Vestea că Premiul Nobel pentru literatură nu va fi acordat anul acesta a luat lumea literară internațională prin surprindere. Nici în presa de la noi, nici la case mai mari, nu s-a scris despre scandalul care macină încă de anul trecut Academia Suedeză, organizația care acordă anual premiul pentru literatură al Fundației Nobel. Acesta a izbucnit după ce ziarul Dagens Nyheter a publicat în noiembrie 2017 mărturiile a 18 femei care îl acuzau pe Jean-Claude Arnauld, soțul Katarinei Frostenson, scriitoare și membră a Academiei, de hărțuire și abuzuri sexuale. Faptele s-ar fi petrecut de-a lungul a 20 de ani și de multe ori în proprietăți deținute de Academia Suedeză. La aceste acuzații s-a adăugat și cea de conflict de interese, spațiul de expoziții și lecturi publice deținut de cei doi soți, Forum, în care s-ar fi petrecut multe dintre fapte, fiind finanțat direct din fondurile organizației.

De asemenea, o anchetă internă a Academiei a dovenit că soțul Katarinei ar fi făcut cunoscute în avans numele unor laureați, printre care Bob Dylan (2016) și Harold Pinter (2005). Lucrurile se complică încă și mai mult după ce, conform BBC, avocații implicați în caz au descoperit că Academia primise în 1996 o scrisoare despre abuzurile sexuale înfăptuite de Arnauld și că cel puțin o parte dintre membri cunoșteau deja acuzațiile, dar nu au luat nicio măsură în acest sens.

Jean-Claude Arnauld, fotograf cunoscut în lumea culturală din Suedia, a negat toate acuzațiile, însă scandalul a avut repercursiuni grave în cadrul instituției: luna trecută, trei membri ai Academiei au demisionat în urma deciziei de a nu o exclude pe Katarina Frostenson. Câteva zile mai târziu, s-a retras și secretarul permanent, Sara Danius, pe fondul lipsei de încredere a membrilor. Aceasta a lansat  acuzația că femeile par să fie incorect pedepsite pentru faptele bărbaților și că este forțată să își părăsească poziția din cauza încercărilor sale anterioare de a reforma organizația. Ulterior, alte persoane au demisionat în semn de protest față de plecarea ei.

Astfel, în acest moment, doar 10 membri din 18 sunt activi. Cum este nevoie de 12 persoane pentru a alege noi membri, Regele Carol Gustav al XVI-lea a anunțat săptămâna aceasta că va schimba statutul organizației pentru a rezolva criza. Bulversată de șirul de mărturii, dezvăluiri, complicități și demisii, Academia a luat decizia de a amâna acordarea Premiului Nobel pentru Literatură, laureatul din 2018 urmând să fie anunțat anul viitor, odată cu cel din 2019. Hotărârea nu va afecta și celelalte premii Nobel, care sunt acordate separat.

Criticile aduse la adresa Academiei țin însă nu doar de scandalul Jean-Arnauld, ci și de caracterul său revolut, patriarhal și inadaptat societății contemporane. Scandalul pare să fi afectat nu doar reputația instituției, ci și pe cea a Suediei, considerată un model  în privința egalității de gen. De la înființarea Academiei în 1901, s-a întâmplat până acum de 7 ori ca premiul să nu fie acordat – în timpul celor două războaie mondiale (1914, 1918, 1940, 1941, 1942, 1943), din cauze lesne de înțeles, și în 1935, din motive până astăzi necunoscute. S-a întâmplat, de asemenea, ca scriitorii nominalizați să nu îndeplinească criteriile necesare și ca premiul să fie „rezervat” până anul următor, William Faulkner primind, de pildă, premiul pentru anul 1949 în 1950.

Un comentariu
  1. Marius Georgescu

    Excelent articol ! Dezvăluiri șocante dar…de ce ar face Suedia excepție de la degringolada morală de azi ?!….

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *