Câștigătorul Premiului de debut al Editurii Polirom, micro-romanul Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu, reprezintă unul dintre micile delicii editoriale ale anului 2018. Povestea, pe cât e de simplă, pe atât e de captivantă. Și emoționantă.

Pe scurt, bildungsnovella îl are în prim-plan pe Priță, un băiat de 13 ani, care duce o viață deopotrivă tipică și atipică pentru lumea căreia îi aparține: pe de o parte, o comunitate precară, violentă, și, pe de altă parte, o familie disfuncțională (e fiul unei bolnave mintal și al unui alcoolic și fratele unui pușcăriaș). Prins într-un astfel de mediu toxic, Priță are deprinderi pe măsură: taie broaștele pe burtă, știe să „lucreze” cu animalele (adică, pe înțelesul lumii din care vine, să le ucidă) și e cum nu se poate mai încântat atunci când e chemat de prietenii fratelui său la furat de lubenițe. Nu e nicio îndoială că toate aceste îndeletniciri îl încadrează perfect în portretul social al satului din care face parte.

Însă din „lucrul” cu necuvântătoarele i se trage și excepționalitatea. Practic, ceea ce îl individualizează nu e altceva decât un obiect, dar unul ce ia naștere din pasiunea băiatului pentru științele naturii. E vorba de un insectar care cuprinde, pe lângă cele șaisprezece specimene deja clasice (de la gândaci la fluturi), opt exemplare acvatice. Așadar, un altfel de insectar: „Burcilă i-a explicat că scoicile sunt moluște, mormolocii de broască, batracieni și peștii, pești deci nu era tocmai un insectar, dar atât de impresionat fusese de ingeniozitatea băiatului că a dus colecția în cancelarie, să o arate tuturor profesorilor”.

Dincolo de aceste îndeletniciri (excepționale sau nu), Priță e un copil harnic, curios și inocent, care se bucură că în sfârșit are bani să se dea în tiribombele cu lanțuri. Își deplânge situația austeră în care se află („mama e nebună și tata e supărat”, spune el) și își învinge teama de apă mergând să pescuiască pentru Baboi. În schimbul unor bani, desigur. Se împrietenește cu Stanca, „fată, țigancă și repetentă pe deasupra”, cu care merge la tăiat de omizi, la scăldat sau la nevăstuici. Altfel spus, viața lui pare a avea un decurs pe cât de normal se poate în satul de pe malul Oltului.

Povestea simplă, deopotrivă tristă și veselă, este excelent scrisă. Iulian Bocai nu se pierde în fraze ample și inconsistente. Dimpotrivă, în micro-romanul său totul este bine calculat și dozat. Măiestria cu care jalonează printre registre conturează o lume de un realism dur, o lume care, deși e ștearsă, pare plină de culoare. Tot astfel, viețile aspre ale personajelor captivează, șochează și, oricât de neașteptat ar părea, emoționează cititorul. Iar aceasta pentru că sunt bine povestite. Iată un exemplu: „Ta-su, Marian, mai avusese șase frați: pe Mitrana, care-a murit la douăzeci și șapte de ani, spânzurată, pe Iancu, care s-a născut în război și care era cel mai rău dintre toți, pe Filoana, care era mai mare decât el, dar care a murit după el, pe Ion, care s-a făcut subofițer, pe Dela, care-a murit la șapte ani, și pe Radu, care-și bătea nevasta”.

Cu acest prim roman, Iulian Bocai dovedește că e un fin observator și un bun scriitor. Radiografierea realistă a lumii vine nu atât din nararea unor evenimente majore, neașteptate, cât din fapte banale ori gesturi insignifiante. Altfel spus, în Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu fiecare etapă a vieții băiatului e centrală în felul ei. Sigur, se pot decupa momente de vârf (cum e, de pildă, nașterea lui ori succesul pe care îl câștigă datorită insectarului), dar nu ele dau savoare cărții, ci contrastul dintre acestea și descrierea lumii, exact așa cum e ea: săracă, needucată și crudă. Stilistic vorbind, micro-romanul presupune un melanj între umor, ironie și compasiune. E vorba, de fapt, de un joc de registru care dă consistență personajelor și acțiunii: „Pentru că după-amiezile trebuia să stea cu copilul și diminețile să meargă la școală, dar mai ales pentru că era de o covârșitoare prostie, despre care nimeni nu putea să spună de unde i se trăgea, Stanca a rămas repetentă în clasa a doua”.

Nu există nicio îndoială că autorul prezintă lumea de foarte aproape, o cunoaște în amănunt. Dar el e totodată și în afara ei. Cu alte cuvinte, el e tot atât de aproape de cititori (cărora li se adresează pe alocuri direct) ca de lumea romanescă: „Ca să-nțelegeți mai bine ce s-a întâmplat în continuare, trebuie să știți că toată curtea școlii, cu grădină cu tot, avea în jur de 100 de metri”. Nevoia de a le descrie cititorilor curtea școlii vine din transformarea ei într-un teren minat. Mai exact, acesta e locul în care ceilalți copii se distrează aruncând cu pietre în Priță (și da, și așa ceva se întâmplă în roman).

Ciudat și înduioșător precum viața lui Priță Barsacu, romanul de debut al lui Iulian Bocai nu are cum să treacă neobservat. Iar aceasta din mai multe motive. Unul dintre ele e acela că reușește să ajungă la cititori. În ce măsură însă, rămâne să descopere fiecare.

Iulian Bocai, Ciudata și înduioșătoarea viață a lui Priță Barsacu, Iași, Polirom, 2018, 144 p.

Cumpără cartea din librăria online Cărturești! Ai un discount special Bookaholic – 15% reducere dacă introduci codul 0ADYT44K atunci când faci comanda, la check out.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *