V-ați gândit vreodată cum ar fi să luați masa cu actorul, scriitorul, muzicianul sau pictorul preferat? Ați fost vreodată atât de pasionat(ă) de un personaj faimos încât să vreți să știți cum era el/ea în viața de zi cu zi? De exemplu, ce-i plăcea să mănânce sau să ofere musafirilor la masă? Dacă da, acum puteți să vă potoliți curiozitatea, fiindcă Dining with the Famous and Infamous (Rowman and Littlefield, 2016), cartea spumoasă a Fionei Ross, dezvăluie toate aceste lucruri „and more”, cum se zice.
Scrisă pe un ton accesibil, cvasi-jurnalistic și bazată pe o minuțioasă documentare făcută la faimoasa Bodleian Library din Oxford, dar și pe biografiile romanțate semnate de Kitty Kelly, cartea e, practic, o colecție de 42 de istorii biografice în care protagoniștii sunt: actori (Marilyn Monroe, Cary Grant, Liz Taylor, Michael Caine, Marelene Dietrich etc.), scriitori (Oscar Wilde, Sylvia Plath și Ted Hughes, Salinger, Agatha Christie, Truman Capote, Hemingway etc.), regizori (Woody Allen, Alfred Hitchcock etc.), muzicieni (Frank Sinatra, Michael Jackson, Louis Armstrong, The Beatles, Bob Dylan etc.) sau pictori (Van Gogh, Picasso, Paul Gaugain, Dali, Frida Kahlo etc.), iar subiectul e relația lor cu mâncarea. Da, cu mâncarea, fiindcă, ne spune autoarea încă din primele pagini, „ceea ce mâncăm ne dezvăluie ceea ce suntem”. O continuare în contemporaneitate a mai vechiului „spune-mi ce mănânci ca să-ți spun cine ești”, butada celebră a lui Brillat-Savarin, primul adevărat gastronom din istorie.

Ce aflăm, așadar, din cartea Fionei Ross, profesoară de engleză în viața de zi cu zi, dar scriitor de literatură gastronomică și gastro-detectiv, cum chiar ea însăși se recomandă? Că, dacă te invita Salvador Dali la masă și-ți servea felul lui preferat, homar în sos de ciocolată, era clar că vrea să te atragă în patul lui.

Sau că Marilyn Monroe, ca să scape de rolul pe care nu-l voia (în ciuda insistențelor soțului ei de atunci, scriitorul Arthur Miller) în celebra peliculă Unora le place jazzul (1959), a vrut să se îngrașe atât de mult încât să fie eliminată din film, mâncând într-o singură zi (!): pâine prăjită cu trei burgeri, trei ouă, trei farfurii de cartofi prăjiți, un cotlet de vițel, două milkshake-uri de ciocolată, două porții de vinete cu parmezan și patru boluri de budincă de ciocolată. Protestul ei gastronomic n-a folosit la nimic, și parcă – în ciuda rontunjimilor ei vizibile – Marilyn a fost încă și mai seducătoare în acest film. Că Truman Capote cumpăra plăcintă de la magazin și le-o servea oaspeților pretinzând că e făcută în casă, asta până când Andy Warhol l-a demascat. Că Andy Warhol însuși inventase o fabuloasă supă de ciocolată. Că lui Elizabeth Taylor (care-și consuma adesea dramele amoroase refugiindu-se în mâncare) îi plăceau pastele cu sos cremos de whiskey (o reducție pe bază de supă de vită și whiskey) și, înainte de asta, un chocolate martini.

Că o dispută dintre Frank Sinatra și Ava Garner s-a rezolvat (doar) cu un sendviș cu ou. Sau că regizorul Alfred Hitchcock le-a servit oaspeților săi, într-o seară, o masă la care toate felurile de mâncare erau albastre, inclusiv supa.

Cartea nu conține, însă, doar povești picante despre personaje celebre (cu precădere din secolul al XX-lea, dar nu numai), ci și rețete ale preparatelor pe care aceștia le mâncau sau le găteau cu plăcere. De exemplu, putem găti – după indicațiile riguroase ale autoarei, care conțin inclusiv cantitățile exacte – biscuiții speciali cu unt care le plăceau eroilor copilăriei noastre, Stan și Bran (aka Laurel și Hardy). Sau Pasta e Fagioli, după rețeta lui specială, pe care Frank Sinatra i le-a gătit Miei Farrow, cu câteva zile înainte de nunta lor. Sau puteți face budinca Sara Oh Sara (numită așa după soția lui, Sara), la care Bob Dylan nu putea rezista, spre ciuda lui Joan Baez.

Deși e imposibil să încerci toate rețetele din carte, oricât de tentant ar fi, având în vedere că ele sunt legate, într-un fel sau altul, de personaje faimoase din istorie, eu mi-am notat rețeta de Cobbler (un fel special de plăcintă cu piersici), pe care Katherine Jackson i-o pregătea fiului ei, Michael, care – cum o demonstrează și fotografiile cu el – nu era de felul lui un mare mâncăcios.

Fiona Ross, Dining with the Famous and Infamous, Rowland and Littlefield, 2016, 258 p.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *