta?”

    Reply
  9. Elena Stefan

    Tocmai am terminat “Sotia din Paris”, un roman lejer, usor de parcurs, dar incarcat emotional. Am descoperit o femeie puternica, principiala, luptatoare, dar…indragostita!

    Reply
  10. ana aelenei

    Ultima carte citita este 1Q84, volumul 2, iar al 3lea este in curs de citire. Insa, nu as pune doar o carte ca descoperire, ci toate cartile semnate de Murakami. Pe langa felul in care scrie, regasirea mea in cateva personaje, mi-a trezit o curiozitate arzatoare de a descoperi Japonia si oamenii sai. Asa se face ca mi-am inceput calatoriile in insulele japoneze anul trecut, cand am stat o luna in Shizuoka, m-am redescoperit si am descoperit oameni fascinanti, aproape la fel de fascinanti ca cei din cartile lui Murakami.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *