Când am citit eu prima oară “Mizerabilii” habar nu aveam că Victor Hugo devenise, într-o vreme, un fervent practicant al spiritismului. Mai exact, între 1852 și 1855, când – după ce îl numise trădător, în public, pe Napoleon al III-lea – plecase în exil cu familia pe insula Jersey (în largul coastelor Normandiei). Acolo  a devenit el partizan al așa numitelor “tables parlantes” (măsuțe de spiritism), după ce frumoasa poetă Delphine de Girardin îi vorbise despre această noua “știință” într-una din vizitele ei.

Tocmai acest detaliu din biografia lui Hugo a fost punctul de plecare al unei expoziții interesante, ce va fi deschisă până pe 20 ianuarie 2013, la muzeul Maison de Victor Hugo, din Paris. Se numește “Entrée des Médiums. Spiritisme et art d’Hugo à Breton” și cuprinde manuscrise despre care se spune că au fost scrise în timpul ședințelor de spiritism, portrete, printre care și cel al fiului lui Victor Hugo, Charles (el însuși medium), un număr impresionant de desene făcute de Hugo și lucrări ce poartă semnătura unor Man Ray, André Masson, Yves Tanguy. Așadar, expoziția nu doar arată un aspect interesant din viața scriitorului, ci aruncă o privire asupra unei producții artistice obscure și misterioase și readuce în atenție un fenomen ce și-a avut epoca de aur începând cu 1853 și până în anii ’30 ai secolului XX.

Vi-l imaginați pe Victor Hugo stând de vorbă cu Shakespeare, Sir Walter Scott și Iisus? Eu da, grație imaginilor din această expoziție. Însă nu așa cum pretindea scriitorul, prin intermediul acelor “tables parlantes”, cu el “aici” și ei dincolo, ci într-o lume numai de ei știută, unde poate că acum râd împreună de tentativele de a chema spiritele.

sursă foto: answers.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *